Μαδάτ Γκουλιγιέφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαδάτ Γκουλιγιέφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mədət Qəzənfər oğlu Quliyev (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση27  Σεπτεμβρίου 1958
Γκαντζά
Χώρα πολιτογράφησηςΑζερμπαϊτζάν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςαντιστράτηγος και αρχιστράτηγος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMinister of Defense Industry (2019–2023)[1]
ΒραβεύσειςΕθνικός ήρωας του Αζερμπαϊτζάν
Qizil Ulduz Medal
For service to the Fatherland Order
d:Q16415148
medal "For military cooperation"
3rd degree "For Service to the Fatherland" order
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαδάτ Γκουλιγιέφ (αζερικά: Mədət Quliyev‎‎) είναι υπολοχαγός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και τοπικός αρχηγός[2].

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαδάτ Γκιουλγιέφ γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1958 στο Γκαντζά σε μια μορφωμένη οικογένεια. Ο πατέρας του Γκαζαχφάρ Γκιουλγιέφ είναι μηχανικός. Η μητέρα του, Ζανμπάγκ Γκουλιγιέβα, είναι δάσκαλος Αζερικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ξεκίνησε να σπουδάζει στο 1ο γυμνάσιο της Γκαντζά το 1975 και τελείωσε το 8ο σχολείο το 1975. Ο Μαδάτ Γκουλιγιέφ αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Φυσικής Κατάρτισης και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν το 1980 και από την Αστυνομική Ακαδημία του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν το 1997. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουλιγιέφ εργάζεται σε διάφορους τομείς της κρατικής ασφάλειας εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν κύριο μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά τα έτη 1980-1982. Ξεκίνησε να υπηρετεί σε οργανισμούς εσωτερικών υποθέσεων από το 1983. Κατά τη διάρκεια των ετών 1992-1994 εργάστηκε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Απάτης. Κατά τη διάρκεια των ετών 1994-1995 εργάστηκε ως επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του οργανισμού καταπολέμησης των οργανωμένων εγκλημάτων του MIA, Γιεβλάχ-Γκαζάχ. Κατά τη διάρκεια των ετών 1995-1996 ήταν Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Οργανωμένων Εγκλημάτων του MIA. Το 1997 αποφοίτησε από την Αστυνομική Ακαδημία της MIA.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ίδρυσε δύο υπηρεσίες: την Υπηρεσία Ασφάλειας του Κράτους (ΥΑΚ) και την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (ΥΕΠ)[3].

Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν είναι ο Μαδάτ Γκουλιγιέφ. Είναι επίσης Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2015[4] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]