Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρία Τσογκλόκοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Τσογκλόκοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1723
Ķegums
Θάνατος19ιουλ. / 30  Μαρτίου 1756γρηγ.
Αγία Πετρούπολη
Αιτία θανάτουφυματίωση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςNikolay Choglokov[2]
Alexandre Glebov[2][3]
ΤέκναNaum Choglokov
d:Q110946259[4]
d:Q110954859
d:Q120833516
ΓονείςSimon Gendrikov και Christina Dorothea Skawronskaya
ΟικογένειαHendrikov family, House of Choglokov και d:Q3065172
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚυρία επί των ενδυμάτων[2]

Η Μαρία Σεμένοβνα Τσογκλόκοβα, το γένος Χεντρίκοβα (1723 - 19 Μαρτίου 1756), ήταν κυρία των τιμών και ευγενής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν εξαδέλφη και έμπιστη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας και επικεφαλής κυρία των τιμών στη μελλοντική Αικατερίνη τη Μεγάλη. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχή στην παντρεμένη ζωή της Αικατερίνης και έχει μια εξέχουσα θέση στα απομνημονεύματα της Αικατερίνης.

Η Μαρία Σεμενόβνα Τσογκλόκοβα ήταν η τέταρτη από τα πέντε παιδιά και η δεύτερη μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του κόμη Σίμον Χέντρικοβ και της Κριστίνα Σκαβρόνσκαια και ως εκ τούτου η πρώτη ξάδερφη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ από την πλευρά της μητέρας της. Το 1742, παντρεύτηκε τον Νικολάι Ναούμοβιτς Τσόγλοκοφ (1718-1754). Είχε παντρευτεί από αγάπη και έτσι ήταν πιστή στον σύζυγό της χωρίς δυσκολία και έκανε παιδιά τακτικά - επρόκειτο να αποκτήσει τέσσερις κόρες και τέσσερις γιους κατά τη διάρκεια του γάμου της.

Μετά το γάμο του Μεγάλου Δούκα Πέτρου με την Αικατερίνη το 1745, η Τσογκλόκοβα διορίστηκε επικεφαλής κυρία των τιμών και υπεύθυνη του νοικοκυριού της Μεγάλης Δούκισσας διαδεχόμενη την Μαρία Ρουμιάντσεβα και στο σύζυγό της δόθηκε η ισοδύναμη θέση του αρχιθαλαμηπόλου του Μεγάλου Δούκα. Διορίστηκαν με τη σύσταση του Πιοτς Μπεστούζεφ-Ριούμιν λόγω της ευτυχίας και της γονιμότητας του γάμου τους και έπρεπε να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τον Πέτρο και την Αικατερίνη, των οποίων η αναπαραγωγή ήταν πολιτικά σημαντική. Το καθήκον τους ήταν να επιβλέπουν το νεαρό ζευγάρι και τη συμπεριφορά τους σε όλες τις πτυχές και να διασφαλίσουν ότι ο γάμος τους είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κληρονόμων για το θρόνο και η συμπεριφορά τους ήταν κατάλληλη στα μάτια του κοινού. Η Τσογκλόκοβα, για παράδειγμα, έπρεπε πάντα να διασφαλίζει ότι η Αικατερίνη δεν παραμελούσε ποτέ τα θρησκευτικά της καθήκοντα και/ή δεν έθετε τον εαυτό της σε οποιαδήποτε κατάσταση με άντρες που θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη της.

Το 1752, σημειώθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά της Τσογκλόκοβα. Μέχρι τότε ασχολιόταν με τη συζυγική αρετή της Αικατερίνης, σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή των απομνημονευμάτων της Αικατερίνης, που εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Χερτζέν, η Τσόγκλοκοβα είχε μία συζήτηση με την Αικατερίνη κατά την οποία διαβεβαίωσε την Αικατερίνη ότι η μοιχεία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, εάν οι περιστάσεις την καθιστούσαν απαραίτητες.[5] Ρώτησε την Αικατερίνη αν θα προτιμούσε τον Σεργκέι Σάλτικοφ ή τον Λεβ Νάρυσκιν και όταν η Κάθριν απάντησε ότι προτιμούσε τον πρώτο, η Τσογκλόκοβα δήλωσε ότι η Αικατερίνη μπορούσε να εμπιστευτεί αυτήν και την αγάπη της για τη χώρα της και ότι θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα σε αυτή.[5] Υπάρχει μία εκδοχή των απομνημονευμάτων της Αικατερίνης όπου η Τσογκλόκοβα τη συμβούλεψε μόνο να αποκτήσει έναν πλατωνικό εραστή για να κάνει τον Πέτρο να ζηλέψει, να ολοκληρώσει το γάμο της με τον Πέτρο και να αποκτήσει νόμιμο κληρονόμο του θρόνου. Αυτή η συνομιλία είναι διάσημη και έχει ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι η Τσογκλόκοβα ενήργησε σύμφωνα με τις εντολές της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, η οποία ήταν κουρασμένη από την αργή αναπαραγωγή του Πέτρου και της Αικατερίνης και θα επέτρεπε στην Κάθριν να μείνει έγκυος από τον Πέτρο με οποιονδήποτε τρόπο για να απαλλαγεί άμεσα από την Αικατερίνη και τον Πέτρο ως κληρονόμους που εμπλέκονται σε στρατιωτικές συνωμοσίες εναντίον της Ελισάβετ.[5][6]

Κατά τα τελευταία χρόνια της θητείας τους στο δικαστήριο, ο ίδιος ο γάμος των Τσογκλόκωφ διαλύθηκε και αφού ο σύζυγός της την απάτησε, η Τσογκλόκοβα έκανε το ίδιο. Χήρευσε το 1754 και απαλλάχθηκε από την αυλική της θέση και εκείνη και ο σύζυγός της αντικαταστάθηκαν στις αντίστοιχες θέσεις τους στην αυλή από ένα άλλο ζευγάρι: την Αικατερίνη Ιβάνοβνα Καστούρινα (1718-1790) και τονΑλεξάντερ Σούβαλοφ.

Ξανα παντρεύτηκε τον Αλ Γκλέμποφ.