Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας
ΣυγγραφέαςΡόαλντ Νταλ
ΕικονογράφοςMichael Foreman
Quentin Blake
ΤίτλοςCharlie and the Chocolate Factory
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1964[1]
Μορφήμυθιστόρημα
LC ClassOL45790W
LΤ ID1588
Πρώτη έκδοσηΆλφρεντ Α. Κνοπφ
ΕπόμενοCharlie and the Great Glass Elevator
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσαρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας είναι παιδικό βιβλίο του 1964 του Βρετανό συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ. Η ιστορία περιγράφει τις περιπέτειες του νεαρού Τσάρλι Μπάκετ στο εργοστάσιο σοκολάτας του εκκεντρικού σοκολατοποιού Γουίλι Γουόνκα.[2] Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας εκδόθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1964 και στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα παιδικής λογοτεχνίας.[3][4] Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δύο φορές, μία το 1971 και μία το 2005. Η συνέχεια του βιβλίου Ο Τσάρλι και ο Μεγάλος Γυάλινος Ανελκυστήρας γράφτηκε από το Ρόαλντ Νταλ το 1971 και εκδόθηκε το 1972. Ο Νταλ σχεδίαζε να γράψει και ένα τρίτο βιβλίο το οποίο δεν ολοκλήρωσε ποτέ.[5] Το βιβλίο μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο με τις ταινίες Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργαστάσιο Σοκολάτας (1971) με πρωταγωνιστή τον Τζιν Γουάιλντερ και Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005) με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ.[6][7] Το 2023 κυκλοφόρησε μια ταινία prequel που εστιάζει στις απαρχές του Γουίλι Γουόνκα, με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ομώνυμο ρόλο.[8][9]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάρλι Μπάκετ είναι ένα πολύ φτωχό αγόρι που ζει με τους γονείς του και τους τέσσερεις υπερήλικες παππούδες του. Οι παππούδες είναι τόσο ηλικιωμένοι που δε σηκώνονται ποτέ από το μοναδικό κρεβάτι που υπάρχει στο σπίτι, ενώ ο Τσάρλι και οι γονείς του κοιμούνται σε στρώμα στο πάτωμα. Στην πόλη που μένει ο Τσάρλι υπάρχει η Σοκολατοποιία Γουόνκα που, όπως του επιβεβαιώνουν συχνά οι παππούδες του, παράγει τις καλύτερες και πιο μοναδικές σοκολάτες και γλυκά. Ιδιοκτήτης είναι ο ιδιόρρυθμος Γουίλι Γουόνκα που έχει να ανοίξει τις πύλες του εργοστασίου πάνω από δέκα χρόνια, από το φόβο ότι θα του κλέψουν τις μυστικές συνταγές οι αντίπαλοί του.

Μία μέρα ανακοινώνεται πως ο Γουόνκα αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στην σοκολατοποιία του σε 5 τυχερά παιδιά, που θα βρουν ένα τυχερό δελτίο από τα πέντε που βρίσκονται κρυμμένα σε κάποια από τις πλάκες σοκολάτας της εταιρείας του, καθώς και προμήθειες σοκολάτας που θα τους φτάσουν για μια ζωή. Τα πρώτα 4 δελτία βρίσκουν με τη σειρά ο αχόρταγος Αύγουστος Κλουπ, η κακομαθημένη Βερούκα Σολτ, η εθισμένη στο μάσημα τσίχλας Βιολέτα Μπορεγκάρ και ο εθισμένος στην τηλεόραση Μάικ Τιβι. Η τύχη χαμογελάει στον Τσάρλι και καταφέρνει και βρίσκει αυτός το 5ο δελτίο.

Την επόμενη μέρα τα παιδιά με τους συνοδούς τους (τον Τσάρλι συνοδεύει ο παππούς Τζο, που ξανάνιωσε μετά την εύρεση του δελτίου και σηκώθηκε από το κρεβάτι) φτάνουν στο εργοστάσιο όπου τα υποδέχεται ο Γουίλι Γουόνκα. Στην περιήγησή τους μαθαίνουν ότι οι εργάτες είναι μια μυστηριώδης φυλή, οι Ούμπα Λούμπα, οι οποίοι λατρεύουν τη σοκολάτα και να φτιάχνουν ποιήματα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης τα παιδιά ένα ένα φεύγουν με κωμικοτραγικό τρόπο. Ο Αύγουστος Κλουπ πέφτει στο ποτάμι σοκολάτας από το οποίο θέλει να πιεί, η Βιολέτα Μπορεγκάρ μασάει μια μη τελειοποιημένη τσίχλα και μεταμορφώνεται σε μούρο, η Βερούκα Σολτ πετάγεται στα σκουπίδια από σκίουρους και ο Μάικ Τιβι γίνεται μινιατούρα καθώς μπαίνει κυριολεκτικά μέσα στην τηλεόραση.

Συνειδητοποιώντας ότι μόνο ο Τσάρλι έμεινε, ο Γουίλι Γουόνκα του ανακοινώνει ότι αυτή η διαδικασία έγινε για να βρει το διάδοχό του, ο οποίος και θα είναι ο Τσάρλι. Με το μεγάλο γυάλινο ανελκυστήρα πετάνε μέχρι το σπίτι του Τσάρλι για να ανακοινώσουν και στην υπόλοιπη οικογένεια τα ευχάριστα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.theguardian.com/books/2014/aug/30/charlie-and-the-chocolate-factory-50-years-roald-dahl-quentin-blake.
  2. «Charlie and the Chocolate Factory | Plot, Characters, & Facts | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «Roald Dahl voted best author in primary teachers survey» (στα αγγλικά). BBC News. 2012-03-12. https://www.bbc.com/news/uk-wales-17337146. Ανακτήθηκε στις 2023-01-06. 
  4. «REVEALED: Top 50 children's books and top 20 best-loved children's characters | Bradford Telegraph and Argus». www.thetelegraphandargus.co.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «The 25 best children's books». www.telegraph.co.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  6. Stuart, Mel (1971-06-30), Willy Wonka & the Chocolate Factory, Wolper Pictures, https://www.imdb.com/title/tt0067992/, ανακτήθηκε στις 2023-01-06 
  7. Burton, Tim (2005-07-15), Charlie and the Chocolate Factory, Warner Bros., Village Roadshow Pictures, The Zanuck Company, https://www.imdb.com/title/tt0367594/, ανακτήθηκε στις 2023-01-06 
  8. King, Paul (2023-12-15), Wonka, Heyday Films, Warner Bros., https://www.imdb.com/title/tt6166392/, ανακτήθηκε στις 2023-01-06 
  9. «'Wonka' Movie: Everything to Know». Peoplemag (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]