Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
Το «ΠΑΜΕ» ανακατευθύνει εδώ. Για τον κομματικό συνασπισμό του 1961, δείτε: Πανδημοκρατικόν Αγροτικόν Μέτωπον Ελλάδος.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι συντονιστικό όργανο συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Διαδήλωση του ΠΑΜΕ το 2021.

Το Π.Α.ΜΕ. διαθέτει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς στις 3 Απριλίου 1999 σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Πειραιά, με τη συμμετοχή 230 πρωτοβάθμιων σωματείων, 18 κλαδικών και περιφερειακών οργανώσεων και 2.500 εκλεγμένων συνδικαλιστών.[1] Το 2006 η Κομμουνιστική Ανανέωση (τμήμα της Ανανεωτικής Αριστεράς) αποχώρησε από το ΠΑΜΕ και οι μικρές της δυνάμεις δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ανένταχτους συνδικαλιστές, στον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Σύμφωνα με τις αρχές του τάσσεται ενάντια στο Κεφάλαιο, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Είναι σε πλήρη κόντρα με την ΓΣΕΕ, καθώς θεωρεί ότι ηγεσία της, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά ότι εκπροσωπεί τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα.[2]

Το Π.Α.ΜΕ. από το 2000 είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Αν και συμπεριφέρεται ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων - ανταγωνιστική της τριτοβάθμιας ΓΣΕΕ - δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα και συνεπώς δεν έχει δικαίωμα κήρυξης απεργίας ή διαπραγμάτευσης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]