Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σισύγαμβις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σισύγαμβις
Η οικογένεια του Δαρείου Γ΄ εμπρός από τον Αλέξανδρο Γ΄, πίνακας του Σαρλ λε Μπρυν. Η Σισύγαμβις γονατίζει παρακαλώντας για τη ζωή της οικογένειας τού γιου της.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος323 π.Χ.
Σούσα
Τόπος ταφήςΠερσέπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρσάμης
ΤέκναΔαρείος Γ΄ της Περσίας[2]
Στάτειρα Β΄
Οξυάθρης της Περσίας
ΓονείςΟστάνης
ΑδέλφιαΑρσάμης
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης

Η Σισύγαμβις (απεβ. 323 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Περσίας, που έγινε μητέρα τού Δαρείου Γ΄ Κοδομανού.

Ήταν κόρη μάλλον τού Αρταξέρξη Β΄ Μνήμονος ή τού αδελφού του Οστάνη ή ίσως ενός ηγέτη της Ωξιανής.

Το 333 π.Χ. στη μάχη της Ισσού ο περσικός στρατός έπαθε συντριπτική ήττα και ο Δαρείος Γ΄ διέφυγε τού πεδίου της μάχης, αφήνοντας την οικογένεια και τους συγγενείς του στο έλεος τού στρατηλάτη. Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας συμπεριφέρθηκε στην αιχμάλωτη οικογένεια με διάκριση, αν και πολλοί μικρότεροι κατακτητές θα την είχαν σκοτώσει. Ο βασιλιάς την επισκέφθηκε με τον φίλο του Ηφαιστίωνα, όπου η Σισύγαμβις γονάτισε στον Ηφαιστίωνα -εκλαμβάνοντας αυτόν ως τον Αλέξανδρο Γ΄- και τον παρακάλεσε για τη ζωή των δικών της. Οι δύο άνδρες ήταν όμοια ντυμένοι και ο Ηφαιστίων ήταν υψηλότερος. Όταν η Σισύγαμβις κατάλαβε το λάθος της, περιήλθε σε αμηχανία, αλλά ο Αλέξανδρος Γ΄ την αποκάλεσε "μητέρα" και τη διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των συγγενών της.

Ο Αλέξανδρος Γ΄ στη σκηνή της οικογένειας τού Δαρείου Γ΄, πίνακας τού Σεμπαστιάνο Ρίτσι.

Στη μάχη στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. η Σισύγαμβις και οι οικείοι της βρισκόταν στην άμαξα πίσω από τον στρατό τού Αλεξάνδρου Γ΄. Το Σκυθικό ιππικό, μέρος τού περσικού στρατού, διέρρηξε τον Μακεδονικό στρατό για να τη φθάσει, αλλά εκείνη υποτίθεται, πως αρνήθηκε να πανηγυρίσει αυτό, που φαινόταν αρχικά ως νίκη των Περσών. Ο Κουίντος Κούρτιος Ρούφος πληροφορεί, ότι η Σισύγαμβις δεν θα μπορούσε να συγχωρήσει τον γιο της Δαρείο Γ΄ για την εγκατάλειψη της οικογένειάς του στην Ισσό. Σύντομα μετά την ήττα του εκεί, ο Δαρείος Γ΄ σκοτώθηκε. Ο Αλέξανδρος Γ΄ έστειλε τη σορό του σε αυτήν. Όταν την κάλεσαν να θρηνήσει για τον Δαρείο Γ΄, απάντησε, πως "έχω μόνο έναν γιο", εννοώντας τον Αλέξανδρο Γ΄, "που είναι βασιλιάς της Περσίας". Αφιερώθηκε σε αυτόν και εκείνος την έλεγε "μητέρα".

Ο Αλέξανδρος Γ΄ νυμφεύτηκε την εγγονή της, τη Στάτειρα Γ΄, κόρη τού Δαρείου Γ΄ το 324 στα Σούσα σε μία μαζική τελετή γάμων Μακεδόνων με Περσίδες γυναίκες. Ο στατηλάτης άφησε τη νέα του σύζυγο στα Σούσα με διδασκάλους για να μάθει Ελληνικά και συνέχισε τις κατακτήσεις του.

Όταν το επόμενο έτος η Σισύγαμβις έμαθε το τέλος τού Αλεξάνδρου Γ΄, κλείστηκε στο δωμάτιό της αρνούμενη να φάει. Λέγεται, ότι απεβίωσε από λύπη και ασιτία τέσσερις ημέρες μετά.

Η σκηνή της Σισύγαμβης, που γονατίζει μπροστά στον Ηφαιστίωνα, έγινε προσφιλές θέμα στη δυτική τέχνη και ζωγραφήθηκε από τους Σαρλ λε Μπρυν, Πάολο Βερονέζε, Γιούστους Σύστερμανς, κ.ά.

Ο αστεροειδής 823 Σισύγαμβις ονομάστηκε ένεκα αυτής.

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. «Sisygambis» (Ρωσικά)
  • Waldemar Heckel, Who's Who in the Age of Alexander the Great: Prosopography of Alexander's Empire, John Riley, 2008.
  • Bahadori, Ali (2017-03-04). "Achaemenid Empire, Tribal Confederations of Southwestern Persia and Seven Families". Iranian Studies. 50 (2): 173–197. doi:10.1080/00210862.2016.1243986. ISSN 0021-0862.
  • John Maxwell O'Brien, Alexander the Great: The Invisible Enemy: A Biography, Routledge, London, 1994, p.58
  • James Hall, Dictionary of Subjects and Symbols in Art, Westview Press, Boulder, 1979, p.13.