Σατουρνίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σατουρνίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Πάτρα
Θάνατος257 (περίπου)
Τολώσα
Τόπος ταφήςBasilica of St. Sernin
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου29 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο τάφος του λειψάνου.

Ο Σαρτουνίνος ή Σερνίνος, (Πάτρα 3ος μ.Χ. αιώνας - Τουλούζη 257 μ.Χ.), ήταν επίσκοπος Τουλούζης, Απόστολος των Γαλατών και Άγιος της Χριστιανικής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το μαρτυρολόγιο του Γρηγορίου της Τουρ ήταν γιος του βασιλιά της Αχαΐας Αιγέα και της Κασσάνδρας, κόρης του Κλαυδίου Πτολεμαίου.

Επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου και την καθοδήγηση του Πάπα Φαβιανού στάλθηκαν επτά επίσκοποι από την Ρώμη στην Γαλατία για να εκχριστιανίσουν τους κατοίκους της. Ο Σαρτουνίνος στάλθηκε στην Τουλούζη όπου χειροτονήθηκε και ο πρώτος επίσκοπος της, η παράδοση αναφέρει ότι χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Πέτρο. Μαζί του στάλθηκε μαθητής του και ο Πάπουλος όπου και μαρτύρησαν μαζί κι έγινε και αυτός Άγιος[1] άλλη παράδοση αναφέρει ότι μαθητής του ήταν και ο Άγιος Χονέστους.

Ο Σατουρνίνος απεβίωσε και μαρτύρησε το 257 μ.Χ, που δέθηκε με τα πόδια σε έναν ταύρο και σύρθηκε στους δρόμους της πόλης, εκεί όπου σταμάτησε ο ταύρος ήταν η οδός rue du Taur ("Δρόμος του Ταύρου"). Το σώμα του ενταφιάστηκε σε κρύπτη στην εκκλησία της "Παναγίας του Ταύρου" (Notre-Dame du Taur), σήμερα η κάρα του τίθεται σε προσκύνημα στην βασιλική του Αγίου Στεφάννου στην Τουλούζη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lives of the Saints, November 29, Saint Saturninus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013.