Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σου-Ιλισού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σου-Ιλισού
Γενικές πληροφορίες
ΘρησκείαΜεσοποταμιακή μυθολογία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναIddin-Dagan
ΓονείςΙσμπί-Ερά

O Σου-Ιλισού ήταν ο δεύτερος βασιλιάς των Σουμερίων από την δυναστεία της Ισίν, κυβέρνησε την περίοδο (1984 π.Χ. - 1975 π.Χ.) ή την περίοδο (1920 π.Χ. - 1911 π.Χ.) σύμφωνα με την Νέα Χρονολόγηση. Η περίοδος της βασιλείας του σύμφωνα με τον Κατάλογο Ασσυρίων Βασιλέων ήταν 10 χρόνια.[1] Διαδέχθηκε τον πατέρα του Ισμπί-Ερά, ιδρυτή της δυναστείας της Ισίν, τον ίδιο ο γιος του Ιντίν-Νταγκάν. Ο Σου-Ιλισού έμεινε διάσημος στην Σουμεριακή ιστορία για την επαναφορά του ανδριάντα του ύπατου θεού Νανά από τα Σούσα στην Ουρ. Οι επιγραφές του Σου-Ιλισού τον καταγράφουν με τους τίτλους "Μέγιστος άνδρας", "βασιλιάς της Ουρ", "Θεός του έθνους του", "αγαπημένος των θεού Ανού, Ανού, Ενλίλ και Ναννά", "Βασιλιάς του Σουμέρ και του Ακκάδ", "Άρχοντας της γης του" αλλά όχι "βασιλιάς της Ισίν". Ο Σου-Ιλισού οικοδόμησε ξανά την πρωτεύουσα του Ισίν και μια μνημειώδη πύλη στην Ουρ για να τοποθετήσει τον ανδριάντα του θεού Νανά που είχε κλάπεί από τους Ελαμίτες, δεν είναι γνωστό αν τον επανάφερε με διαπραγματεύσεις ή με πόλεμο.[2][3] Με την ανοικοδόμηση του επανάφερε τους παλιούς κατοίκους της πόλης που είχαν διασκορπιστεί πέρα από το Ανσάν.[3] Την ίδια εποχή γράφτηκε το επικό ποίημα "Θρήνος για την καταστροφή της Ουρ" για να εξιστορήσει τα γεγονότα που προηγήθηκαν με την καταστροφή της πόλης από τους Ελαμίτες.

  1. Jöran Friberg (2007). A Remarkable Collection of Babylonian Mathematical Texts: Manuscripts in the Schøyen Collection: Cuneiform Texts. Springer. σσ. 131-134
  2. Daniel T. Potts (1999). The archaeology of Elam: formation and transformation of an ancient Iranian State. Cambridge University Press. σ. 149
  3. 3,0 3,1 Douglas Frayne (1990). RIME 4: Old Babylonian Period. 4.1.2.2
  • Jöran Friberg (2007). A Remarkable Collection of Babylonian Mathematical Texts: Manuscripts in the Schøyen Collection: Cuneiform Texts. Springer.
  • Daniel T. Potts (1999). The archaeology of Elam: formation and transformation of an ancient Iranian State. Cambridge University Press.
  • Douglas Frayne (1990). RIME 4: Old Babylonian Period. 4.1.2.2