Συνέλευση του Τάκοβι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου έγινε η συνέλευση
Μνημείο στο Τάκοβι για τη συνέλευση

Η Συνέλευση του Τάκοβι (σερβικά: Састанак у Такову) ήταν μία Σερβική εθνική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου την κυριακή των Βαΐων του 1815. Έγινε στον χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου του Τάκοβι, με το τέλος της ξεκίνησε η δεύτερη σερβική εξέγερση.

Στη συνέλευση ή οποία είχε χαρακτήρα Εθνικής Συνέλευσης των επαναστατημένων Σέρβων. Συμμετείχαν όσο περισσότεροι Κνεζ μπορούσαν κυρίως από τα γειτονικά χωριά, ιερείς και απλός κόσμος. Η διάρκεια της ήταν μία ημέρα, εξάλλου ο βασικός σκοπός της ήταν η συνέχιση ή όχι της επανάστασης.

Στην εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε ότι, μετά την αποτυχία της πρώτης σερβικής εξέγερσης, έπρεπε να συνεχιστεί η εξέγερση, ηγέτης της εξέγερσης εξελέγη ο Μίλος Ομπρένοβιτς. Μία άλλη απόφαση της συνέλευσης ήταν η δημιουργία παρασήμου με την ονομασία "Σταυρός του Τάγματος του Τάκοβυ". Ο σταυρός του Τάκοβι χρησιμοποιείται και σήμερα ως σύμβολο στις στολές του στρατού της Σερβίας.

Με το τέλος της συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι βγήκαν στο προαύλιο της εκκλησίας όπου περίμενε κόσμος να ακούση τις αποφάσεις τους. Ο Μίλος Ομπρένοβιτς ανέβηκε σε μία μεγάλη πέτρα και απηύθυνε λόγο κηρύσσοντας τη Δεύτερη Σερβική Εξέγερση[1]. Ανάμεσα στα λόγια που είπε ήταν και τα : "Εδώ είμαι, και εδώ είναι ο πόλεμος εναντίον των Τούρκων."

Συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίλαν Τζ. Μιλίσεβιτς στο βιβλίο του περιγράφει μερικά από τα άτομα που ήταν σε εκείνη τη συνέλευση[2]:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Сабор у Такови и почетак устанка Αρχειοθετήθηκε 2010-02-17 στο Wayback Machine., Приступљено 24 Μαρτίου 2013.
  2. Према једном писму Милана Ђ. Милићевића од 7 маја 1865, које је он објавио у својој књизи Кнежевина Србија. У њему описује сећање чича Васа Петровића из Таково на Састанак у Такову, стр.344-347.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Прота Матија Ненадовић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).