Παναθηναϊκός αμφορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αρ. 16.71)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
οπίσθια όψη: σκηνή από παγκράτιο
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίαςπερ. 500 π.Χ.
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις63,5 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου16.71
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας του Κλεοφράδη που φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 16.71 είναι έπαθλο των αρχαίων Παναθηναίων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έμπροσθεν όψη εικονίζεται η θεά Αθηνά με δόρυ και ασπίδα, η οποία είναι διακοσμημένη με την εικόνα φτερωτού αλόγου. Είναι πλαισιωμένη από δύο κίονες με έναν αλέκτορα στην κορυφή. Στα αριστερά διαβάζουμε την επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ».

Στην όπισθεν όψη εικονίζεται σκηνή παγκρατίου. Δύο γενειοφόροι αθλητές αγωνίζονται υπό το βλέμμα του επίσης γενειοφόρου διαιτητή. Ένας από τους δύο παλαιστές έχει υψώσει το αριστερό του πόδι μέχρι τον δεξιό αγκώνα του σκυμμένου αντιπάλου του, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να του κάνει λαβή. Η παρουσία του διαιτητή κάνει αισθητή τη δραματικότητα του αθλητικού στιγμιότυπου.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ. οι κατασκευαστές αγγειογράφοι δεν υπογράφουν τους παναθηναϊκούς αμφορείς. Ο αμφορέας ετούτος είναι έργο του Κλεοφράδη, επειδή αυτός είχε ως αναγνωρίσιμο διακριτικό τον Πήγασο, τον οποίο διακρίνουμε στην ασπίδα της Αθηνάς. Είναι έργο του έτους 500 π.Χ. περίπου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]