Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Βασιλιάς κι Εγώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Βασιλιάς κι Εγώ
The King & I
ΣκηνοθεσίαΓουόλτερ Λανγκ
ΠαραγωγήΤσαρλς Μπράκετ
Ντάριλ Ζάνουκ
ΣενάριοΈρνεστ Λέμαν
Μάργκαρετ Λάντον (Μυθιστόρημα)
Όσκαρ Χάμερσταϊν (Θεατρικό)
Βασισμένο σεThe King and I και Anna and the King of Siam
ΠρωταγωνιστέςΓιουλ Μπρίνερ
Ντέμπορα Κερ
Ρίτα Μορένο
ΜουσικήΡίτσαρντ Ρότζερς
ΦωτογραφίαΛέον Σαμρόι
ΜοντάζΡόμπερτ Λ. Σίμπσον
ΕνδυματολόγοςΑϊρίν Σαράφ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 18/6/1956
Κυκλοφορία1956
Διάρκεια133 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βασιλιάς κι Εγώ (αγγλικά: The King And I) είναι ταινία μιούζικαλ παραγωγής 1956 σκηνοθεσίας Γουόλτερ Λανγκ με πρωταγωνιστές τους Γιουλ Μπρίνερ και Ντέμπορα Κερ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λάντον Anna And The King Of Siam και η κινηματογραφική διασκευή έγινε από τον Έρνεστ Λέμαν. Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται την πραγματική ιστορία της Άννα Λάιονοουενς, η οποία στις αρχές του 1860 βρέθηκε στο Σιαμ με τον γιο της για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά Μονγκούτ. Παρόλα αυτά ένας σύγχρονος βιογράφος της Λάιονοουενς αποκάλυψε ότι κάποια από τα γεγονότα στην αυτοβιογραφία της ήταν ανακριβή.

Η Άννα Λάιονοουνενς (Ντέμπορα Κερ) κι ο γιος της Λούι φτάνουν στην Μπανγκόκ στα μέσα του 19ου αιώνα, για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά του Σιαμ (Γιουλ Μπρίνερ). Φτάνοντας όμως απειλεί να φύγει, καθώς είχε συμφωνήσει ότι θα της δινόταν ξεχωριστή κατοικία δίπλα στο παλάτι κάτι που δεν είναι εφικτό. Η συμπάθεια της όμως για τις συζύγους του βασιλιά και για τα παιδιά την πείθουν να μείνει και να τους διδάξει τις ομορφιές και τα έθιμα του ευρωπαϊκού κόσμου. Με τον καιρό η Άννα κι ο βασιλιάς ερωτεύονται αλλά η ανατροφή της την εμποδίζει να εξωτερικευτεί (καθώς φοβάται ότι αν το κάνει θα γίνει μέλος του βασιλικού χαρεμιού). Παράλληλα ο Αγγλικός Τύπος σχολιάζει αρνητικά τον τρόπο ζωής στο Σιαμ και χαρακτηρίζει τον βασιλιά βάρβαρο, ενώ μια από τις συζύγους του, που δεν αντέχει άλλο τη σκλαβιά επιχειρεί να το σκάσει με τον εραστή της.

Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λάντον Anna And The King Of Siam βασισμένο στην πραγματική ιστορία της Άννα Λαιονόουενς έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη φορά ήταν το 1946. Έπειτα έγινε μιούζικαλ στο Μπρόντγουει από τους Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν με τίτλο The King & I με πρωταγωνίστρια την Γκέρτρουντ Λόρενς η οποία πέθανε κατά την περίοδο των παραστάσεων και το 1956 έγινε η μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη. Η πιο πρόσφατη μεταφορά του μυθιστορήματος έγινε το 1999 με τίτλο Η Άννα και ο Βασιλιάς (Anna & The King) και πρωταγωνίστρια την Τζόντι Φόστερ. Παρόλα αυτά το The King & I αποτελεί την πιο επιτυχημένη και αξιομνημόνευτη μεταφορά του βιβλίου.

Για τον ρόλο της Άννα Λαιονόουενς αρχική επιλογή ήταν η Γκέρτρουντ Λόρενς αλλά ο αιφνίδιος θάνατός της από καρκίνο άλλαξε τα σχέδια των παραγωγών. Προσέλαβαν τη Μορίν Ο'Χάρα που είχε υπέροχη φωνή σοπράνο για τον ρόλο της Άννα, αλλά ο Ρίτσαρντ Ρότζερς ήταν αντίθετος κι ο Γιουλ Μπρίνερ επέμενε ότι η Ντέμπορα Κερ έπρεπε να πάρει τον ρόλο. Κι έτσι έγινε μόνο που η Κερ δεν ήταν καλλίφωνη και γι'αυτό προσέλαβαν την τραγουδίστρια Μάρνι Νίξον να την ντουμπλάρει.

Για τον ρόλο της Ταπτίμ, της αποστάτισσας συζύγου του βασιλιά, είχαν σκεφτεί αρχικά τη μαύρη ηθοποιό Ντόροθι Ντάντριτζ, αλλά τελικά υπερίσχυσε η πανέμορφη Ρίτα Μορένο που ανήκε στο ενεργητικό της εταιρίας[1].

Για την ταινία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά Cinemascope 55mm, το οποίο δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε μετά από αυτή την παραγωγή[2].

Η ταινία εξασφάλισε το Όσκαρ A' Ανδρικού Ρόλου στον Γιουλ Μπρίνερ, ο οποίος κατάφερε να κατατροπώσει τη μεταθανάτια υποψηφιότητα του Τζέιμς Ντιν για το Ο Γίγας (The Giant) κι απέσπασε άλλα 4 όσκαρ σε σύνολο 9 υποψηφιοτήτων, αλλά όχι κι εκείνο καλύτερης ταινίας που πήγε στο Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Around The World In 80 Days, 1956).

Βράβευση:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Γιουλ Μπρίνερ
  • Κοστουμιών - Άιριν Σάραφ
  • Ήχου - Κάρλτον Γ. Φόκνερ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Τζον ΝτεΚιούρ, Λάιλ Ρ. Γουίλερ, Γουόλτερ Μ. Σκοτ και Πολ Σ. Φοξ
  • Μουσικής Επιμέλειας - Άλφρεντ Νιούμαν και Κεν Ντάρμπι

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Τσαρλς Μπράκετ
  • Σκηνοθεσίας – Γουόλτερ Λανγκ
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ντέμπορα Κερ
  • Φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία – Λέον Σάμροϊ

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Carlos Rivas (interview). The King and I: 50th Anniversary Edition DVD, disc 2 special features, 2006.
  2. http://www.imdb.com/title/tt0049408/releaseinfo