Μπύσινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°41′49″N 8°41′25″E / 47.69694°N 8.69028°E / 47.69694; 8.69028

Μπύσινγκεν
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Πληθυσμός:1.585[1]
Υψόμετρο:395
Τηλ. κωδικός:07734
Ταχ. κώδικας:78266 και 8238
Πιν. κυκλοφορίας:BÜS
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπύσινγκεν (γερμανικά: Büsingen am Hochrhein, κατά λέξη Μπύσινγκεν επί του Άνω Ρήνου) είναι κωμόπολη της Γερμανίας, η οποία αποτελεί ενκλάβιο της Ελβετίας. Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Ρήνου έχει έκταση 7,62 χλμ2 και πληθυσμό περίπου 1.450 κατοίκους, ενώ απέχει από την κυρίως ειπείν Γερμανία περίπου 700 μ. στο κοντινότερό της σημείο.

Διοικητικά, το Μπύσινγκεν ανήκει στον Νομό της Κωνσταντίας, η οποία με τη σειρά της ανήκει στη διοικητική περιφέρεια του Φράιμπουργκ, ως μέρος του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης· οικονομικά, ωστόσο, διέπεται από ειδικές διακρατικές συμφωνίες, παρόμοιες μ' αυτές που ισχύουν για άλλες όμορες χώρες, όπως το Λίχτενσταϊν και το ιταλικό εξκλάβιο Καμπιόνε ντ'Ιτάλια. Κατά συνέπεια τούτου δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος μεταξύ των δύο χωρών, από τη στιγμή μάλιστα που η Ελβετία εντάχθηκε στη Ζώνη Σένγκεν το 2008-09.

Με τα ειδυλλιακά τοπία του και την πλούσια φυσική ομορφιά, το Μπύσινγκεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής, ενώ φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Ναζαρηνό Κολέγιο, μια σχετικά μεγάλης εμβέλειας θεολογική σχολή με βάση την Εκκλησία του Ναζωραίου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπύσινγκεν υπήρξε παλαιόθεν έδαφος της γειτονικής Αυστρίας, ωστόσο μετά την ήττα της τελευταίας μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, η πόλη αποδίδεται ως εδαφική διευθέτηση στο γερμανικό Βασίλειο της Βυρτεμβέργης· η συμφωνία έλαβε χώρα κατ' εφαρμογήν της Συνθήκης του Πρέσμπουργκ το 1805, κατά την οποία η Αυστρία υποχρεώθηκε να αποδώσει αρκετά εδάφη της σε τρίτες χώρες.[2]

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1918, στο Μπύσινγκεν λαμβάνει χώρα ένα δημοψήφισμα, κατά το οποίο το 96% των κατοίκων του τάσσεται υπέρ της ένταξης της κωμόπολης στην Ελβετία· εντούτοις, η παραρτηματοποίηση αυτή δεν κατέστη δυνατή, καθώς η Ελβετία δεν μπορούσε να ανταποδώσει με κάποιο έδαφος αντίστοιχης αξίας. Έκτοτε, το Μπύσινγκεν παραμένει αποσπασμένο έδαφος της Γερμανίας, ενώ κατοπινές απόπειρες ένταξης απορρίφθηκαν από τη μεριά της Ελβετίας.

Τα ακριβή σύνορα και η επίσημη καταγραφή του συναποφασίστηκαν το 1967, μεταξύ της τότε Δυτικής Γερμανίας και της Ελβετίας. Την ίδια εποχή, το Δυτικογερμανικό εξκλάβιο του Βερέναχοφ, αποτελούμενο από τρία μόνο σπίτια και κατοικούμενο από καμιά δωδεκαριά ανθρώπους, έγινε μέρος της ελβετικής επικράτειας.

Ειδικές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 31 ZK, το Μπύσινγκεν δεν τελεί υπό την τελωνειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς πρόκειται για γερμανική πόλη εντός ελβετικής επικράτειας, υπάρχουν επιπλέον ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση του καφέ, η οποία σε «κανονικές» συνθήκες φτάνει τα 2,19€ /κιλό.

Επίσημο νόμισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπύσινγκεν είναι η μοναδική πόλη της Γερμανίας όπου το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία είναι το ελβετικό φράγκο, αν και από τεχνικής πλευράς το ευρώ αποτελεί το επίσημο νόμισμα, όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το Γερμανικό Μάρκο δεν ήταν αποδεκτό στο Μπύσινγκεν, με το παράδοξο φαινόμενο της αγοράς γερμανικών γραμματοσήμων με ελβετικό νόμισμα. Η κατάσταση διευθετήθηκε με την δια νόμου επιβολή του μάρκου και αργότερα του ευρώ, αν και το φράγκο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης εργάζονται σε ελβετικό έδαφος και συνεπώς πληρώνονται τον μισθό τους σε ελβετικό φράγκο.

Δικαιοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1957 έλαβε χώρα στο Λοκάρνο ένα συνέδριο μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό τη διευθέτηση ζητημάτων δικαιοδοσίας όσον αφορά στο Μπύσινγκεν. Επτά χρόνια αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου 1964 η συνθήκη είχε ολοκληρωθεί και εφαρμόστηκε από τις 4 Οκτωβρίου 1967.[3]

Σύμφωνα με την συνθήκη αυτή, η αστυνομία στο καντόνι Σάφχάουζεν δικαιούται να συλλαμβάνει υπόπτους στο Μπύσινγκεν και να τους προσάγει στην Ελβετία. Η ίδια σύμβαση προβλέπει ότι ο αριθμός των αστυνομικών εντός του ενκλαβίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους δέκα ανά δεδομένη στιγμή, ενώ οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τρεις ανά 100 κατοίκους. Η δικαιοδοσία της ελβετικής αστυνομίας εφαρμόζεται στους τομείς που υπάγονται στο ελβετικό δίκαιο· σε όλες τις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη έχει η γερμανική αστυνομία.

Τέλος, οι Γερμανοί αστυνομικοί που υπηρετούν στο Μπύσινγκεν επιτρέπεται να προσέρχονται μόνο μέσω συγκεκριμένων διαδρομών, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν χρήση της ιδιότητάς τους εντός ελβετικού εδάφους.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπύσινγκεν διαθέτει δημοτικό σχολείο για τα παιδιά της περιοχής· με την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την περαιτέρω παρακολούθηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν είτε ελβετικό είτε γερμανικό σχολείο.

Ταχυδρομικές υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπύσινγκεν εξυπηρετείται ταχυδρομικά και από τις δύο χώρες, διαθέτοντας δύο ξεχωριστούς ταχυδρομικούς κώδικες. Για να αποστείλει κανείς επιστολή στο Μπύσινγκεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στη διεύθυνση παραλήπτη είτε τον κωδικό 8238 (Ελβετία), είτε τον 78266 (Γερμανία).

Για την αλληλογραφία χρησιμοποιούνται τόσο τα ελβετικά όσο και τα γερμανικά γραμματόσημα, με μια μέση τιμή ανά φάκελο να ορίζεται στα 55 λεπτά του ευρώ, ή 85 ράππεν (υποδιαίρεση του ελβετικού φράγκου)· παραδόξως, 55 λεπτά αντιστοιχούν σε 66 ράππεν, πράγμα που σημαίνει ότι τα γερμανικά γραμματόσημα είναι πιο φτηνά.

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες το σύστημα είναι παρομοίως διττό και μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο Μπύσινγκεν είτε με τον γερμανικό διεθνή τηλεφωνικό κωδικό (+49 7734), είτε με τον ελβετικό αντίστοιχο (+41 52).

Αδειοδότηση οχημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τελωνειακούς λόγους, το Μπύσινγκεν διαθέτει ξεχωριστές πινακίδες κυκλοφορίες, οι οποίες φέρουν τα γράμματα BÜS, παρά το γεγονός ότι διοικητικά ανήκει στην Κωνστάντια, της οποίας οι πινακίδες αναγράφουν ΚΝ. Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο την διευκόλυνση του ελβετικού τελωνειακού σώματος, το οποίο μεταχειρίζεται τα οχήματα με πινακίδες BÜS ως ελβετικά.

Τέτοια οχήματα είναι εξαιρετικά λίγα στον αριθμό, κάνοντας τις συγκεκριμένες πινακίδες τις πιο σπάνιες σε κυκλοφορία στη Γερμανία.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, ΦΚ Μπύσινγκεν (FC Büsingen), είναι η μοναδική γερμανική ομάδα, που συμμετέχει στο Ελβετικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022». (Γερμανικά) register of German municipalities (2022). Federal Statistical Office. 21  Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7  Οκτωβρίου 2023.
  2. Frank Jacobs (15 Μαΐου 2012). «Enclave-Hunting in Switzerland». The New York Times. 
  3. Statement of Treaties and International Agreements Registered Or Filed and Recorded with the Secretariat During the Month of April 2005. New York: United Nations Publications. 2005. σελ. 80. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]