Πολιτεία Μποπάλ (1949-56)
Η Μποπάλ (Χίντι: भोपाल) ήταν πολιτεία της Ινδίας, το οποίο υπήρχε από το 1949 έως το 1956. Το κράτος εξελίχθηκε από το πριγκιπικό κράτος του Μποπάλ και συγχωνεύθηκε με τις γειτονικές πολιτείες για να σχηματίσει το Μάντια Πραντές το 1956. Ο Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου υπηρέτησε ως επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Μποπάλ από το 1952 έως το 1956.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πριν από την ανεξαρτησία της Ινδίας, το πριγκιπικό κράτος Μποπάλ κυβερνήθηκε από τους κληρονομικούς Ναουάμπ. Ως αποτέλεσμα του Ινδικού Νόμου περί Ανεξαρτησίας του 1947, τα πριγκιπάτα κράτη απελευθερώθηκαν από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους προς τους Βρετανούς και αφέθηκαν να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν σε μία από τις νέες Κυριαρχίες, αυτήν της Ινδίας και του Πακιστάν. Τον Μάρτιο του 1948, ο τελευταίος Ναουάμπ εξέφρασε την επιθυμία του να κυβερνήσει το Μποπάλ ως ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 1948 ξέσπασαν αναταραχές κατά της διακυβέρνησής του, με αποτέλεσμα τη σύλληψη εξέχοντων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα. Στις 23 Ιανουαρίου 1949, ο Σάρμα καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών για παραβίαση των περιορισμών στις δημόσιες συναντήσεις. Κάποιοι άλλοι σατιαγκράχι επίσης συνελήφθησαν. Αργότερα, οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν και στις 30 Απριλίου 1949 ο Ναουάμπ υπέγραψε ένα Έγγραφο προσχώρησης (Instrument of Accession) στην Κυριαρχία της Ινδίας (Dominion of India).[1] Η πολιτεία του Μποπάλ αναλήφθηκε από την κυβέρνηση της Ένωσης της Ινδίας την 1η Ιουνίου 1949 και κηρύχθηκε πολιτεία "Μέρους Γ", το οποίο διοικείται από επίτροπο διορισμένο από τον πρόεδρο της Ινδίας.
Κατάργηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με τον Νόμο περί Αναδιοργάνωσης Πολιτειών του 1956, η πολιτεία του Μποπάλ ενσωματώθηκε στην πολιτεία Μάντια Πραντές και το Μποπάλ κηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσυσταθέντος κράτους.
Γεωγραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πολιτεία Μποπάλ περιλάμβανε τις σημερινές επαρχίες Μποπάλ, Ραϊσέν και Σεχόρε.
Κυβέρνηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο κέρδισε τις πρώτες εκλογές για τη Νομοθετική Συνέλευση και το Κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκαν το 1952. Η σύνθεση της 30μελής Πολιτειακής Συνέλευσης του Μποπάλ ήταν:[2]
- 28 - Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο
- 1 - Χίντου Μαχασάμπα
- 1 - Ανεξάρτητος
Ο Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα ορκίστηκε ως ο πρώτος (και ο τελευταίος) επικεφαλής υπουργός της πολιτείας στις 20 Μαρτίου 1952. Ήταν ο νεότερος επικεφαλής υπουργός στην Ινδία εκείνη τη στιγμή.[2]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ S.R. Bakshi and O.P. Ralhan (2007). Madhya Pradesh Through the Ages. Sarup & Sons. σελ. 360. ISBN 978-81-7625-806-7.
- ↑ 2,0 2,1 Raj Bhavan, Bhopal: Commissioner Period Αρχειοθετήθηκε 2 November 2011 στο Wayback Machine.