Σόρεν Βίχμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόρεν Βίχμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1964[1]
Κοπεγχάγη
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Δανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Όρεγκον[2]
Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλωσσολόγος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν (από 2018)
Πανεπιστήμιο του Καζάν (από 2015)
Ιστότοπος
soerenwichmann.com

Ο Σόρεν Βίχμαν (δανικά: Søren Wichmann, γεννήθηκε το 1964 στη Κοπεγχάγη της Δανίας) είναι Δανός γλωσσολόγος που ειδικεύεται στην ιστορική γλωσσολογία, τη γλωσσική τυπολογία, τις μεσοαμερικανικές γλώσσες και την επιγραφική. Από τον Ιούνιο του 2016 εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Λέκτορας στο πανεπιστημιακό κέντρο γλωσσολογίας του Λέιντεν του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, αφού εργάστηκε σε διαφορετικά ιδρύματα στη Δανία, το Μεξικό, τη Γερμανία και τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

Η διδακτορική διατριβή του Βίχμαν, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αντιμετώπισε την ποικιλία Αζογιού των Τλαπανέκ που ομιλείται στη πολιτεία Γκερρέρο του Μεξικού. Έχει γράψει εκτενώς για τις γλώσσες Μάγια, τις Οτο-Μανγκεανές γλώσσες και Μιξε-Ζοκεανές γλώσσες. Έχει κάνει επιτόπια έρευνα στις γλώσσες Μίξε, Τεξιστεπέκ Ποπολούκα και Τλαπανέκ. Σχετικά με τις Μιξε-Ζοκεανές γλώσσες έχει κάνει συγκριτική εργασία με αποτέλεσμα την πλέον αποδεκτή ταξινόμηση της Μιξε-Ζοκεανής οικογένειας καθώς και την ανακατασκευή του λεξιλογίου και της γραμματικής της (Βίχμαν 1995). Επίσης, ειδικεύεται στη μελέτη των ιερογλυφικών των Μάγια - ιδιαίτερα των γλωσσικών πτυχών της αποκρυπτογράφησης της γραφής των Μάγια. Από το 2007, το έργο του Βίχμαν επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη ποσοτικών μεθόδων στην ιστορική γλωσσολογία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του προγράμματος αυτοματοποιημένης ομοιότητας.

Από την δημιουργία της το 2011, ο Βίχμαν είναι Γενικός Συντάκτης Γλωσσικών Δυναμικών και Αλλαγής.[3]

Επιλεγμένα βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wichmann, Søren & Eric W. Holman (2009). Temporal Stability of Linguistic Typological Features. München: LINCOM Europa. 
  • Donohue, Mark and Søren Wichmann, επιμ. (2008). The Typology of Semantic Alignment. Oxford: Oxford University Press. 
  • Wichmann, Søren, επιμ. (2004). The Linguistics of Maya Writing. Salt Lake City: University of Utah Press. 
  • Wichmann, Søren (1995). The Relationship among the Mixe–Zoquean Languages of Mexico. Salt Lake City: University of Utah Press. 

Επιλεγμένα άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]