Συζήτηση:Αρχαία Σπάρτη

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αρχαία Ελλάδα Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αρχαία Ελλάδα», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
A Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Α κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Νομίζω ότι έπρεπε να εγκαινιασθεί η σελίδα συζήτησης, επιτέλους. Το πρότεινα ως αξιόλογο γιατί νομίζω καλύπτει τα κριτήρια. --Ιων

Μήπως να μην ειμαστε τόσο απόλυτοι για το μέρος όπου θανάτωναν τα μωρά; Όντως βρέθηκαν οστα κυρίως ενηλίκων ανδρών και γυναικών, επίσης οι αναφορές επαληθεύουν οτι εκεί έριχναν εγκληματίες και αιχμαλώτους ή επαναστάτες. Όμως γιατί να μην ταυτίζεται ο Καιάδας με τους "Αποθέτες"; Γιατί να έχουν διαφορετικό μέρος συγκεκριμένα για τα μωρά; Και ποιό μέρος θα μπορούσε να είναι περισσότερο κατάλληλο; Υπάρχουν αναφορές σε έγγραφα για την πιθανή τοποθεσία των "Αποθετών"; Όποιος γνωρίζει παρακαλώ ας απαντήσει να μαθαίνουμε και τίποτα.

--Gomoloko (συζήτηση) 07:05, 19 Ιανουαρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 25-1-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Ο θεσμός των Εφόρων στην Αρχαία Σπάρτη δεν αντιστοιχεί στην τυραννία, όπως αναφέρεται στα πολιτειακά χαρακτηριστικά. Η Εκλογή των Εφόρων γινόταν από την Συνέλευση των Ομοίων, την Απέλλα με σκοπό τον έλεγχο και περιορισμό της εξουσίας των Βασιλέων και της Γερουσίας. Αποτελεί δηλαδή προέκταση του δημοκρατικού στοιχείου του πολιτεύματος, της Απέλλας δηλαδή, και όχι τυραννικός θεσμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σπάρτη, ως μία από τις πόλεις στις οποίες δεν επικράτησε ποτέ η τυραννία ως πολίτευμα, ανέπτυξε έντονα αντι- τυραννικά αισθήματα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας της, με εξαίρεση τις φορές που η επιβολή ενός τυράννου σε μία άλλη ελληνική πόλη εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα ( όπως στην περίπτωση της Αθήνας στο τέλος του 6ου αιώνα π.χ. ) Αναφορά: Ορέστης Φεγγουδάκης, φοιτητής Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2.87.56.35 13:07, 25 Ιανουαρίου 2019 (UTC)[απάντηση]