Ο Κουρέας της Σιβηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κουρέας της Σιβηρίας
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝικήτα Μιχαλκόφ
ΠαραγωγήMichel Seydoux
ΣενάριοΝικήτα Μιχαλκόφ και Rustam Ibrahimbeyov[1]
ΠρωταγωνιστέςΤζούλια Όρμοντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Oleg Menshikov, Ντάνιελ Ολμπρίχσκι, Aleksei Petrenko, Marina Neyolova, Vladimir Ilyin, David Nykl, Αρτέμ Μιχαλκόφ, Evgeniy Steblov, Μαράτ Μπασάροφ, Ρόμπερτ Χάρντι, Viktor Verzhbitsky, Άννα Μιχακλόβα[1], Νικήτα Μιχαλκόφ[1], Λεονίντ Κουραβλιόφ[1], Μακ Μακντόναλντ[1], Isabelle Renauld[1], Ναντέζντα Μιχαλκόβα[1], Pierre Aussedat[1], Petra Špindlerová[1], Josef Nedorost[1], Ελίζαμπεθ Σπριγκς[1], Nikita Tatarenkov[1], Andrey Barilo[1], Vladimir Zaytsev[1], Anna Nevskaya[1], Aleksandr Ilyin[1], Olga Anokhina[1] και Vyacheslav Maksakov[1]
ΜουσικήEduard Artemyev
ΦωτογραφίαPavel Lebeshev
Εταιρεία παραγωγήςTriTe
Πρώτη προβολή1998 και 21  Δεκεμβρίου 2000 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια180 λεπτά
ΠροέλευσηΡωσία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γαλλία[3]
ΓλώσσαΡωσικά

Ο Κουρέας της Σιβηρίας (ρωσικά: Сибирский цирюльник) είναι δραματική ταινία Ρωσικής και Γαλλικής παραγωγής του 1999 σε σκηνοθεσία Νικήτα Μιχαλκόφ και σενάριο των Ρουστάν Ιμπραγκιμπέκοφ και Μιχαλκόφ. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Όρμοντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Όλεγκ Μένσικοφ, Αλεξέι Πετρένκοφ και ο Ντάνιελ Ολμπρίνσκι.

Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1999.[4] Επίσης επιλέχθηκε ως συμμετοχή της Ρωσίας στην κατηγορία της Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 71η τελετή απονομής των Όσκαρ, αλλά δεν έγινε δεκτή ως υποψήφια.[5][6] Το 2000 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.[7] Η εκ νέου κυκλοφορία στους κινηματογράφους ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 2021.[8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζέιν Κάλαχαν, μια όμορφη αμερικανίδα τυχοδιώκτρια, γράφει ένα γράμμα στον γιο της, έναν φοιτητή σε μια διάσημη στρατιωτική ακαδημία, και του αποκαλύπτει ένα μυστικό που από καιρό το είχε κρυμμένο. Πριν από είκοσι χρόνια το 1885, έφτασε στη Ρωσία για να βοηθήσει τον Ντάγκλας ΜακΚράκεν, έναν εμμονικό μηχανικό που χρειάζεται την προστασία του Μεγάλου Δούκα Αλεξέι Αλεξάντροβιτς για να υποστηρίξει την εφεύρεσή του, μια τεράστια μηχανή για τη συγκομιδή των δασών της Σιβηρίας αποκαλούμενη ως «Κουρέας της Σιβηρίας».

Για να βρει υποστήριξη στα σχέδια του, ο ΜακΚράκεν χρησιμοποιεί την Τζέιν για να τον βοηθήσει στις σχέσεις του με τους Ρώσους αξιωματούχους, ιδίως με τον Στρατηγό Νικολάι Κάρλοβιτς Ράντλοφ. Όμως, ο πρώτος Ρώσος αξιωματικός που θα γνωρίσει την Τζέιν, κατά τύχη, είναι ο φοιτητής της αυτοκρατορικής στρατιωτικής σχολής, Αντρέι Τολστόι και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια ερωτική σχέση. Ωστόσο ο Στρατηγός Ράντλοφ, παρά την αξιοσέβαστη ηλικία του, είναι ενθουσιασμένος από την ομορφιά της Τζέιν και θέλει να την παντρευτεί.

Ο Τολστόι και ο Ράντλοφ, προς μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση του τελευταίου, γίνονται αντίπαλοι για την αγάπη της Τζέιν. Η Τζέιν εκμυστηρευεται ένα βαθύ μυστικό στον Τολστόι, υπόσχεται να τον παντρευτεί και μαζί περνούν μια παθιασμένη νύχτα αγάπη, όπου στη συνεχεια γεννά το παιδί τους. Ο Τολστόι όμως αργότερα ακούει την Τζέιν να αρνείται το ενδιαφέρον της για αυτόν στον στρατηγό Ράντλοφ, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του στρατηγού και να της δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει τον Μεγάλο Δούκα. Απογοητευμένος, ο Τολστόι επιτίθεται στον στρατηγό που συλλαμβάνει τον νεαρό αντίπαλό του με ψευδείς κατηγορίες και τον εκδιώκει στη Σιβηρία για επτά χρόνια σκληρής εργασίας και άλλα πέντε χρόνια εξορίας.

Μετά από 20 χρόνια το 1905, σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο θερινής στρατιωτικής εκπαίδευσης, ένας φοιτητής που τοποθετεί ένα πορτρέτο του αυστριακού συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ πάνω από το κρεβάτι του, δέχεται επίθεση από τον κακώς μορφωμένο λοχία Ο'Λίρι, γνωστό με το παρατσούκλι "τρελός σκύλος". Η άρνηση να αποδεχθεί μια προσβλητική φράση προς τον μεγάλο συνθέτη οδηγεί σε αντιπαράθεση μεταξύ του λοχία και του φοιτητή. Ο τελευταίος αποδεικνύεται ότι είναι ο γιος του Αντρέι Τολστόι και της Τζέιν.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]