Οικία - Μουσείο Λέιτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οικία - Μουσείο Λέιτον
Leighton House Museum
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης και μουσείο ιστορικού οικήματος
Διεύθυνση12 Holland Park Road, London W14 8LZ[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°29′55″N 0°12′11″W
Διοικητική υπαγωγήΒασιλικός Δήμος του Κένσινγκτον και Τσέλσι
ΤοποθεσίαHolland Park
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Έναρξη κατασκευής1929
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο Βαθμού 2* (από 1961)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Οικία - Μουσείο Λέιτον

Η Οικία – Μουσείο Λέιτον (Leighton House Museum) είναι η πρώην κατοικία και το εργαστήριο του διάσημου Άγγλου ζωγράφου της βικτωριανής εποχής Λόρδου Φρέντερικ Λέιτον (Lord Frederic Leighton, 1830 – 1896). Βρίσκεται στις παρυφές του Χόλαντ Παρκ (Holland Park) στην περιοχή Κένσινγκτον του Λονδίνου. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα λονδρέζικα κτίσματα της βικτωριανής εποχής κατά τον 19ο αιώνα.

Η κατοικία του Λέιτον, επί της Οδού Χόλαντ Παρκ αριθ. 12 (Holland Park Road, 12), σχεδιάστηκε το 1864 από τον Άγγλο αρχιτέκτονα George Aitchison (1825 – 1910). Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά λονδρέζικα κτίρια, κατασκευασμένο με κόκκινα τούβλα από το Σάφολκ (Suffolk) της Αγγλίας. Η κατασκευή επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά του στα 1869 – 1870, αλλά συνέχισε να επεκτείνεται από τον ίδιο αρχιτέκτονα σε όλο το διάστημα των επόμενων 30 ετών.

Η σπουδαιότερη προσθήκη στο κτίριο έγινε με την κατασκευή στα 1877 – 79 της αριστουργηματικής «Αραβικής Αίθουσας» (Arab Hall), με σκοπό να στεγάσει την περίφημη συλλογή από ισλαμικά κεραμικά πλακίδια (tiles), που είχε συγκεντρώσει ο Λέιτον στα πολλά ταξίδια του στη Μέση Ανατολή. Κάποια από αυτά έχουν χαραγμένα αποσπάσματα από το Κοράνι.

Αναμνηστική πλάκα στην Οικία - Μουσείο Λέιτον

Το σχέδιο του Αitchison για την κατοικία του Λέιτον βασίστηκε στο ανάκτορο της Τσίζα (La Zisa) στο Παλέρμο της Σικελίας. Η διακόσμηση σ’ όλες τις επιφάνειες των τοίχων έχει γίνει με εκατοντάδες κεραμικά πλακίδια του 16ου και 17ου αιώνα, προερχόμενα κυρίως από τη Δαμασκό της Συρίας. Τα πλακίδια στο διάδρομο (passage) της Αραβικής Αίθουσας είναι φιλοτεχνημένα από το διάσημο κεραμίστα Ουίλλιαμ ντε Μόργκαν (William de Morgan, 1839 – 1917)). To 1895, ο Aitchison πρόσθεσε την Πινακοθήκη.

Μετά το θάνατο του Λέιτον το 1896, όλα τα υπάρχοντα της κατοικίας πουλήθηκαν, μαζί με 1000 περίπου σχέδια του ζωγράφου, τα περισσότερα από τα οποία αγοράστηκαν από την Εταιρεία Καλών Τεχνών (Fine Art Society).

To 1900 και μετά το θάνατο του Λέιτον, η κατοικία του μετατράπηκε σε μουσείο, η διαχείριση του οποίου έχει αναληφθεί από το Βασιλικό Δήμο του Κένσινγκτον και Τσέλση. Οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να επισκέπτονται το μεγάλο στούντιο του Λέιτον στον πρώτο όροφο του μουσείου, όπου ζωγράφισε τους περισσότερους από τους αριστουργηματικούς πίνακές του.

Ανάμεσα στις μόνιμου χαρακτήρα συλλογές του μουσείου, που βρίσκονται στην αίθουσα υποδοχής στον κάτω όροφο, περιλαμβάνονται έργα τέχνης ζωγράφων της Προραφαηλιτικής Αδελφότητας (Pre-Raphaelite Brotherhood), όπως των Τζων Έβερετ Μιλαί (1829 – 1896), Έντουαρντ Μπερν – Τζόουνς (1833 – 1898) και Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς (1817 – 1904). Εκτίθενται επίσης 81 ελαιογραφίες του ίδιου του Λέιτον, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ελληνικού περιεχομένου πίνακες «Η πάλη του Ηρακλή με το Θάνατο για το σώμα της Άλκηστης» (1869 – 71) και «Η Κλυταιμνήστρα παρακολουθεί από τα τείχη του Άργους τα φωτανάματα που θα αναγγείλουν την επιστροφή του Αγαμέμνονα» (περ. 1874).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Λονδίνο» (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 214, Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd, Αθήνα, 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]