Σοβιετική εισβολή στη Μαντζουρία
Η Σοβιετική εισβολή στην Μαντζουρία (επίσημη ονομασία: Επιχείρηση Στρατηγικής Επίθεσης στην Μαντζουρία, ρωσικά: Манчжурская стратегическая наступательная операция, Μαντσζούρσκαγια στρατεγκιτσέσκαγια ναστουπατέλναγια ιπεράτσιγια) ή απλά Μαντζουριανή Επιχείρηση (Маньчжурская операция) ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου του 1945 με τη Σοβιετική εισβολή στο Μαντσούκουο, ένα κράτος μαριονέτα της Ιαπωνίας. Ήταν η μεγαλύτερη εκστρατεία του σοβιετοϊαπωνικού πολέμου του 1945, η οποία ήταν η πρώτη σύγκρουση Σοβιετικών και Ιαπώνων μετά από σχεδόν έξι χρόνια ειρήνης. Από το 1983 είναι γνωστή ανεπίσημα και με την ονομασία Επιχείρηση Αυγουστιάτικη Καταιγίδα, αφού ο ιστορικός του αμερικανικού στρατού Ντέιβιντ Γκλαντς χρησιμοποίησε τον τίτλο για ένα έγγραφο πάνω στο θέμα.
Τα σοβιετικά κέρδη στην ήπειρο ήταν το Μαντσούκουο, το Μενγκτσιάνγκ (Εσωτερική Μογγολία) και η βόρεια Κορέα. Η σοβιετική είσοδος στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας και η ήττα του στρατού της Κουαντούνγκ ίσως είναι παράγοντας στην απόφαση να παραδοθεί άνευ όρων, καθώς έγινε εμφανές ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε την πρόθεση να δράσει ως τρίτο μέρος στην διαπραγμάτευση για το τέλος των εχθροτήτων υπό όρους.[1][2][3][4] Ενώ το ραδιοφωνικό διάγγελμα του Χιροχίτο για την παράδοση της Ιαπωνίας, γνωστή ως Μετάδοση της Φωνής του Κοσμήματος, δεν έγινε αναφορά στην σοβιετική εισβολή ή στην διακήρυξη πολέμου στην Ιαπωνία από τους Σοβιετικούς, στο διάγγελμα έκανε λόγο ότι οι λόγοι παράδοσης της Ιαπωνίας είναι η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.[5]
Περίληψη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όπως συμφωνήθηκε με τους Συμμάχους στην Διάσκεψη της Τεχεράνης τον Νοέμβριο του 1943 και στην διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945, η Σοβιετική Ένωση εισήχθη στο Θέατρο του Ειρηνικού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε διάστημα εντός τριών μηνών από το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Η εισβολή ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου 1945, ακριβώς τρεις μήνες μετά την παράδοση των Γερμανών στις 8 Μαΐου (στις 0:43 ώρα Μόσχας στις 9 Μαΐου).
Παρόλο που η αρχή της επίθεσης συνέβη δύο μέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τους Αμερικανούς στις 6 Αυγούστου και λίγες ώρες πριν τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, η επέμβαση είχε ήδη προγραμματιστεί αρκετά καλά και είχε οριστεί από τον προγραμματισμό στις συμφωνίες της Τεχεράνης και της Γιάλτας, την μακροπρόθεσμη εγκατάσταση των Σοβιετικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή από την Τεχεράνη, και την παράδοση των Γερμανών τρεις μήνες νωρίτερα. Στις 3 Αυγούστου, ο στρατηγός Βασιλιέφσκι ανέφερε στον πρωθυπουργό Ιωσήφ Στάλιν ότι αν είναι απαραίτητο μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή το πρωί της 5ης Αυγούστου.
Στις 11 μ.μ. ώρα Υπερβαϊκάλης (UTC+10) της 8ης Αυγούστου 1945, ο Σοβιετικός υπουργός εξωτερικών Βιάτσεσλαφ Μόλοτοφ ενημέρωσε τον ιάπωνα πρέσβη Ναοτάκε Σατόου ότι η Σοβιετική Ένωση είχε κηρύξει πόλεμο στην Ιαπωνία και ότι από τις 9 Αυγούστου η Σοβιετική Ένωση θα θεωρούσε ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία.[6] Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Υπερβαϊκάλης) στις 9 Αυγούστου 1945 οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν την εισβολή τους από τρία μέτωπα στην ανατολική, βόρεια και δυτική Μαντζουρία ταυτόχρονα:
- την Επιχείρηση Επίθεσης του Χινγκάν-Μούκδεν (9 Αυγούστου 1945 – 2 Σεπτεμβρίου 1945) (στην περιοχή του Κάτω Χινγκάν-Μούκδεν),
- την Επιχείρηση Επίθεσης του Χαρμπίν-Κιρίν (9 Αυγούστου 1945 – 2 Σεπτεμβρίου 1945) (στην περιοχή Χαρμπίν-Τσιλίν), και
- την Επιχείρηση Επίθεσης του Σουνγκάρι (9 Αυγούστου 1945 – 2 Σεπτεμβρίου 1945).
Παρόλο που οι πολεμικές αναμετρήσεις έλαβαν χώρα και σε περιοχές που δεν είναι μέρος της παραδοσιακής Μαντζουρίας—δηλαδή, τις παραδοσιακές περιοχές των Μαντσού—η συγχρονισμένη και ολοκληρωμένη επίθεση των βόρειων εδαφών της Ιαπωνίας είναι γνωστή και ως μάχη της Μαντζουρίας.[7] Είναι γνωστή και ως Επιχείρηση Στρατηγικής Επίθεσης στην Μαντζουρίας.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Hayashi, S. (1955). Vol. XIII – Study of Strategic and Tactical peculiarities of Far Eastern Russia and Soviet Far East Forces. Japanese Special Studies on Manchuria. Tokyo, Military History Section, Headquarters, Army Forces Far East, US Army.
- ↑ Drea, E. J. (1984). «Missing Intentions: Japanese Intelligence and the Soviet Invasion of Manchuria, 1945». Military Affairs 48 (2): 66–73. doi: .
- ↑ Robert James Maddox, Hiroshima in History: The Myths of Revisionism, University of Missouri Press, 2007 (ISBN 978-0-8262-1732-5).
- ↑ Tsuyoshi Hasegawa Αρχειοθετήθηκε 2015-09-24 στο Wayback Machine., Racing the Enemy: Stalin, Truman, and the Surrender of Japan, Belknap Press, 2006 (ISBN 0-674-01693-9).
- ↑ "Text of Hirohito's Radio Rescript", The New York Times, pp. 3, 15 August 1945, retrieved 8 August 2015
- ↑ "Soviet Declaration of War on Japan", 8 August 1945. (Avalon Project at Yale University)
- ↑ Maurer, Herrymon, Collision of East and West, Henry Regnery, Chicago, 1951, p. 238.