Παλαιό Κάιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κοπτικό Κάιρο, διάσημο τμήμα της Παλαιάς Πόλης.

Το Παλαιό Κάιρο (Αιγυπτιακά Αραβικά: Masr el Qadīma) είναι τμήμα του Καΐρου της Αιγύπτου, το οποίο προϋπήρχε της Φατιμιδικής πόλης της Αλ-Καχίρα, η οποία ιδρύθηκε το 969 μ.Χ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλαιό Κάιρο περιλαμβάνει κατάλοιπα των πόλεων οι οποίες ήσαν πρωτεύουσες προ της Αλ-Καχίρα, όπως το Φουστάτ, η Αλ-Ακσάρ και η Αλ-Κατάι. Αυτές είναι η τοποθεσία του Τζαμιού του Αμρ και του Τζαμιού του ιμπν Τουλούν, αν και λίγα είναι τα υπόλοιπα κατάλοιπά τους σήμερα. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει, επίσης, το Κοπτικό Κάιρο και τις πολυάριθμες παλαιές του εκκλησίες και ερείπια των ρωμαϊκών οχυρώσεων, όπως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, οι τουρίστες επισκέπτονται τοποθεσίες όπως το Κοπτικό Μουσείο, το Φρούριο της Βαβυλώνας, την Κρεμαστή Εκκλησία, καθώς και άλλες Κοπτικές εκκλησίες, την Συναγωγή Μπεν Εζρά και το Τζαμί του Αμρ ιμπν αλ-Ας. Το Φρούριο της Βαβυλώνας είναι ρωμαϊκό φρούριο, περιμετρικά του οποίου οι περισσότερες εκ των παλαιότερων εκκλησιών των Αιγυπτίων Χριστιανών ανεγέρθηκαν.

Κανάλι στο Κάιρο της Αιγύπτου, μεταξύ της Νήσου Ρόδας και του Παλαιού Καΐρου.

Ο Κόμης Γαβριήλ Χαμπίμπ Σακακίνι Πασάς (1841–1923), ο οποίος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην εποχή του, ανήγειρε ένα παλάτι και μια εκκλησία στην περιοχή Ελ-Σακακίνι το 1897,[1] ενώ, ταυτόχρονα, έχτισε και το Ρωμαιοκαθολικό Κοιμητήριο Καΐρου στο Παλαιό Κάιρο.[2]

Μεσαιωνική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, δύο σημαντικές μεταβολές έλαβαν χώρα στο Κάιρο: η δημιουργία του λιμένα του Μπουλάκ, καθώς και μιας συνοικίας με την ονομασία Αλ-Αζμπακίγια στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Τα όρια της πόλης είχαν παραμείνει χωρίς αλλαγές για τα προηγούμενα 300 χρόνια, σύμφωνα με χάρτη σχεδιασμένο από την Γαλλική αποστολή του 1798. Μετά την κατάληψη της Κύπρου το 1428 από τον Μπαϊμπάρ, το Μπουλάκ κατέστη το σημαντικότερο λιμάνι του Καΐρου. Στα τέλη του 15ου αιώνα, το Μπουλάκ πέτυχε να καταστεί ως το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι του Παλαιού Καΐρου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Egy.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  2. Report on Sakakini Pasha's granddaughter Asma el Bakri

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 30°01′N 31°14′E / 30.017°N 31.233°E / 30.017; 31.233