Ντάνιελ Φρίντμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάνιελ Φρίντμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1939[1]
Χάρτφορντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Γουέσλιαν
Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον (έως 1964)[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
διδάσκων πανεπιστημίου
θεωρητικός φυσικός
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης[4]
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΥποτροφία Γκούγκενχαϊμ[5]
συνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής
βραβείο Ντάνι Χάινεμαν για την Μαθηματική Φυσική (2006)[6]
ICTP Dirac Medal (1993)[7]

Ο Ντάνιελ Ζ. Φρίντμαν (Daniel Z. Freedman)(γεννηθείς το 1939, Χάρτφορντ, Κονέκτικατ) είναι ένας Αμερικάνος θεωρητικός φυσικός με τον τίτλο του καθηγητή φυσικής και εφαρμοσμένων μαθηματικών στο MIT της Βοστώνης[8]. Είναι παγκοσμίως γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη της υπερβαρύτητας (supergravity), μαζί με τους Σέρτζιο Φεράρα και Πίτερ Βαν Νιούβενχόιζεν.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνιελ Ζ. Φρίντμαν ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Wesleyan και αργότερα τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Wisconsin–Madison. Αφού εργάσθηκε σε διάφορα κέντρα και πανεπιστήμια (CERN, Institute of Advanced Study, κ.α. ) διορίσθηκε ως καθηγητής φυσικής και εφαρμοσμένων μαθηματικών στο MIT το 1980 ενώ προάχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή Φυσικής το 2001. Πριν από τη θέση του στο ΜΙΤ κατείχε θέση στο Πανεπιστήμιο Stony Brook (για την ακρίβεια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook)[9].

Υπερβαρύτητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 1976 ο Ντάνιελ Ζ. Φρίντμαν μαζί με τους Σέρτζιο Φεράρα και Πίτερ Βαν Νιούβενχόιζεν, εργαζόμενοι στο Stony Brook ανακάλυψαν την υπερβαρύτητα (supergravity) η οποία είναι μια θεωρία που γενικεύει τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν αφού συμπεριλαμβάνει την τότε νέα ιδέα της υπερσυμμετρίας. Από τότε η υπερβαρύτητα είναι μια θεωρία πάνω στην οποία γίνεται εκτεταμένη έρευνα καθώς σχετίζεται και με την θεωρίας τς γενικής σχετικότητας αλλά και με τις θεωρία των χορδών ως το όριο χαμηλής ενέργειάς τους. Ειδικότερα, από το 1997 κι έπειτα το ενδιαφέρον για την υπερβαρύτητα αναθερμάνθηκε με την ανακάλυψη της αντιστοιχείας AdS/CFT από τον Χουάν Μαλντασένα. Η υπερβαρύτητα λοιπόν παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής.

Για την συνεισφορά του στη φυσική, το μετάλλιο Dirac για το έτος 1993 απονεμήθηκε στον Ντάνιελ Ζ. Φρίντμαν ενώ το 2006 βραβεύτηκε με το βραβείο Dannie Heineman για την προσφορά του στη μαθηματική και θεωρητική φυσική.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα και συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνιελ Ζ. Φρίντμαν έχει εργασθεί σε πολλούς τομείς της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής. Είναι ειδικός σε θέματα κβαντικής θεωρίας πεδίου και βαρύτητας, θεωρίας χορδών και υπερσυμμετρίας ενώ συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην υπερβαρύτητα. Οι δυο πιο πρόσφατές του δημοσιεύσεις (Φεβρουάριος 2014) έχουν να κάνουν με την αντιστοιχία AdS/CFT[10]. Επίσης έχει συγγράψει μαζί με τον Αντουάν Βαν Πρόεγιεν (Antoine Van Proeyen) ένα από τα σχετικά ελάχιστα βιβλία πάνω στην υπερβαρύτητα[11]. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 έχει συγγράψει πάνω από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Freebase Data Dumps. Google.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. mub2015857693. Ανακτήθηκε στις 17  Ιανουαρίου 2024.
  3. 609354408.
  4. www.nasonline.org/about-nas/events/annual-meeting/nas159/2021-ceremony.html.
  5. (Αγγλικά) Guggenheim Fellows database. daniel-z-freedman.
  6. www.aps.org/programs/honors/prizes/heineman.cfm. Ανακτήθηκε στις 6  Οκτωβρίου 2018.
  7. www.ictp.it/prize/dirac-medal.
  8. [1], Η προσωπική ιστοσελίδα του Daniel Z. Freedman στο ΜΙΤ
  9. [2], To προφίλ του Daniel Z. Freedman στο SPIRES
  10. [3], To συγγραφικό προφίλ του Daniel Z. Freedman στο SPIRES
  11. [4], Supergravity, Daniel Z. Freedman and Antoine Van Proeyen