Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Πάτρα)
Η Πλατεία Βασιλίσσης Όλγας (γνωστή και ως Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως) είναι κεντρική πλατεία στην πόλη της Πάτρας.
Τοποθεσία και ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, μεταξύ των οδών Αράτου στα βορειοανατολικά, Μαιζώνος στα νοτιοανατολικά, Κολοκοτρώνη στα νοτιοδυτικά και Ρήγα Φεραίου στα βορειοδυτικά. Με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο η πλατεία προοριζόταν για να λειτουργεί ως αγορά δημητριακών, κατόπιν όμως δενδροφυτεύτηκε και έγινε μια μεγάλη δημόσια πλατεία. Το αρχικό της όνομα ήταν πλατεία Ομονοίας αλλά μετονομάστηκε σε πλατεία βασιλίσσης Όλγας. Σήμερα, πλατεία Oμονοίας ονομάζεται μία άλλη πλατεία της πόλης.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα, η πλατεία μετονομάστηκε σε Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως προς τιμήν της Ελληνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο ακόμη και σήμερα από τους Πατρινούς συνηθίζεται να χρησιμοποιείται συχνότερα το παλιότερο όνομα, Πλατεία Όλγας.
Ένα μαρμάρινο μνημείο για την Εθνική Αντίσταση αποτελεί το επίκεντρο της πλατείας καθώς και το γλυπτό της Νύμφης με το κέρας της Αμάλθειας, το οποίο δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο γλύπτη Πιέρ Λουασόν[1]. Στην πλατεία υπάρχει επίσης, ανδριάντας του επιφανούς Αχαιού πολιτικού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, όπου η οικία του σώζεται και σήμερα έναντι της πλατείας στην γωνία των οδών Ρήγα Φεραίου και Αράτου.
Η πλατεία είναι γεμάτη με καφετέριες, εστιατόρια και ψησταριές, καθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεων (Όλγας)». Δήμος Πατρέων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Πάτρα - Ξέρετε πως λεγόταν η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προτού ονομαστεί Όλγας; (pics) | Patras Events». www.patrasevents.gr. 29 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019.