Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σβετλάνα Γκερασιμένκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβετλάνα Γκερασιμένκο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Світлана Іванівна Герасименко (Ουκρανικά)
Γέννηση23  Φεβρουαρίου 1945[1]
Μπάρισιβκα
ΥπηκοότηταΕ.Σ.Σ.Δ.Τατζικιστάν
ΣπουδέςFaculty of Physics of the Taras Shevchenko National University of Kyiv
Γνωστός γιαανακάλυψη του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία
Ιδιότητααστρονόμος
Ακαδημαϊκός τίτλοςΠτυχίο Επιστημών, Φυσικής και Μαθηματικών

Η Σβετλάνα Ιβάνοβνα Γκερασιμένκο (ρωσικά: Светла́на Ива́новна Герасиме́нко‎‎, ουκρανικά: Світлана Іванівна Герасименко‎‎) είναι Σοβιετική και Τατζικιστανή αστρονόμος Ουκρανικής[2] καταγωγής η οποία ανακάλυψε τον κομήτη 67Ρ/Τσουρίουμοφ–Γκερασιμένκο.

Η ανακάλυψη του κομήτη 67Ρ/Τσουρίουμοφ–Γκερασιμένκο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 11 Σεπτεμβρίου 1969 η Γκερασιμένκο ενώ εργαζόταν στο Αστροφυσικό Ινστιτούτο Φεσένκος, κοντά στο Αλμάτι, την τότε πρωτεύουσα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν, η Σοβιετική Ένωση φωτογράφησε τον κομήτη 32P/Κόμας Σολά χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο Μακσούτοφ 50 εκ..[3]

Όταν επέστρεψε στο οικείο Ινστιτούτο της, ο Κλιμ Ιβάνοβιτς Τσουρίουμοφ του Αστεροσκοπείου του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου εξετάζοντας τη φωτογραφία διέκρινε ένα κομητοειδές αντικείμενο κοντά στην άκρη του πιάτου, αλλά υπέθεσε ότι επρόκειτο για τον Κόμας Σολά.[4][5] Την 22 Οκτωβρίου, περίπου ένα μήνα μετά την λήψη της φωτογραφίας, εκτίμησε ότι το αντικείμενο δεν θα μπορούσε να είναι ο Κόμας Σολά, εφόσον βρισκόταν κατά 2-3 μοίρες μακριά από την προβλεπόμενη θέση. Με περαιτέρω λεπτομερή εξέταση διακρίθηκαν τα ίχνη της παρουσίας του Κόμας Σολά στην προβλεπόμενη θέση στο πιάτο, οπότε συμπέραναν ότι το άλλο αντικείμενο επρόκειτο για ένα διαφορετικό κομήτη.[4] Εξετάζοντας όλο το υλικό που είχε συλλεχθεί την 9 - 21 Σεπτεμβρίου το ίδιο αντικείμενο εντοπίστηκε σε άλλα 4 πιάτα.[5]

Τιμητικές διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβαν το όνομά της:


  1. pantheon.world/profile/person/Svetlana_Gerasimenko.
  2. «Герасименко: я открыла комету случайно». Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2016. Я украинка по отцу, полячка по маме, но осознаю себя украинкой. 
  3. «Klim Ivanovich Churyumov». International Astronomical Union. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2014. 
  4. 4,0 4,1 Kronk, Gary W.· Meyer, Maik (2010). «67P/1969 R1 (Churyumov-Gerasimenko)». Cometography: A Catalog of Comets; Volume 5: 1960-1982. Cambridge University Press. σελίδες 241–245. ISBN 052187226X. 
  5. 5,0 5,1 «Svetlana Gerasimenko - co-discoverer of comet 67P». European Space Agency.