Κρεμαστή Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρεμαστή Εκκλησία
Πληροφορίες Μοναστηριού
Άλλες ονομασίεςΕλ Μουαλάκα
Ίδρυση3ος αιώνας[1]
ΑφιέρωσηΠαρθένος Μαρία
ΕπισκοπήΚοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας
ΕπίσκοποςΠάπας Θεόδωρος Β΄
Επίσκοπος Σιλουανός
ΙερέαςΑδ. Ιάκωβος Σολιμάν
Τοποθεσία
ΤοποθεσίαΒαβυλώνα, Αίγυπτος
Συντεταγμένες30°00′19″N 31°13′48″E / 30.005388°N 31.230081°E / 30.005388; 31.230081Συντεταγμένες: 30°00′19″N 31°13′48″E / 30.005388°N 31.230081°E / 30.005388; 31.230081
Ανοιχτό στο κοινόΝαι

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Παρθένου Μαρίας (κοπτικά: Ⲉⲕⲕⲗⲏⲥⲓⲁ ⲛⲧⲉⲙⲁⲥⲛⲟⲩⲧ‎‎), επίσης γνωστή ως η Κρεμαστή Εκκλησία (αραβικά: الكنيسة المعلقة‎‎ El Muallaqa, κοπτικά: Ⲉⲕⲕⲗⲏⲥⲓⲁ ϫⲓⲛⲓⲱⲓ‎‎) είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Αίγυπτο, ενώ η ιστορία της στην συγκεκριμένη τοποθεσία ανάγεται στον 3ο αιώνα μ.Χ.[2]

Η Κρεμαστή Εκκλησία φέρει την συγκεκριμένη ονομασία λόγω της τοποθεσίας επί ενός φυλακίου του Φρουρίου της Βαβυλώνας, ρωμαϊκού φρουρίου στο Κοπτικό Κάιρο (Παλαιό Κάιρο). Το κλίτος της εκκλησίας αιωρείται επάνω από ένα πέρασμα. Η εκκλησία είναι προσβάσιμη μέσω της ανάβασης εικοσιεννέα σκαλοπατιών. Ταξιδιώτες παλαιότερων χρόνων στο Κάιρο την ονόμαζαν ως "Εκκλησία της Σκάλας".[3] Το ύψος του εδάφους έχει αυξηθεί κατά περίπου έξι μέτρα από την ρωμαϊκή περίοδο, με αποτέλεσμα ο ρωμαϊκός πύργος να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό θαμμένος υπόγεια, μειώνοντας το οπτικό αντίκτυπο της υψηλής υψομετρικής θέσης της εκκλησίας. Η είσοδος από τον δρόμο γίνεται μέσω μιας χρυσής πύλης, η οποία ευρίσκεται κάτω από μια οξυκόρυφη λίθινη αψίδα. Η χρονολογούμενη από τον 19ο αιώνα πρόσοψη με τα δίδυμα κωδωνοστάσια είναι στην συνέχεια ορατή, στο βάθος μιας στενής αυλής, η οποία είναι διακοσμημένη με σύγχρονης μορφής τέχνης βιβλικές αναπαραστάσεις. Στην κορυφή των σκαλοπατιών και μετά την είσοδο ευρίσκεται ακόμη μια μικρή αυλή, η οποία οδηγεί στο χρονολογούμενο από τον 11ο αιώνα εξωτερικό προστώο.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κρεμαστή Εκκλησία αποτελεί την πλέον γνωστή Κοπτική Χριστιανική εκκλησία στο Κάιρο, καθώς και πιθανώς την πρώτη που χτίστηκε υπό αρχιτεκτονική μορφή Βασιλικής. Πιθανολογείται πως ανεγέρθηκε κατά την περίοδο στην διάρκεια της οποίας Πατριάρχης ήταν ο Ισαάκ (690–92), αν και πιστεύεται πως προϋπήρχε εκκλησιαστική κατασκευή αν και όχι στην ίδια θέση, με την χρονολογία της να εκτιμάται στον 3ο ή 4ο αιώνα. Ωστόσο, η παλαιότερη αναφορά της εκκλησίας ήταν σε μια φράση εντός της βιογραφίας του Πατριάρχη Ιωσήφ (831–49), όταν ο κυβερνήτης της Αιγύπτου είχε επισκεφθεί την εκκλησία. Η εκκλησία ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Πάπα Αβραάμ (975–78), ενώ έχει ανακαινισθεί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης μιας εκτεταμένης επισκευής και ανακαίνισης της εκκλησίας και των γειτονικών αυτής χώρων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011.[4] Αντικείμενα ιστορικής αξίας, τα οποία δεν ευρίσκονταν, πλέον, σε χρήση μεταφέρθηκαν στο Κοπτικό Μουσείο.

Στην συγκεκριμένη εκκλησία λέγεται πως έχουν λάβει χώρες αρκετές εμφανίσεις της Παναγίας.[5] Λέγεται πως εμφανίστηκε στον ύπνο του Κόπτη Πάπα Αβραάμ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 970 μ.Χ., στα πλαίσια της διήγησης αναφορικά με την μετακίνηση μέσω της πίστεως του Όρους Μουκατάμ.

Έδρα του Κόπτη Πάπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του Κόπτη Ορθόδοξου Πάπα Αλεξανδρείας ήταν, ιστορικά, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ωστόσο, καθώς οι κυβερνούσες δυνάμεις εγκατέλειψαν την Αλεξάνδρεια για το Κάιρο μετά την Αραβική εισβολή της Αιγύπτου, κατά την περίοδο εξουσίας του Πάπα Χριστόδολου, το Κάιρο και η Κρεμαστή Εκκλησία κατέστησαν ως η μόνιμη κι επίσημη κατοικία του Κόπτη Πάπα το 1047.

Έριδες ξέσπασαν μεταξύ της Εκκλησίας των Αγίων Σέργιου και Βάκχου και της Εκκλησίας Ελ Μουαλακά ξέσπασαν, λόγω της επιθυμίας του Πατριάρχη η χειροτονία του να λάβει χώρα στην Κρεμαστή Εκκλησία, μια τελετή η οποία ελάμβανε παραδοσιακά χώρα στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο.

Ιερές εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κρεμαστή Εκκλησία περιλαμβάνει 110 εικόνες, η παλαιότερη εκ των οποίων χρονολογείται στον 8ο αιώνα, ωστόσο οι περισσότερες εξ'αυτών χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Ο Ναχλά Αλ-Μπαρατί Μπέη παραχώρησε ορισμένες εξ'αυτών ως δωρεές, το 1898, όταν και ήταν φύλακας της εκκλησίας.[6] Το εικονοστάσιο του κεντρικού ιερό είναι φτιαγμένο από έβενο και ελεφαντόδοντο, ενώ στην κορυφή του ευρίσκονται εικόνες της Παρθένου Μαρίας και των Δώδεκα Αποστόλων. Η κυρίως Αγία Τράπεζα (Αιγυπτιακά Αραβικά: haikal) είναι φτιαγμένη από έβενο και ελεφαντοστό, το οποίο είναι σκαλισμένο σε τμήματα τα οποία φέρουν αριθμό σχεδίων του Κοπτικού Σταυρού τα οποία χρονολογούνται, περίπου, από τον 12ο ή 13ο αιώνα. Επάνω από το τέμπλο ευρίσκεται μια σειρά επτά μεγάλων εικόνων, η κεντρική εκ των οποίων αναπαριστά τον Χριστό καθήμενο επί του Θρόνου. Από την μια πλευρά, ευρίσκονται εικόνες της Παρθένου Μαρίας, του Αρχάγγελου Γαβριήλ και του Αγίου Πέτρου. Στην απέναντι, ευρίσκονται εικόνες του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του Αρχάγγελου Μιχαήλ και του Αγίου Παύλου.[7]

Εικόνες και διακοσμημένο τέμπλο
Εικόνες και διακοσμημένο τέμπλο  
Ιδιαίτερα ιερή εικόνα της εκκλησίας
Ιδιαίτερα ιερή εικόνα της εκκλησίας  
Εικόνα του Αγίου Μερκουρίου από τον Γιουχανά αλ-Αρμανί

Εσωτερικό εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πύλη της εισόδου από την πλευρά το δρόμου
Η πύλη της εισόδου από την πλευρά το δρόμου  
Λεπτομέρεια από την εσωτερική διακόσμηση της Κρεμαστής Εκκλησίας
Λεπτομέρεια από την εσωτερική διακόσμηση της Κρεμαστής Εκκλησίας  
Λεπτομέρεια από τον μαρμάρινο άμβωνα
Λεπτομέρεια από τον μαρμάρινο άμβωνα  
Η βαρελωειδής θολοτή οροφή
Η βαρελωειδής θολοτή οροφή  
Προσευχή εντός της εκκλησίας
Προσευχή εντός της εκκλησίας  
Άποψη του εσωτερικού της εκκλησίας
Άποψη του εσωτερικού της εκκλησίας  

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Egypt: The Hanging Church El Muallaqa, Dedicated to the Virgin Mary
  2. Egypt: The Hanging Church El Muallaqa, Dedicated to the Virgin Mary
  3. The Hanging Church, Cairo
  4. El-Aref, Nevine (4 Ιανουαρίου 2011). «Old Cairo's Hanging Church restored». Cairo: Ahram Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-04-20. https://web.archive.org/web/20190420221054/http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/42/3138/Heritage/Coptic/Old-Cairos-Hanging-Church-restored.aspx. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2014. 
  5. BBC Newshour Αρχειοθετήθηκε 2018-07-23 στο Wayback Machine., 11 Οκτωβρίου 2014, 20:00 GMT.
  6. «ask-aladdin.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2016. 
  7. Dunn, Jimmy. The Hanging Church (El Muallaqa), Dedicated to the Virgin Mary. Tour Egypt. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2008.