Σατυαγκράχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σατιαγκράχα)

Σατυαγκράχα ή Σατιαγκράχα ονομάζεται ένας τρόπος μη-βίαιας αντίστασης / παθητικής αντίστασης που ακολούθησε ο Μαχάτμα Γκάντι. Τη λέξη επινόησε ο Γκάντι για το Κίνημα της Ινδικής ανεξαρτησίας, με βάση την σανσκριτική λέξη «σάτυα» (αλήθεια) και τη λέξη «γκράχα» που σημαίνει «επιμονή» ή «κρατώ σταθερά» και επηρέασε τους αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζέιμς Μπέβελ για το Κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και άλλα κινήματα. Όποιος ακολουθεί την πρακτική του Σατυαγκράχα ονομάζεται σατυαγκράχι. [1][2]

Προέλευση και νόημα του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκάντι οδηγεί τη Πορεία του αλατιού του 1930, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της σατυαγκράχα.

Ο όρος προέκυψε από έναν διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε στην ειδησεογραφία της εφημερίδας Ινδική γνώμη στη Νότια Αφρική το 1906. [3] Ο Μαγκάνλαλ Γκάντι, εγγονός ενός θείου του Μαχάτμα Γκάντι, πρότεινε τη λέξη «sadagraha» (σανταγράχα) και κέρδισε το βραβείο. Στη συνέχεια, για να το καταστήσει σαφέστερο, ο Γκάντι το άλλαξε σε σατυαγκράχα. Το «Satyagraha» είναι μια σύνθετη λέξη tatpuruṣaya των σαγγερίων λέξεων satya (που σημαίνει «αλήθεια») και agraha («ευγενική επιμονή», ή «κρατώντας σταθερά»). Η Satya προέρχεται από τη λέξη «sat», που σημαίνει «ύπαρξη». Τίποτα δεν υπάρχει ή υπάρχει στην πραγματικότητα εκτός από την Αλήθεια. Στο πλαίσιο της satyagraha, η αλήθεια περιλαμβάνει α) την αλήθεια στην ομιλία, σε αντίθεση με το ψεύδος, β) τι είναι πραγματικό, σε αντίθεση με το ανύπαρκτο (asat) και το γ) καλό σε αντίθεση με το κακό ή το κακό. Αυτό ήταν κρίσιμο για την κατανόηση και την πίστη του Γκάντι στη μη βία: «Ο κόσμος στηρίζεται στο υπόβαθρο της satya δηλαδή της αλήθειας. Η asatia, που σημαίνει μη-αλήθεια / ψεύδος, σημαίνει επίσης ανυπαρξία, και η satya ή αλήθεια σημαίνει επίσης «αυτό που είναι». Εάν η μη-αλήθεια / ψεύδος δεν υπάρχει, η νίκη της δεν έχει καν έννοια. Και η αλήθεια είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να καταστραφεί. Αυτό είναι το δόγμα της σατυαγκράχα με λίγα λόγια. " [4] Για τον Γκάντι η σατυαγκράχα πήγε πιο μπροστά από την απλή «παθητική αντίσταση"»και έγινε δύναμη στην άσκηση μη βίαιων μεθόδων. [5] Με τα λόγια του ίδιου του Γκάντι:

«Η αλήθεια (satya) υπονοεί αγάπη και η σταθερότητα (agraha) εννοεί και συνεπώς χρησιμεύει ως συνώνυμο της δύναμης. Έτσι άρχισα να αποκαλώ το ινδικό κίνημα Satyagraha, δηλαδή η Δύναμη που γεννήθηκε από την Αλήθεια και την Αγάπη ή τη μη βία, και σταμάτησα τη χρήση της φράσης «παθητική αντίσταση» σχετικά με αυτό, τόσο πολύ μάλιστα που ακόμα και στην αγγλική γλώσσα την αποφεύγαμε συχνά και χρησιμοποιούσαμε αντί αυτής την λέξη "satyagraha" η ίδια ή κάποια άλλη ισοδύναμη αγγλική φράση.»[6]

Τον Σεπτέμβριο του 1935, σε μια επιστολή προς τον ΡΚ Ράο, (Servants of India Society), ο Γκάντι αμφισβήτησε την πρόταση ότι η ιδέα του για την πολιτική ανυπακοή προσαρμόστηκε από τα γραπτά του Χένρι Ντέιβιντ Τόρεουι, ιδιαίτερα το βιβλίο Πολιτική ανυπακοή του 1849.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. λήμμα Μπριτάνικα «Satyagraha», «Η σατυαγκράχα του Γκάντι έγινε ένα σημαντικό εργαλείο στον Ινδικό αγώνα ενάντια στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό και από τότε έχει υιοθετηθεί από αντιστεκόμενες ομάδες και σε άλλες χώρες» πρόσβαση 26/3/2019.
  2. Το μονοπάτι του Γκάντι, Αναστάσης Βιστωνίτης, 4 Φεβρουαρίου 2014, BHMAgazino, ΤΟ ΒΗΜΑ
  3. Uma Majmudar (2005). Gandhi's pilgrimage of faith: from darkness to light. SUNY Press. σελ. 138. ISBN 9780791464052. 
  4. Nagler, Michael N. Το Εγχειρίδιο μη βίας: Ένας οδηγός για πρακτική δράση. Τυπώνω.
  5. Gross, David M. (2014). 99 Tactics of Successful Tax Resistance Campaigns. Picket Line Press. σελίδες 15–17. ISBN 978-1490572741. 
  6. M.K. Gandhi, Satyagraha in South Africa, Navajivan, Ahmedabad, 1111, pp. 109–10.