Πιέτρο Μπελούσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιέτρο Μπελούσκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pietro Belluschi (Αγγλικά)
Γέννηση18  Αυγούστου 1899
Ανκόνα
Θάνατος14  Φεβρουαρίου 1994
Πόρτλαντ, Όρεγκον
ΚατοικίαΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1923–1994)
Aloha Farmhouse
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–1994)
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Βασίλειο της Ιταλίας (1899–1946)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κορνέλ
Cornell University College of Engineering
Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Αξιοσημείωτο έργοCommonwealth Building
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσό μετάλλιο ΑΙΑ
Εθνικό μετάλλιο των τεχνών
Αμερικανικό βραβείο της Ρώμης
Εταίρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων
μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιέτρο Μπελούσκι (Pietro Belluschi) (18 Αυγούστου 1899 - 14 Φεβρουαρίου 1994) ήταν ένας Ιταλός αρχιτέκτονας που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην χώρα του.

Βιογραφικο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιέτρο Μπελούσκι γεννήθηκε στην Ανκόνα της Ιταλίας το 1899. Πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο μηχανικού στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ήταν αντίθετος με το καθεστώς του Μουσολίνι και μετακινήθηκε το 1923 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου φοίτησε για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο Cornell αποκτώντας και δεύτερο πτυχίο μηχανικού.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο Commonswealth στο Πόρτλαντ

Αντί να επιστρέψει στην Ιταλία, έμεινε στο Πόρτλαντ όπου και εργάστηκε στο γραφείο του A.E.Doyle, ένα από τα πιο επιτυχημένα γραφεία της περιοχής. Αναδείχθηκε γρήγορα και μετά τον θάνατο του Doyle το 1927 ανέλαβε το γραφείο μετονομάζοντας το σε Pietro Belluschi.

Το 1950, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης τον προσκάλεσε να γίνει πρύτανης στη σχολή αρχιτεκτόνων. Άφησε το γραφείο του στο Πόρτλαντ και μάλιστα την πιο επικερδή περίοδο της καριέρας του, αλλά ο ίδιος επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό κτηρίων σχεδιάζοντας μόνος του, όπως και ήθελε, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του στο ΜΙΤ. Παρόλο που ήταν ένας αρχιτέκτονας που του άρεσε να δουλεύει μόνος, είχε κάποιες συνεργασίες με άλλους αρχιτέκτονες και μια από αυτές ήταν με τον Βάλτερ Γκρόπιους για το συγκρότημα κτηρίων στο εμπορικό κέντρο Boston Black Bay. Ο Πιέτρο ήταν σαφώς επηρεασμένος από το Διεθνές στυλ και ήταν ειδήμονας στην χρήση νέων υλικών. Θεωρήθηκε φυσικό ταλέντο στο σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους, το χρώμα, τα υλικά τις λεπτομέρειες, την κλίμακα, τις αναλογίες και τον σχεδιασμό παράλληλα και στις τρεις διαστάσεις. Έφυγε από το ΜΙΤ το 1965 συνεχίζοντας τη δουλειά του σχεδιάζοντας κτήρια και επιλύοντας θέματα πολεοδομίας και καταφέρνοντας ως το τέλος να έχει σχεδιάσει πάνω από χίλια κτήρια και να έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του.

Κτήρια και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτήριο Commonwealth (1944–47)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο Commonwealth ή αλλιώς the Equitable Building είναι ένα δεκατετραόροφο εμπορικό κέντρο στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρείται το πρώτο κτήριο τέτοιου ύψους στου οποίου τις όψεις χρησιμοποιήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου γυαλί. Επίσης θεωρείται το πρώτο κτήριο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο και που δεν χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός, αλλά ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται μόνο με χρήση κλιματιστικών. Επίσης στο κτήριο αυτό έγινε η χρήση πράσινου γυαλιού και μαρμάρου. Η πρωτοπορία του Μπελούσκι να χρησιμοποιήσει αλουμίνιο σχετίζεται ενδεχομένως με την παρουσία εταιρείας παραγωγής αεροσκαφών κοντά στην περιοχή. Ο τύπος αυτός κτηρίου θα χρησιμοποιηθεί πολύ στην Αμερική στη συνέχεια και πολλοί αρχιτέκτονες μιμήθηκαν τον σχεδιασμό του.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Meredith L.Clausen (2005), "The Pan Am Building". The MIT press, Cambridge Massachusetts
  • William J.R.Curtis (1982), "modern architecture since 1900". Phaidon press
  • Vincent B.Canizaro (2007), "Architectural Regionalism". Princeton architectural press, New York

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pietro Belluschi στο Wikimedia Commons