Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παιδική εργασία στις Φιλιππίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παιδική εργασία στις Φιλιππίνες ορίζεται ως η απασχόληση παιδιών σε επικίνδυνα επαγγέλματα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ή χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις και απαιτήσεις κάτω των 15 ετών, όπου τα παιδιά υποχρεούνται να εργάζονται σε τακτική βάση για να μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, και ως εκ τούτου έχουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό μειονέκτημα. [1] [2]

Το 2012, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSO) δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά εργάτες ηλικίας 5-17 ετών, περίπου 2,1 εκατομμύρια εκ των οποίων εκτίθενται σε περιβάλλοντα που θεωρούνται επικίνδυνα. [3] [χρειάζεται ενημέρωση] Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι το 55,3% αυτών των παιδιών αναλαμβάνουν επικίνδυνες εργασίες σε αγροτικό περιβάλλον. [4] [χρειάζεται ενημέρωση]

Ο Νόμος της Δημοκρατίας 7610, γνωστός ως Ειδική Προστασία των Παιδιών κατά της Κακοποίησης, της Εκμετάλλευσης και του Νόμου περί Διακρίσεων, παρέχει τους ακόλουθους ορισμούς σχετικά με την κατανόηση της κατάστασης της παιδικής εργασίας στις Φιλιππίνες:

  • Παιδιά - αναφέρεται σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών ή άνω των 18 αλλά δεν είναι σε θέση να φροντίσουν πλήρως ή να προστατευθούν από κακοποίηση, παραμέληση, σκληρότητα, εκμετάλλευση ή διάκριση λόγω σωματικής ή ψυχικής αναπηρίας / κατάστασης. (Ενότητα 3) [1]
  • Παιδική εργασία - αναφέρεται στην παράνομη απασχόληση παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών, όπου δεν είναι άμεσα υπό την αποκλειστική ευθύνη των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα τους, ή ο τελευταίος απασχολεί άλλους εργαζομένους εκτός από τα παιδιά τους, που δεν είναι μέλη των οικογενειών τους, ή η εργασία τους θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και τα ηθικά τους ή βλάπτει την φυσιολογική ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής εκπαίδευσης. Αυτό επεκτείνεται επίσης στην κατάσταση των παιδιών κάτω των 18 ετών που απασχολούνται σε επικίνδυνα επαγγέλματα. (Ενότητα 12)

Επικίνδυνη εργασία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Χημική - η εργασία συνεπάγεται έκθεση σε: Σκόνη (π.χ. σίλικα, σκόνη, μόνιμη σκόνη), Υγρό (π.χ. λάδι, βενζίνη, υδράργυρος), Ομίχλη, αναθυμιάσεις ή ατμούς (π.χ. βαφή, εντομοκτόνα ή ψεκασμός φυτοφαρμάκων), Αέριο (π.χ. οξυγόνο, αμμωνία ), και τα λοιπά.
  • Φυσική - η εργασία συνεπάγεται έκθεση σε: Θόρυβος, Θερμοκρασία ή υγρασία, Πίεση, Ανεπαρκής φωτισμός ή φωτισμός, Κίνδυνοι ολίσθησης, ταξιδιού ή πτώσης, Ανεπαρκής έξοδος για άμεση διαφυγή, Συγκεντρωτική ακτινοβολία διάταξης, υπεριώδης ή μικροκύματα κ.λπ.
  • Βιολογική - η εργασία συνεπάγεται έκθεση σε: Ιούς, Βακτηριακούς, Μυκητιασικούς, Παρασιτικούς (π.χ. πόσιμο νερό που επηρεάζεται από αμόμπα) κ.λπ.

Επιτρεπόμενη εργασία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παιδιά επιτρέπεται να αναλαμβάνουν εργασία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. [5]

  • Σε ένα παιδί κάτω των 15 ετών μπορεί να επιτραπεί να εργαστεί εάν βρίσκεται υπό την επίβλεψη ηλικιωμένου / γονέα της οικογένειας υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί εργάζεται απευθείας υπό την αποκλειστική ευθύνη των γονιών του ή του νόμιμου κηδεμόνα του και όπου μόνο τα μέλη της οικογένειάς του / της απασχολούνται.
  • Η απασχόληση του παιδιού δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και την ηθική του, ούτε βλάπτει την κανονική του ανάπτυξη.
  • Ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας παρέχει στο εν λόγω παιδί την προβλεπόμενη πρωτοβάθμια ή / και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Ο εργοδότης εξασφαλίζει πρώτα άδεια εργασίας για το παιδί από το Υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης (DOLE).

Τα παιδιά ηλικίας 15 έως κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να εργάζονται σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα που δεν θεωρείται παιδική εργασία, αλλά όχι περισσότερο από οκτώ (8) ώρες την ημέρα και σε καμία περίπτωση πέραν των σαράντα (40) ωρών την εβδομάδα. Δεν επιτρέπεται να εργάζονται μεταξύ 10:00 μ.μ. και 6:00 π.μ. της επομένης ημέρας και ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στο παιδί πρόσβαση σε τουλάχιστον στοιχειώδη και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. [5]

Στην έκθεσή της Ευρήματα για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας το 2013, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών είναι περίπου 11%, που αντιστοιχεί σε περίπου 2.180 εκατομμύρια παιδιά. 65% αυτών των παιδιών βρέθηκαν στον γεωργικό τομέα, 5% στον βιομηχανικό τομέα και 29% ασχολούνταν με οικιακές υπηρεσίες. [6] Ο κατάλογος εμπορευμάτων του 2014 που παράγεται από παιδική εργασία ή καταναγκαστική εργασία ανέφερε 13 προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από παιδική εργασία στις Φιλιππίνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται 8 γεωργικά προϊόντα (συγκεκριμένα ζαχαροκάλαμο, μπανάνες, καρύδες, καλαμπόκι, γουρούνια, ρύζι, καουτσούκ και καπνός). Στα προαναφερθέντα είναι εύκολο να προστεθεί η εξόρυξη χρυσού, η πορνογραφία και η ημιουργία πυροτεχνημάτων.

Νόμοι και κανονισμοί που σχετίζονται με την παιδική εργασία [7]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πρότυπο Ναι όχι Ηλικία Σχετική νομοθεσία
Ελάχιστη ηλικία εργασίας Ναί 15 Εργατικός Κώδικας; μια πράξη που θεσπίζει πολιτικές για την προστασία και

ευημερία των οικιακών εργαζομένων

Ελάχιστη ηλικία για επικίνδυνη εργασία Ναί 18 Εργατικός Κώδικας
Κατάλογος επικίνδυνων επαγγελμάτων

απαγορεύεται για παιδιά

Ναί - Δημοκρατικός νόμος αριθ. 679, όπως τροποποιήθηκε περαιτέρω με το προεδρικό διάταγμα

Νο. 148, Δίκαιο Εργασίας για Γυναίκα και Παιδιά, Τμήμα Τμήματος 4

Απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας Ναί - Διευρυμένος νόμος κατά της εμπορίας ανθρώπων του 2012, νόμος για τη Δημοκρατία

Νο. 10364

Απαγόρευση της εμπορίας παιδιών Ναί - Πράξη που προβλέπει την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας και παροχή ισχυρότερης προστασίας για το εργαζόμενο παιδί,

Δημοκρατίας Νόμος αριθ. 9231; Διευρυμένη καταπολέμηση της εμπορίας ατόμων

Πράξη του 2012; Ειδική προστασία των παιδιών κατά της κακοποίησης,

Νόμος περί εκμετάλλευσης και διακρίσεων

Απαγόρευση εμπορικής σεξουαλικής

εκμετάλλευση παιδιών

Ναί - Πράξη που προβλέπει την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής

εργασίας και παροχή ισχυρότερης προστασίας για το εργαζόμενο παιδί ·

Ειδική προστασία παιδιών από κακοποίηση, εκμετάλλευση

και νόμος περί διακρίσεων · Νόμος κατά της παιδικής πορνογραφίας του 2009,

Δημοκρατικός νόμος αριθ. 9775 · Νόμος για την πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Απαγόρευση χρήσης παράνομων παιδιών

δραστηριότητες

Ναί - Πράξη που προβλέπει την εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής

εργασίας και παροχή ισχυρότερης προστασίας για το εργαζόμενο παιδί,

Δημοκρατίας Νόμος αριθ. 9231; Ειδική προστασία των παιδιών κατά

Νόμος περί κατάχρησης, εκμετάλλευσης και διακρίσεων · Περιεκτικός

Νόμος για τα επικίνδυνα ναρκωτικά

Ελάχιστη ηλικία για υποχρεωτική στρατιωτική

ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Ναί 18 Μνημόνιο Εγκύκλιος Αρ. 13 για Επιλεκτική Εγγραφή /

Επανεισδοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της

Ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων · Ειδική Προστασία Παιδιών

Κατά της κατάχρησης, της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων

Ελάχιστη ηλικία για εθελοντική στρατιωτική

υπηρεσία

Μάχη: Ναί
Μη μάχη: Ναί
18/17 Μνημόνιο Εγκύκλιος Αρ. 13 για Επιλεκτική Εγγραφή /

Επανεισδοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της

Ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων · Δήλωση του 2003 για την επικύρωση

το προαιρετικό πρωτόκολλο

Υποχρεωτική ηλικία εκπαίδευσης Ναί 18 Βελτιωμένος νόμος για τη βασική εκπαίδευση του 2013
Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση Ναί - Σύνταγμα των Φιλιππίνων

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για τροποποιήσεις και επικύρωση νόμων και πολιτικών σχετικά με την παιδική εργασία, οι τρέχουσες πολιτικές και νομοθεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών εργαζομένων στις Φιλιππίνες εξακολουθούν να παραμένουν διάσπαρτες μεταξύ των διαφόρων νόμων της χώρας.

Το World Vision Development Foundation Inc. αποδίδει σε συνεργασία με Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο για την αναζήτηση δικαιοσύνης και την προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, όπως η διάδοση της ευαισθητοποίησης, η αλλαγή των άδικων δομών και η μεταμόρφωση των νέων ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. Η συνεργασία με τον οργανισμό ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής του, Robert Willard Pierce, ξεκίνησε το China Challenge, το οποίο οδήγησε στη χρηματοδότηση και τη φροντίδα των φτωχών και των άπορων. Βοήθησε αρχικά ένα ορφανοτροφείο που ονομάζεται The Good Shepherd's Fold το 1957, και έκτοτε, συνέχισε να κινείται για να καλλιεργήσει ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. [8]

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 «Republic Act No. 7610 | Official Gazette of the Republic of the Philippines». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  2. «What is child labour (IPEC)». www.ilo.org. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  3. «The number of working children 5 to 17 years old is estimated at 5.5 million (Preliminary Results of the 2011 Survey on Children) | National Statistics Office». Philippine Statistics Authority. 18 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  4. «2011 Survey on Children - A Joint Project of the Philippine National Statistics Office and International Labour Organization» (PDF). International Labour Organization. 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 «Department of Labor and Employment - News». www.dole.gov.ph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  6. «Philippines, 2013 Findings on the Worst Forms of Child Labor». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «Philippines SIGNIFICANT ADVANCEMENT» (PDF). www.dol.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015. 
  8. «Our History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015.