Ο Τροχός του Χρόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τροχός του Χρόνου
ΣυγγραφέαςΡόμπερτ Τζόρνταν
Μπράντον Σάντερσον (βιβλία 12-14)
ΜεταφραστήςΧριστόδουλος Λιθαρής
ΤίτλοςThe Wheel of Time
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1990
Μορφήσειρά από μυθιστορήματα (επική φαντασία)
ΤόποςThe World of the Wheel
ΒραβείαNPR Top 100 Science Fiction and Fantasy Books
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τροχός του Χρόνου (πρωτότυπος τίτλος:The Wheel of Time) είναι μια σειρά από μυθιστορήματα υψηλής φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Ρόμπερτ Τζόρνταν, με τον Μπράντον Σάντερσον ως συν-συγγραφέα για τα τρία τελευταία μυθιστορήματα. Αρχικά σχεδιάστηκε ως μια σειρά έξι βιβλίων στο ντεμπούτο της το 1990, ωστόσο στην πορεία του χρόνου έφτασε να αποτελείται άπο 14 τόμους, καθώς και από ένα πρίκουελ μυθιστόρημα και δύο συνοδευτικά βιβλία. Ο Ρόμπερτ Τζόρνταν πέθανε το 2007 ενώ εργαζόταν πάνω σε αυτό που σχεδιαζόταν να είναι ο τελευταίος τόμος της σειράς. Ετοίμασε εκτενείς σημειώσεις που επέτρεψαν στον συνάδελφο συγγραφέα φαντασίας, τον Μπράντον Σάντερσον, να ολοκληρώσει το τελευταίο βιβλίο, το οποίο εξελίχθηκε σε τρεις τόμους: The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010) και A Memory of Light (2013).

Η σειρά βασίζεται σε πολλά στοιχεία τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ασιατικής μυθολογίας, με το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο τον κυκλικό χαρακτήρα του χρόνου που βρίσκεται στον Βουδισμό και τον Ινδουισμό, ενώ οι μεταφυσικές έννοιες της ισορροπίας, της δυαδικότητας και του σεβασμού προς τη φύση εντοπίζονται στον Ταοϊσμό, στις δυιστικές έννοιες του Θεού και του Σατανά, και στον Πόλεμο και η Ειρήνη του Λέοντος Τολστόι.

Η σειρά είναι αξιοσημείωτη για το μήκος της, τον λεπτομερή φανταστικό της κόσμο, το μαγικό σύστημα και το μεγάλο καστ χαρακτήρων του. Το καθένα βιβλίο άπο το όγδοο έως το δέκατο τέταρτοβιβλίο έφτασε σε αριθμό ένα στη λίστα των Best Seller των New York Times. Μετά την ολοκλήρωσή της, η σειρά ήταν υποψήφια για βραβείο Hugo.[1] Ως το 2021 η σειρά έχει πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας την μία από τις επικές σειρές φαντασίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.[2][3] Πάνω στην σειρά αυτήν έχουν προκύψει ένα συλλεκτικό παιχνίδι με κάρτες, ένα βιντεοπαιχνίδι, ένα παιχνίδι ρόλων και ένα άλμπουμ soundtrack. Μια τηλεοπτική προσαρμογή παραγωγής της Sony Pictures και της Amazon Studios έκανε πρεμιέρα το 2021.

Βιβλία και νουβέλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ολοκληρωμένα βιβλία είναι τα εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2014 Hugo Awards». The Hugo Awards. 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2014. 
  2. Elfring, Mat (2 Σεπτεμβρίου 2021). «Amazon Prime Video's Wheel Of Time Gets First Teaser Trailer». GameSpot. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Robert Jordan». Bragelonne. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2017. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]