Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°36′56.5″N 22°57′43.2″E / 40.615694°N 22.962000°E / 40.615694; 22.962000

Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Χάρτης
Είδοςκτήριο
ΔιεύθυνσηΑλ. Παπαναστασίου 21, Θεσσαλονίκη 546 39
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°36′57″N 22°57′43″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Θεσσαλονίκης
ΤοποθεσίαΘεσσαλονίκη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1910
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα
Ρωσικό Νοσοκομείο (σήμερα Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας)

Το κτίριο του Ρωσικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 21, στην ανατολική Θεσ/νίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.

Ιστορία του νοσοκομείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1904 ο αντιπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Νικόλαος Χατζηλαζάρου αγόρασε την έκταση στην οποία χτίστηκε αργότερα το Ρωσικό Νοσοκομείο. Τον Ιούνιο του 1907 εκδόθηκε το αυτοκρατορικό διάταγμα για την ανέγερση του νοσοκομείου και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Τσάρου, έγινε η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου. Τα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν στις 31 Ιανουαρίου 1910 ενώ σύμφωνα με άλλες αναφορές το 1909. Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σ. Σέρκισσωφ.

Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το νοσοκομείο τελούσε υπό την εποπτεία του γαλλικού στρατού ενώ τη διεύθυνση του είχαν Ρώσοι γιατροί. Όταν επικράτησε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το νοσοκομείο εγκαταλείφτηκε και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία.

Στο κτίριο του Ρωσικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στεγάστηκε το 1925 η δημόσια Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε για μερικά χρόνια ο Ιωάννης Πασαλίδη. Αργότερα μετονομάστηκε σε Δημόσιο Μαιευτήριο και λειτουργούσε μέχρι το 1975. Για το λόγο αυτό το κτίριο του Ρωσικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι γνωστό και ως Παλαιό Μαιευτήριο.

Στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα το κτίριο εγκαταλείφθηκε και τελικά το 1983 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε από την Εφορεία Δημοσίων Κτημάτων προκειμένου να στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του, που ολοκληρώθηκαν το 1994.

Το κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του Ρωσικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης είναι διώροφο. Στην πρόσοψή του υπάρχουν έξι συμμετρικοί μεγάλοι ημικίονες με επίκρανα κορινθιακού τύπου και επιστύλιο με ελικοειδή ανάγλυφη διακόσμηση. Πριν τη διάνοιξη της οδού Αλ. Παπαναστασίου υπήρχε μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε στην είσοδο του κτιρίου. Για τη διάνοιξη του δρόμου τμήμα του οικοπέδου, στο οποίο είναι χτισμένο το κτίριο, απαλλοτριώθηκε και καταστράφηκε η αρχική σκάλα και η περίφραξη του οικοπέδου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://parallaximag.gr/thessaloniki/to-palio-rosiko-nosokomeio-ena-krymmeno-diatiriteo-ktirio