Σέβερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέβερν
ΕκβολέςΚανάλι του Μπρίστολ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Μήκος354 χλμ
Μέση εκροή106,62 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιRiver Vyrnwy, River Tern, River Stour, Έιβον του Ουόρικσιρ, Έιβον του Μπρίστολ, River Teme, River Leadon, River Wye, Little Avon River, River Camlad, River Chelt, River Frome, River Lyd, River Perry, River Salwarpe, River Worfe, River Carno, Afon Clywedog και River Taff
Χάρτης

Ο Σέβερν (αγγλικά: River Severn, ουαλικά: Afon Hafren) είναι ο μακρύτερος σε μήκος ποταμός στη Μεγάλη Βρετανία, με μήκος 354 χιλιόμετρα.[1][2] Επίσης είναι ο ποταμός με τη μεγαλύτερη ροή στην Αγγλία και στην Ουαλία, με μέση ροή 107 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο στο Άπερλι, Γκλόστερσαϊρ, όπου ο ποταμός εκβάλλει στο κανάλι του Μπρίστολ. Ο ποταμός πηγάζει από τα Κάμπρια Όρη, στη μέση Ουαλία, και συγκεκριμένα το Πλύνλιμον, σε υψόμετρο 610 μέτρα. Ο ποταμός διασχίζει το Σροπσάιρ, το Γουστερσάιρ και το Γκλοστερσάιρ. Οι κομητειακές πόλεις Σριούσμπερι, Γούστερ και Γκλόστερ είναι κτισμένες στις όχθες του.

Με βάση σύμβαση, ο Σέβερν συνήθως θεωρείται ότι τελειώνει, και αρχίζουν οι εκβολές του Σέβερν, μετά τη δεύτερη διάβαση του Σέβερν. Η λεκάνη απορροής του ποταμού έχει εμβαδόν 11.419 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία δεν προσμετρώνται ούτε ο ποταμός Γιάι ούτε ο Μπρίστολ-Έιβον, οι οποίοι εκβάλλουν και οι δύο στις εκβολές του Σέβερν. Οι εκβολές στη συνέχεια καταλήγουν στο κανάλι του Μπρίστολ, τμήμα της Κελτικής Θάλασσας.

Στο Σέβερν παρατηρείται παλιρροιακό κύμα κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας το οποίο ανεβαίνει για αρκετά χιλιόμετρα στο ποτάμι.[3] Στο κανάλι του Μπρίστολ η παλίρροια έχει εύρος 15 μέτρα, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Frankwell Flood Alleviation Scheme, Shrewsbury» (PDF). UK Environment Agency. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  2. «The River Severn Facts». BBC. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2006. 
  3. Rowbotham, Fred (1983) [1964]. Severn Bore. David & Charles. ISBN 0-7153-8508-9. 
  4. «About the Severn Estuary». UK Environment Agency. 5 Μαρτίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  5. «Coast: Bristol Channel». BBC. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα River Severn στο Wikimedia Commons