Σιδηροδρομικός Σταθμός Αμφίπολης Λιμένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αμφίπολης Λιμένα ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης Λιμένα, στη χιλιομετρική θέση 24,849 από τη Νέα Ζίχνη και της οποίας αποτελούσε τερματικό σταθμό. Βρίσκεται στο Λιμάνι του Δήμου Αμφίπολης και πήρε το όνομά του από τον λιμένα της Αμφίπολης, τον οποίο εξυπηρετούσε.

Εγκαινιάστηκε στις 5 Μαΐου 1940 και έκλεισε το 1969, μαζί με τη γραμμή Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης Λιμένα. Διέθετε πλευρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών, ενώ συνδεόταν με εμπορευματικές γραμμές με τον λιμένα της Αμφίπολης.

Ο σταθμός Αμφίπολης Λιμένα αναφερόταν ανεπίσημα και με το όνομα «Τσάγεζι», από το παλιό (τουρκικό) όνομα της περιοχής Çay ağzı (Τσάι αγζί - Το στόμα του ποταμού - Εκβολές), που εξυπηρετούσε. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της ανατολικής Μακεδονίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1941 και 1944, ο σταθμός Αμφίπολης είχε λάβει τη βουλγαρική ονομασία Амфиполи Пристанище (Αμφίπολη Πριστάνιστσε), που αποτελούσε τη βουλγαρική απόδοση της ελληνικής του ονομασίας.



Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Αμφίπολη   Νέα Ζίχνη - Αμφίπολη Λιμένας

(κατηργημένη)

  Τερματικός