Ούλριχ του Μεκλεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλριχ
Δούκας του Μεκλεμβούργου
ΠροκάτοχοςΙωάννης Αλβέρτος Α΄ του Μεκλεμβούργου
ΔιάδοχοςΙωάννης Αλβέρτος Β΄ του Μεκλεμβούργου
Γέννηση5 Μαρτίου 1527
Σβερίν, Γερμανία
Θάνατος14 Μαρτίου 1603 (76 ετών)
Γκίστροβ, Γερμανία
ΣύζυγοςΕλισάβετ της Δανίας, δούκισσα του Μεκλεμβούργου
Άννα
ΕπίγονοιΣοφία
ΟίκοςΟίκος του Μεκλεμβούργου
ΠατέραςΑλβέρτος Ζ΄ του Μεκλεμβούργου
ΜητέραΆννα του Βρανδεμβούργου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ούλριχ Γ΄, δούκας του Μεκλεμβούργου ή Ούλριχ Γ΄ του Μεκλεμβούργου-Γκίστροβ (γερμ.: Ulrich, 5 Μαρτίου 1527 - 14 Μαρτίου 1603) ήταν δούκας του Μεκλεμβούργου (-Γκίστροβ) από το 1555/1556 ως το 1603.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Αλβέρτου Ζ΄ δούκα του Μεκλεμβούργου και της Άννας των Χόεντσολερν, κόρης του Ιωακείμ Α΄ Νέστορος εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου. Ήταν επίσης διοικητής του πριγκιπάτου-επισκοπής του Σβερίν (1550-1603).

Το 1603 απεβίωσε στο Γκίστροβ σε ηλικία 76 ετών, χωρίς άρρενα απόγονο. Τον διαδέχθηκε ο μικρανιψιός του Ιωάννης-Αλβέρτος Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1556 την εξαδέλφη της μάμμης του, την Ελισάβετ των Όλντενμπουρκ, κόρη του Φρειδερίκου Α΄ της Δανίας και είχε τέκνο:

Το 1586 απεβίωσε η Ελισάβετ και ο Ούλριχ έκανε δεύτερο γάμο με την Άννα, κόρη του Φιλίππου Α΄ δούκα της Πομερανίας· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Helge Bei der Wieden (1990), "Stammtafel und Familienartikel Mecklenburg", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 16, Berlin: Duncker & Humblot, pp. 590–592

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ulrich, Duke of Mecklenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).