Οστσίπεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσιπεκ
Παραδοσιακό όσιπεκ.
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
ΠεριοχήΒουνά Τάρα
Πληροφορίες
ΕίδοςΤυρί
Κύρια συστατικάΠρόβειο γάλα
Αγελαδινό Γάλα
Παραλλαγέςρεντικόλκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το Όσιπεκ (πολωνικά: Oscypek, Oszczypek, πληθυντικός: oscypki‎‎) είναι καπνιστό τυρί από αλατισμένο πρόβειο γάλα που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή των βουνών Τάτρα εντός των συνόρων της Πολωνίας. Η παρασκευή του Όσιπεκ γίνεται από ειδικούς τυροκόμους που ονομάζονται "μπάκας", οι οποίοι συνήθως είναι άντρες.

Ένα παρόμοιο τυρί, το όστιεποκ (οštiepok), παράγεται στην ίδια γεωγραφική περιοχή των βουνών Τάτρα η οποία όμως βρίσκεται εντός των συνόρων της Σλοβακίας. Τα δύο τυριά διαφέρουν ως προς την αναλογία των συστατικών τους, τη τυροκομική διαδικασία παραγωγής τους και τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.[1] Το όσιπεκ παράγεται από τουλάχιστον 60% πρόβειο γάλα, ζυγίζει μεταξύ 600 και 800 γραμμαρίων το κάθε κομμάτι και το μήκος του είναι από 17 έως και 23 εκατοστά. Παράγεται μόνο από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία τα γαλακτοπαραγωγά πρόβατα τρέφονται με φρέσκο χορτάρι. [2]

Το όσιπεκ παρασκευάζεται με τη χρήση αλατισμένου πρόβειου γάλακτος και με την προσθήκη αγελαδινού σε αναλογία η οποία ρυθμίζεται αυστηρά από την προστατευόμενη συνταγή. Το μη παστεριωμένο, αλατισμένο γάλα πήζεται, συμπιέζεται και επανειλημμένα ξεπλένεται με βραστό νερό. Μετά η μάζα πιέζεται γύρω από ένα ξύλινο άξονα μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό ατρακτοειδές σχήμα ή ακόμα και άλλα διακοσμητικά σχήματα και τοποθετείται σε άλμη για μια-δύο ημέρες. Τέλος καπνίζεται εντός ειδικής ξύλινης κατασκευής με ζεστό καπνό για διάστημα έως και 14 ημερών.[3]

Η πρώτη αναφορά για την παραγωγή του τυριού στα Όρη Τάτρα χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, σε έγγραφο από το χωριό Οτσότνικα το 1416. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για το όσιπεκ εκδόθηκε το 1748 στην περιοχή του Ζίβιετς.[3] Υπάρχει επίσης μια μορφή του τυριού σε μικρότερο μέγεθος που η ρεντικόλκα, που είναι γνωστή ως η "μικρή αδερφή" του όσιπεκ.

Χάρτης
Η γεωγραφική περιοχή στην οποία μπορεί να γίνει η παραγωγή του όσιπεκ. Πηγή: Eur-lex έγγραφο 52006XC0802(06)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Spor o oštiepok je zo stola, V4 plánuje žalobu na Komisiu» (στα Σλοβακικά). EurActiv. 5 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2008. 
  2. Mecking, Olga. «Poland's surprisingly beautiful cheese» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 «Scyplawy i twardsy» (στα Πολωνικά). Tygodnik Powszechny. 4 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008.