Συζήτηση:Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.


ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οπως ειναι λογικο, ο καθενας μπορει να βαλει πρωταθλητες στους πινακες που δημιουργηθηκαν. Ενα μεγαλο ζητημα με τα αρχεια του ελληνικου ποδοσφαιρου, τα οποια ειναι σχετικα ανυπαρκτα, ειναι και το γεγονος οτι πολλες φορες ειναι διφορουμενα. Ενα παραδειγμα: οταν ο Ολυμπιακος Κυμινων επαιξε στον τελικο της ΕΠΣΜ περσι-προπερσι, στο δελτιο τυπου που κυκλοφορησε, και μπορει να βρεθει σε δεκαδες αθλητικα σαιτ, ελεγε οτι η ομαδα των Κυμινων ειχε παρει το πρωταθλημα της Γ κατηγοριας το 1971. Ο Ολυμπιακος Κυμινων ειχε ανεβει κατηγορια εκεινη τη χρονια ως δευτερος. Το πρωταθλημα στον ομιλο του, το ειχε παρει αλλη ομαδα. Τετοια πολλα υπαρχουν σε διαφορα σαιτ ομαδων. Οποτε double check εαν μπορειτε.

Ενα αλλο ζητημα με την ΕΠΣΜ ειναι το θεμα των ομιλων/υποομιλων/πρωταθλητες/υπερπρωταθλητες. Το 1960 στην Α κατηγορια για πρωτη φορα θα διοργανωσει το πρωταθλημα σε 2 ομιλους ή καλυτερα σε 2 υποομιλους οπως και τους ονομασε τοτε. Οι πρωταθλητες των δυο, Θερμαικος και Μελιτεας, παιξαν αγωνα καταταξης τον οποιο κερδισε ο Θερμαικος και ετσι στεφθηκε πρωταθλητης. Για τον Μελιτεα καμια διακριση (λαθος κατα την γνωμη αλλά αυτο ειναι άλλο θεμα). Κανα δυο χρονια αργοτερα οταν θα υπαρξουν αρκετες ομαδες στον Νομο, η Β' κατηγορια θα εχει δυο ομιλους. Τους πρωτους των ομιλων θα τους ονομασει πρωταθλητες και υστερα απο αγωνα καταταξης θα υπαρχει και ο υπερπρωταθλητης, ο οποιος επαιρνε και την ανοδο στην Αλφα (για αυτο πιστευω οτι ειναι λαθος αυτο με τον Μελιτεα). Τους συγκεκριμενους τους εβαλα στις λιστες των πρωταθλητων, οπως μπορει και να 'δατε.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: Καποια στιγμη στις αρχες το 70, η Γ' κατηγορια ειχε 6 ομιλους. Καθε ομιλος χωριζοταν σε δυο υπο-ομιλους, πχ Γ' Κατηγορια, Α' Ομιλος, Α' υπο-ομιλος και Β' υπο-ομιλος. Στο τελος των αγωνων οι 'πρωταθλητες' των υπο-ομιλων παιζαν για τον τιτλο του πρωταθλητη του ομιλου. Μετα ειχαμε τους 6 πρωταθλητες των ομιλων να παιζουν για την ανοδο στη Β' Κατηγορια. Βεβαια αυτα αλλαζαν καθε χρονο, συν το γεγονος οτι πολλες φορες, ομαδες που δεν ειχαν κερδισει την ανοδο στο τελος της χρονιας, ανεβαιναν κατηγορια τον Σεπτεμβρη διοτι πολυ απλα το ελληνικο ποδοσφαιρο ηταν ολιγον μπαχαλο. Α!ναι τους πρωταθλητες των ομιλων και μονο αυτους, εβαλα στην λιστα των πρωταθλητων. Οι αλλοι των υπο-ομιλων, ας μεινουν αποντες απο το συγκεκριμενο πεδιο.

Αυτα τα ολιγα προς το παρον --DuncanTee (συζήτηση) 15:33, 8 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Πρωταθλήτριες - Ανοδος σε Δ[επεξεργασία κώδικα]

Ενω εχουμε πίνακες για πρωταθλητες Β και Γ κατηγοριων, λείπουν αρκετα στοιχεια απο Πρωταθλητες Α της μεγαλύτερης ΕΠΣ σε δύναμη σωματειων και που παραδοξως δεν βρίσκω πολλα στοιχεια στο ιντερνετ για παλιοτερες περιόδους, απο 81 που σταματα το αρχειο της Μακεδονια μεχρι ιδρυση της Α1 (πχ εχω βρει μπλογκς αρχειοθετημενες σελιδες για ΕΠΣ Χιου -Γρεβενων Ευρυτανιας για δεκαετιες 80-90). Ακολουθεί σύγκριση πρωταθλητών με "νεες εμφανισεις" στη Δ κάποιων περιόδων.

  • 1985-86 Οι 2 ομάδες ΕΠΣΜ που επαιξαν στη Δ 1986-87 χωρις να αγωνιζονται σε Β-Γ-Δ 1985-86 είναι Φοίνιξ Πολίχνης και Α.Ε. Φοίνικα. Ο Ορφέας Ηλιούπολης που αναγραφεται είτε είναι λάθος (παντως υπαρχει πηγη που γραφει για το πρωταθλημα Α του 1986) είτε δηλωσε οτι δε θα συμμετάσχει. Λογικά ενας απο τους 2 Φοίνικες ήταν πρωταθλητής ομίλου.
  • 1998-99 Μ.Αλέξανδρος Καλοχωρίου και ΑΕ Ευόσμου στα μπαραζ ανόδου, και στη Δ 1999-2000, είχε πρωταθλητή ΠΑΟ Κουφαλίων που αγωνιζόταν στη Δ 1998-99

--DrSpiros συζήτηση 09:11, 22 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Πρωταθληματα δεκαετίας 1930[επεξεργασία κώδικα]

  • 1935-36 Σύμφωνα με την αθλητικη ανασκοπηση της Μακεδονίας 1-1-1937 το τοπικο πρωταθλημα (που υποτιθεται οτι δε διεξηχθη στη λιστα στο λήμμα)το κατεκτησε ο ΠΑΟΚ, στις αλλες 2 ΕΠΣ (Αθηνων-Πειραιως) οι ομαδες που συμμετειχαν στην Εθνικη Κατηγορια δε συμμετειχαν στα τοπικα.
  • 1930-31 Το πρωταθλημα διεκοπη ενω ηταν πρωτος ο Αρης καθως ξεκινησε το Πανελληνιο Πρωταθλημα, αλλα οι υπλοιπες ομαδες της Α συνεχισαν (αντιθετα με Πειραιως-Αθηνων που συμφωνα μετα λημματα ανακηρυχθηκαν πρωταθλητες οι πρωτοι μεχρι εκεινη τη στιγμη) και τερματισε πρωτος (πρωταθλητης Α οπως τον αναφερει η Μακεδονια) ο Μέγας Αλεξανδρος που μαλιστα εδωσε αγωνες καταταξης με Ηρακλη για να παρει τη θεση του στην Εθνικη Κατηγορια. DrSpiros συζήτηση 10:20, 23 Ιουνίου 2017 (UTC)[απάντηση]