Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκος Καραντηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Καραντηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1920
Θάνατος25  Ιουνίου 2008
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συνδικαλιστής
Οικογένεια
ΟικογένειαΚαραντηνοί

Ο Νίκος Καραντηνός (192025 Ιουνίου 2008) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και συνδικαλιστής.

Γεννήθηκε στα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου της Κεφαλονιάς. Η Κατοχή τον βρήκε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το ΕΑΜ Νέων Φιλοσοφικής. Υπήρξε υπεύθυνος της «Νίκης», της παράνομης εφημερίδας της Οργάνωσης Αθήνας και στη συνέχεια μέλος στη συντακτική επιτροπή της «Νέας Γενιάς», οργάνου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, ενώ συμμετείχε σε αντιστασιακές δραστηριότητες με το ψευδώνυμο «Διονύσης»[1], στήνοντας παράνομα τυπογραφεία. Παράλληλα πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφέρεται[2] ότι «δασκάλα» του στη δημοσιογραφία υπήρξε η Ηλέκτρα Αποστόλου.

Μεταπολεμικά, εξορίστηκε επί δύο χρόνια (1948-1950) στην Ικαρία και στη Μακρόνησο. Στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως επαγγελματίας δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες, κυρίως στην Αθηναϊκή, της οποίας υπήρξε αρχισυντάκτης, και επίσης στις Δημοκρατική Αλλαγή, Ημέρα, Εξπρές, Άλφα Ρεπορτάζ και κατά τη μεταπολίτευση στον Ριζοσπάστη.

Από την αρχή ο Καραντηνός ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον χώρο του τύπου: Διετέλεσε γενικός γραμματέας στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε, καθώς και αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας και ταμίας της ΕΣΗΕΑ. Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του «Συνδέσμου Δημοσιογράφων-Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944».

Ο Νίκος Καραντηνός πέθανε σε ηλικία 88 ετών στην Αθήνα, όπου και κηδεύθηκε, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στην Κεφαλονιά.

  • Γραμματόσημο με τη μορφή του Ν. Καραντηνού εκδόθηκε το 2015 στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ».
  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. Ν. Μπογιόπουλου: «Νίκος Καραντηνός, ο δάσκαλός μας», Ριζοσπάστης, 28 Ιουνίου 2008. Αναδημοσίευση στον Ημεροδρόμο (26/6/2014).
  • Ρίτα Τσιντίλη-Βλησμά: Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα, εκδ. συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, Αθήνα 2009
  • «Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ», Ημερησία, 20 Ιανουαρίου 2015