Ντέιρ αλ-Μπάλαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιρ αλ-Μπάλαχ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ντέιρ αλ-Μπάλαχ
31°25′8″N 34°21′6″E
ΧώραΚράτος της Παλαιστίνης
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ
Έκταση14,7 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Πληθυσμός49.751 (2006)
Ζώνη ώραςUTC+02:00
UTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (αραβικά: دير البلح‎‎, Μοναστήρι της Χουρμαδιάς) είναι παλαιστινιακή πόλη στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και διοικητική πρωτεύουσα του Κυβερνείου Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Βρίσκεται πάνω από 14 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Γάζας. Η πόλη είχε πληθυσμό 54.439 κατοίκους το 2007.[1] Είναι γνωστή για τις χουρμαδιές της, από τις οποίες πήρε το όνομά της.

Το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ χρονολογείται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού όταν χρησίμευε ως οχυρωμένο φυλάκιο για το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου. Ένα μοναστήρι χτίστηκε εκεί από τον χριστιανό μοναχό Ιλαρίωνα στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. και αυτήν τη στιγμή πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία ενός τζαμιού αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο, γνωστό τοπικά ως αλ-Χιντρ. Κατά τη διάρκεια των πολέμων των Σταυροφόρων-Αγιουβιδών, το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ ήταν τοποθεσία ενός στρατηγικού παράκτιου φρουρίου, γνωστό ως «Δαρόν», το οποίο γινόταν συνεχώς στόχος επίθεσης, γκρεμιζόταν και ξαναχτιζόταν και από τις δύο πλευρές μέχρι την τελική κατεδάφισή του το 1196. Στη συνέχεια, η τοποθεσία έγινε μεγάλο χωριό επί της ταχυδρομικής διαδρομής του Μαμελουκικού Σουλτανάτου (13ος-15ος αι.). Λειτούργησε ως επισκοπική έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ κατά τους οθωμανικούς χρόνους μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Υπό τον αιγυπτιακό έλεγχο το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, ο πληθυσμός του οποίου τριπλασιάστηκε λόγω της εισροής προσφύγων από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ήταν μια ευημερούσα αγροτική πόλη μέχρι την κατάληψή της από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Μετά από 27 χρόνια ισραηλινής κατοχής, το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ έγινε η πρώτη πόλη που περιήλθε υπό παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση το 1994. Από το ξέσπασμα της Δεύτερης Ιντιφάντα το 2000, έχει γίνει τόπος συχνών εισβολών από τον ισραηλινό στρατό με καθορισμένο στόχο να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών Κασσάμ μέσα στο Ισραήλ.[2][3][4] Ο Αχμάντ Κουρντ, μέλος της Χαμάς, εξελέγη δήμαρχος στα τέλη Ιανουαρίου 2005.[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Deir al-Balah στο Wikimedia Commons