Ουμπάνγκι (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 00°30′S 17°42′E / 0.500°S 17.700°E / -0.500; 17.700

Ουμπάνγκι
ΕκβολέςΚονγκό
Χώρες ΛεκάνηςΚεντροαφρικανική Δημοκρατία Κεντροαφρικανική Δημοκρατία , Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό ,  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Μήκος1.060 χλμ.
Μέση εκροή5.936 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής772.800 τ.χλμ.
ΠαραπόταμοιMpoko River, Ουέλε, Mbomou River, Lobaye River, Kotto River, River Ouaka, Lua και Ngiri River
Χάρτης
Ο Ουμπάνγκι στα περίχωρα του Μπανγκί

Ο Ουμπάνγκι είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος, βόρεια του ποταμού Κονγκό στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής. Ο Ουμπάνγκι σχηματίζεται από την ένωση των ποταμών Μπόμου και Ουέλε και ρέει δυτικά, σχηματίζοντας τα σύνορα μεταξύ της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στη συνέχεια, ο Ουμπάνγκι ρέει νοτιοδυτικά και διέρχεται από το Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, και μετά από αυτό διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο Ουμπάνγκι ενώνεται τελικά με τον ποταμό Κονγκό στο Λιράνγκα. Το μήκος του Ουμπάνγκι είναι περίπου 1.060 χιλιόμετρα. Το συνολικό μήκος του μαζί με το μεγαλύτερο παραπόταμο του, τον Ουέλε, είναι 2.270 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του Ουμπάνγκι είναι περίπου 772.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ροή του στο Μπανγκί κυμαίνεται από περίπου 800 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο έως 11.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, με μέση ροή περίπου 4.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.[1] Μαζί με τον ποταμό Κονγκό, είναι μια σημαντική υδάτινη αρτηρία μεταφοράς για ποταμόπλοια μεταξύ Μπανγκί και Μπραζαβίλ. Από την πηγή του έως τα 100 χιλιόμετρα μετά το Μπανγκί, ο Ουμπάνγκι ορίζει τα σύνορα μεταξύ της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στη συνέχεια, αποτελεί το όριο μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Δημοκρατίας του Κονγκό έως ότου ενωθεί με τον ποταμό Κονγκό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bossche, J.P. vanden· G. M. Bernacsek (1990). Source Book for the Inland Fishery Resources of Africa, Volume 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. σελ. 338. ISBN 978-92-5-102983-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ubangi στο Wikimedia Commons