Πλατεία του Λαού (Σαγκάη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατεία του Λαού στη Σαγκάη
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°13′51″N 121°28′13″E
Διοικητική υπαγωγήΣαγκάη
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Έναρξη κατασκευής1949
Commons page Πολυμέσα
Η νοτιοδυτική πλευρά της Πλατείας του Λαού, όπως φαίνεται από τον εξώστη του Μουσείου Αστικού Σχεδιασμού.

Η Πλατεία του Λαού (κινεζ.: 人民|广场, Rénmín Guǎngchǎng / Σαγκ.: Zenmin guaonzån) είναι μεγάλη δημόσια πλατεία στο Διαμέρισμα Χουαν-που της Σαγκάης.[1] Βρίσκεται νοτίως της οδού Ναντσίν και βορείως της οδού Χουαϊχάι.

Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται το κτήριο που αποτελε τη διοικητική έδρα του Δήμου της Σαγκάης, ενώ στη βόρεια πλευρά της πλατείας, κοντά στο σιντριβάνι, βρίσκεται το σημείο αναφοράς, από το οποίο μετρούνται οι αποστάσεις σχεδόν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους που ξεκινούν από τον Δήμο της Σαγκάης.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιπποδρόμιο της Σαγκάης το έτος 1912
Χάρτης της πόλεως του 1933, με το ιπποδρόμιο να αντιστοιχεί στο πράσινο κομμάτι στα αριστερά.

Πριν το 1949 ο χώρος της Πλατείας του Λαού ήταν χώρος διεξαγωγής ιπποδρομιών, ιδιοκτησίας της Λέσχης Ιπποδρομιών της Σαγκάης. Οι ιπποδρομίες και ο στοιχηματισμός απαγορεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και δεν επιτράπηκε να ξαναρχίσουν από τη μεταπολεμική αστική κυβέρνηση. Μετά τον Κινέζικο Εμφύλιο Πόλεμο, το νέο, κομμουνιστικό καθεστώς συνέχισε την απαγόρευση και μόλις η λέσχη άρχισε να έχει οικονομικές δυσκολίες, κατέσχεσε την έκταση, μέρος της οποίας έγινε η Πλατεία του Λαού.

Σημαντικές αλλαγές έγιναν στην πλατεία κατά τη δεκαετία του 1990. Η διοικητική έδρα του Δήμου της Σαγκάης (που έχει 24,2 εκατομμύρια δημότες) μεταφέρθηκε δίπλα στην πλατεία από το πρώην κτήριο της HSBC, όπως και το Μουσείο της Σαγκάης. Πιο πρόσφατες προσθήκες αποτελούν το Μέγα Θέατρο της Σαγκάης και το Μουσείο Αστικού Σχεδιασμού.

Κάποια τμήματα του παλιού ιπποδρόμιου παραμένουν ακόμα με μικρές μετατροπές: Τα κτήρια της λέσχης στέγασαν το Μουσείο Τέχνης της Σαγκάης, ενώ εκεί που έτρεχαν τα άλογα βρίσκεται σήμερα το «Πάρκο του Λαού».

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σιντριβάνι της πλατείας

Πολλά αξιοθέατα ή γνωστά μέρη περιβάλλουν την Πλατεία του Λαού, με κυριότερα τα ακόλουθα:

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ομώνυμος σταθμός του Μετρό της Σανγκάης βρίσκεται στη διασταύρωση τριών γραμμών του μετρό: της Γραμμής 1, της Γραμμής 2 και της Γραμμής 8. Αρκετές είναι και οι γραμμές λεωφορείων που έχουν στάσεις στη βόρεια και στη νότια πλευρά της πλατείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pitts, Christopher (Απρίλιος 2013). «The Bund & People's Square». Pocket Shanghai (3η έκδοση). Lonely Planet. σελίδες 22–43. ISBN 978-1-74179-963-7. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατεία στο YouTube: