Ο θάνατος του ιερού ελαφιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Λάνθιμος
ΠαραγωγήΓιώργος Λάνθιμος και Άντριου Μπόναρ Λω
ΣενάριοΓιώργος Λάνθιμος
Ευθύμης Φιλίππου
ΠρωταγωνιστέςΚόλιν Φάρελ
Νικόλ Κίντμαν
Μπάρι Κίογκαν
Ράφεϊ Κάσιντι
Σάνι Σουλτζίκ
ΦωτογραφίαΘύμιος Μπακατάκης
ΜοντάζΓιώργος Μαυροψαρίδης
ΔιανομήCurzon Artificial Eye και Vertigo Média[1]
Πρώτη προβολή12  Οκτωβρίου 2017 (Ολλανδία), 28  Δεκεμβρίου 2017 (Γερμανία και Ουγγαρία)[1], 9  Νοεμβρίου 2017 (Δανία)[2] και 2017
Κυκλοφορία2017
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
Ιρλανδία
ΓλώσσαΑγγλικά
Ακαθάριστα έσοδα$6.1 εκατομμύρια[3]

Το Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (πρωτότυπος τίτλος: The Killing of a Sacred Deer) είναι ταινία του 2017 σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου και σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου. Το σενάριο βασίζεται στην αρχαία τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στίβεν είναι ένας καρδιοχειρουργός που ζει μαζί με τη συζυγό του Άννα και τα παιδιά τους, Κιμ και Μπομπ. Αρκετές φορές συναντά έναν νεαρό, τον Μάρτιν, τον οποίο συμβουλεύει για πολλά πράγματα. Όταν τον ρωτά ένας συναδελφός του από που τον ξέρει, εκείνος απαντά πως είναι συμμαθητής της κόρης του, ενώ στη γυναίκα του λέει πως πριν χρόνια ο πατέρας είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό και τον βοηθά να αισθανθεί καλύτερα.

Ένα βράδυ, τον καλούν στο σπίτι για φαγητό και ο Μάρτιν,για να ανταποδώσει, τους καλεί και εκείνος. Στο σπίτι πηγαίνει μόνο ο Στίβεν, το οποίο προσεγγίζει ερωτικά η μητέρα του Μάρτιν όταν ο τελευταίος πηγαίνει στο δωμάτιό του. Ο Στίβεν της λέει πως δε θέλει και φεύγει.

Μία μέρα ξαφνικά, ο Μπομπ ξυπνά το πρωί και έχει παράλυση στα πόδια. Οι γιατροί δε βρίσκουν κάτι παθολογικό, όμως εκείνος εξακολουθεί να μην μπορεί να περπατήσει. Παράλληλα, ο Μάρτιν βγαίνει ραντεβού με την Κιμ, η οποία δείχνει ενθουσιασμένη μαζί του. Την επομένη, ο Μάρτιν επισκέπτεται στο νοσοκομείο τον Μπομπ. Ζητά να δει τον Στίβεν προσωπικά και του λέει ότι ο πατέρας του δεν πέθανε αμέσως, αλλά κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης μετά από ένα ατύχημα που προκλήθηκε από τον Στίβεν και δεν κατάφερε να τον σώσει. Επίσης, του λέει ότι για να ισορροπήσει η κατάσταση, θα πρέπει να θυσιαστεί ένα μέλος της οικογένειάς του, αλλιώς θα πεθάνουν όλοι, καθώς τους έχει καταραστεί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν σε τέσσερα στάδια: το πρώτο είναι η παράλυση, το δεύτερο η άρνηση λήψης τροφής, το τρίτο η αιμορραγία από τα μάτια και το τελευταίο ο θάνατος.

Ο Μπομπ εξακολουθεί να μην μπορεί να περπατήσει, ενώ αρχίζει και να μη θέλει να φάει. Το ίδιο παθαίνει και η Κιμ, ταράζοντας τον Στίβεν περισσότερο. Στο νοσοκομείο, η Κιμ μπορεί να περπατήσει ξανά όταν μιλά στο τηλέφωνο με τον Μάρτιν και παραλύει ξανά όταν το κλείνει. Το γεγονός αυτό κάνει την Άννα να καταλάβει ότι ο Μάρτιν έχει υπερφυσικές ικανότητες.

Μετά από επιμονή της Άννα, τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι. Λέει στον Στίβεν ότι εκείνος ευθύνεται για την κατάσταση και πρέπει να τη διορθώσει. Ο Στίβεν απαγάγει τον Μάρτιν και τον δένει στο υπόγειο, απειλώντας τον. Η Κιμ, ένα βράδυ, σκεπτόμενη μόνο το δικό της συμφέρον πηγαίνει στο υπόγειο και ζητα από τον Μάρτιν να την κάνει καλά και να φύγουν μαζί. Εκείνος αρνείται και η Κιμ φεύγει από το σπίτι έρποντας, ώσπου τη βρίσκει ο Στίβεν.

Ο Στίβεν πηγαίνει την οικογένεια στο σαλόνι, τους δένει και περνά μία κουκούλα στο κεφάλι τους. Βάζει τον σκούφο του στο πρόσωπό του, παίρνει την καραμπίνα, γυρίζει γύρω-γύρω και στοχεύει. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, σκοτώνει τον Μπομπ. Στο τέλος, οι τρεις πηγαίνουν σε ένα μαγαζί και τρώνε. Μέσα μπαίνει ο Μάρτιν, τον αγριοκοιτούν και φεύγουν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε το βραβείο σεναρίου στο 70ό φεστιβάλ των Καννών, ενώ ήταν υποψήφια και για τον Χρυσό Φοίνικα.[5]

Στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες: σκηνοθέτη, σεναριογράφου και Α' Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φάρελ).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  2. Danish Film Database. www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/film/killing-sacred-deer. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2019.
  3. «The Killing of a Sacred Deer (2017)». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018. 
  4. «The Ancient Greek Plays That Explain How The Killing of a Sacred Deer Got Its Title». Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017. 
  5. «Best screenplay award: : Yorgos LANTHIMOS - THE KILLING OF A SACRED DEER». Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. «European Film Awards Nominations: 'The Square', 'Loveless', 'On Body And Soul' & More». Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]