Νίκη (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 21)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
άγαλμα Νίκης
Νίκη
Ονομασίαάγαλμα Νίκης
ΔημιουργόςQ731017
Έτος δημιουργίας6ος αι. π.Χ.
Είδοςγλυπτό
Διαστάσεις90 εκ.
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου21
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Νίκη που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αριθμό 21 είναι αρχαίο Ελληνικό γλυπτό που πιθανώς να βρέθηκε στη Δήλο το 1877.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από Πάριο μάρμαρο. Λείπουν το δεξί χέρι από τον ώμο και το αριστερό από το μπράτσο εκτός των δακτύλων που είναι κολλημένα στο μηρό. Λείπουν επίσης το δεξί κάτω πόδι και το αριστερό κάτω από το γόνατο. Από τις φτερούγες σώζονται μόνο οι προσφυές στους ώμους. Το μέγεθος του σώματος είναι μικρότερο του φυσικού.

Η Νίκη είχε φτερούγες στη πλάτη και στα πόδια. Φοράει χιτώνα αχειρίδωτο, πολύ σφιγμένο στη μέση με ζώνη. Φοράει περιδέραιο και φαρδιά ταινία στο κεφάλι που συγκρατεί την παχιά κόμη, και από επάνω στεφάνη. Εικονίζεται ιπτάμενη, κατά τον συνηθισμένο αρχαϊκό τρόπο.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φουρτβέγκλερ υπέδειξε ότι το άγαλμα ανήκει σε βάθρο που βρέθηκε επίσης στη Δήλο, στο οποίο διαβάζουμε ότι κατασκευαστής ήταν ο τεχνίτης Άρχερμος από τη Χίο, και ο πατέρας του Μικκιάδης. Το άγαλμα λοιπόν ανήκει στον τύπο γυναικείας ιπτάμενης μορφής, που απαντάται συχνά στην αρχαϊκή τέχνη.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του έργου χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]