Παντελής Σφηνιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παντελής Σφηνιάς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος29  Νοεμβρίου 2000
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεφοπλιστής

Ο Παντελής Σφηνιάς (1938 - 2000) ήταν Έλληνας εφοπλιστής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και άρχισε την ναυτιλιακή του καριέρα σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Γνωρίστηκε με τον Κώστα Ευθυμιάδη, στις επιχειρήσεις του οποίου και εργάστηκε.[1] Το 1974 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εταιρείας λαϊκής βάσης Μινωικές γραμμές, αναλαμβάνοντας την πρακτόρευση των πλοίων της και, εν συνεχεία, την διεύθυνση εκμετάλλευσης αυτών.[1] Εισηγήθηκε την εξάπλωση των Μινωικών Γραμμών στην Αδριατική θάλασσα και να τις καταστήσει ισχυρές στο χώρο της ακτοπλοΐας.[1] Πρωτοστάστησε στην ίδρυση της Minoan Flying Dolphins (μετέπειτα Hellenic Seaways), θυγατρικής εταιρείας των Μινωικών γραμμών, της οποίας υπήρξε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα "Πόρτες", το Επιβατηγό/Οχηματαγωγό πλοίο της νέας εταιρείας Εξπρές Σαμίνα (πρώην "Γκόλντεν Βεργίνα"), ναυάγησε, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 81 επιβατών.

Δύο μήνες μετά, στις 29 Νοεμβρίου 2000, στις 11 το πρωί, ο Παντελής Σφηνιάς αυτοκτόνησε, πηδώντας από τον 6ο όροφο του γραφείου του, στην Ακτή Κονδύλη του Πειραιά.[2]

Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας.

Είχε παντρευτεί δύο φορές, από τον δε πρώτο του γάμο απέκτησε 2 παιδιά τον Νίκο και τον Μηνά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Αφιέρωμα στον Παντελή Σφηνιά, από την εφημερίδα "Τα Νέα"
  2. Αυτοκτόνησε ο Παντελής Σφηνιάς, από την ιστοσελίδα in.gr