Στρόμπολι (ταινία, 1950)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρόμπολι
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΡομπέρτο Ροσελίνι
ΠαραγωγήΡομπέρτο Ροσελίνι
ΣενάριοΣέρτζιο Αμίντεϊ, Τζιάν Πάολο Καλεγκάρι, Αρτ Κον[1], Ρομπέρτο Ροσελίνι[1] και Ρέντσο Τσεζάνα[1]
ΠρωταγωνιστέςΊνγκριντ Μπέργκμαν, Μάριο Βιτάλε και Ρέντσο Τσεζάνα[2]
ΜουσικήΡέντσο Ροσελίνι
ΦωτογραφίαΟτέλο Μαρτέλο
ΜοντάζΓιολάνντα Μπενβενούτι, Ρόλαντ Γκρος[1] και Άλφρεντ Λ. Γουέρκερ[1]
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures
Πρώτη προβολή1950
Διάρκεια107 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΙταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά[1], Γαλλικά[1] και Γερμανικά[1]

Το Στρόμπολι, αναφερόμενο επίσης με τον πλήρη τίτλο Στρόμπολι, (η) γη του Θεού (ιταλικά: Stromboli (Terra di Dio‎‎) ), είναι κινηματογραφική ταινία του 1950 σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Ροσσελλίνι, η πρώτη του Ιταλού σκηνοθέτη με την για πολλά χρόνια σύντροφό του Σουηδή ηθοποιό Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Θεωρείται κλασικό παράδειγμα του ιταλικού νεορεαλισμού.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάριν, μια εκτοπισμένη Λιθουανή στην Ιταλία, εξασφαλίζει την απελευθέρωσή της από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μέσω του γάμου της με έναν Ιταλό πρώην αιχμάλωτο πολέμου και ψαρά, τον Αντόνιο, τον οποίο συναντά στο στρατόπεδο. Αυτός της υπόσχεται μια υπέροχη ζωή στην πατρίδα του, το Στρόμπολι, ένα ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην ηπειρωτική Ιταλία και τη Σικελία. Σύντομα εκείνη όμως ανακαλύπτει ότι το Στρόμπολι είναι πολύ σκληρό και άγονο νησί, πολύ μακριά από όσα περίμενε, και οι άνθρωποι, πολύ παραδοσιακοί και συντηρητικοί, οι πιο πολλοί ψαράδες, της δείχνουν εχθρότητα και περιφρόνηση επειδή είναι ξένη και δεν ακολουθεί τα δικά τους ήθη.

Η Κάριν απελπίζεται όλο και περισσότερο και τελικά αποφασίζει να ξεφύγει από το νησί περνώντας με τα πόδια στην άλλη του πλευρά σε μια δύσβατη διαδρομή στις παρυφές του ηφαιστείου. Η ταινία περιλαμβάνει επίσης τμήματα που μοιάζουν με ντοκιμαντέρ για το ψάρεμα και μια πραγματική εκκένωση της πόλης μετά από έκρηξη του ηφαιστείου.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]