Σκελετός φορέματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φουρό του κάτω μέρους του ενδύματος ή σκελετός φορέματος (1750-80).

Oι όροι «Panniers» (σκελετός φορέματος) ή «side hoops» (πλαϊνό φουρό) αναφέρονται σε γυναικεία εσώρουχα που φοριόντουσαν τον 17ο και 18ο αιώνα για να επεκταθεί ο όγκος του φορέματος στα πλαϊνά σημεία του, αφήνοντας το μπροστινό και το πίσω μέρος σχετικά επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τα υφαντά σχέδια, οι περίτεχνες διακοσμήσεις και τα πλούσια κεντήματα μπορούσαν να αναδεικνύονται σε πλήρη βαθμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στυλ αυτό, προήλθε από το ισπανικό βασιλικό φόρεμα του 17ου αιώνα, το οποίο συναντούσε κανείς σε πολλά από τα πορτρέτα του Ντιέγο Βελάθκεθ. Η μόδα εξαπλώθηκε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά τα έτη 1718–1719, όταν ορισμένα Ισπανικά φορέματα είχαν ήδη εμφανιστεί στο Παρίσι.[1] Υποστηρίζεται επίσης ότι το έντονο φουρό προήλθε από τη Γερμανία ή την Αγγλία το 1710 και εμφανίστηκε στο γαλλικό παλάτι τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’.[2]

Η παλαιότερη μορφή του εσωτερικού σκελετού του φορέματος είχε σχήμα παρόμοιο με το κρινολίνο του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα ήταν φαρδιά και θολωτή στην περιφέρεια. Όμως, καθώς στην πορεία τα φουρά αρχίσαν να εξελίσσονται, αυτά διέφεραν από τα παλαιότερα ισοδύναμα τους, όπως το «farthingale» (είδος φουρού) στα τέλη του 16ου αιώνα, και δεν επεκτεινόταν περιμετρικά σε όλο το φόρεμα, αλλά ήταν πολύ φαρδύ στα πλαϊνά μέρη, και δεν εξείχαν τόσο μπροστά όσο και πίσω. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι "ώμοι" του ρούχου ήταν μάλλον έντονοι, και όχι ελαφρώς καμπυλωτοί.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, μια κομψά ενδεδυμένη γυναίκα καταλάμβανε τρεις φορές περισσότερο χώρο από έναν άνδρα και πάντα παρουσίαζε ένα επιβλητικό θέαμα. Στην πιο ακραία τους κατάσταση, οι εσωτερικές πλατφόρμες του ρούχου θα μπορούσαν να επεκτείνουν το κάτω μέρος του ενδύματος αρκετά εκατοστά σε κάθε πλευρά. Μέχρι τη δεκαετία του 1780, τα φουρά συνήθως φοριόντουσαν μόνο με πολύ επίσημα φορέματα , όπως σε στυλ βασιλικής ενδυμασίας. [1]

Το όνομα του («Panniers»), προέρχεται από ένα γαλλικό όρο που αναφερόταν στα ψάθινα καλάθια που κρέμονται στις δύο πλευρές ενός ζώου.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Broby-Johanssen, R. (1994). 'Kropp och kläder. Klädedräktens historia (Body and clothes. The history of clothing) (στα Swedish). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Ribeiro, Aileen. Dress in 18th Century Europe. σελ. 42. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]