Μίινα Χάρμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίινα Χάρμα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Miina Härma (Εσθονικά)
Γέννηση9  Φεβρουαρίου 1864[1]
Kõrveküla
Θάνατος16  Νοεμβρίου 1941[1]
Τάρτου
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Ράαντι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Εσθονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕσθονικά[2]
ΣπουδέςΚονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιευθυντής ορχήστρας
συνθέτρια
διευθυντής χορωδίας
μουσικός παιδαγωγός
οργανίστας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις3rd Class of the Order of the Cross of the Eagle (6  Ιουνίου 1930)
Estonian Red Cross Order Fifth Class (24  Φεβρουαρίου 1935)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μίινα Χάρμα (εσθονικά: Miina Härma, 9 Φεβρουαρίου 1864 στο Κορβεκιούλα – 16 Νοεμβρίου 1941 στο Τάρτου) ήταν μια ευρέως αναγνωρισμένη Εσθονή συνθέτρια. Ήταν ο δεύτερος Εσθονός μουσικός με ανώτερη εκπαίδευση.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά της είναι ίσως το γεγονός ότι εξάπλωσε την μουσική με όργανα στην ύπαιθρο, καθώς σχεδόν κανένας ειδικευμένος οργανοπαίκτης δεν έδωσε συναυλίες έξω από τις πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της 60ετούς περιόδου δημιουργικότητάς της, έγραψε περισσότερα από 200 χορωδιακά τραγούδια, 10 καβατίνες, ένα κάντο, το "Κάλεβ και Λίντα" και πολλά άλλα. Τα περισσότερα από τα έργα της ήταν μορφές φωνητικής μουσικής, αντί για οργανικές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χάρμα γεννήθηκε ως Μίιανα Χέρμαν το 1864 στη Κορβεκιούλα στη Λιβονία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν παιδί ενός τοπικού δασκάλου και της συζύγου του που είχαν επτά παιδιά. Και οι δύο γονείς της ήταν μορφωμένοι μουσικά. Η Χάρμα άρχισε να μαθαίνει μόνη της τη μουσική με ένα μικρό όργανο που της αγόρασε ο πατέρας της. Όταν ήταν 15 ετών, η Χάρμα άρχισε να σπουδάζει με τον Κ. Α. Χέρμαν, ο οποίος έδωσε μαθήματά τόσο στη μουσική σύνθεση όσο και στο πιάνο.

Το 1883, η Χάρμα εισήλθε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης ως η μοναδική φοιτήτρια οργάνων εκείνο το έτος. Αποφοίτησε το 1890, αλλά εξακολούθησε να ζει στην Αγία Πετρούπολη επειδή ήταν πολύ δύσκολο να βρει δουλειά στα κυβερνεία της Βαλτικής. Το 1894 πραγματοποιήθηκε το πέμπτο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Εσθονίας, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της χορωδίας της Χάρμα.

Η Μίινα Χάρμα στο 9ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Εσθονίας στο Τάλιν το 1928.

Το 1903, καθώς τα οικονομικά προβλήματα την καταπίεζαν, η Χάρμα μετακόμισε στην Κροστάνδη του Κυβερνείου της Αγίας Πετρούπολης. Έπρεπε να εγκαταλείψει την πόλη το 1915 εξαιτίας της έναρξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς δεν επιτράπηκε στους πολίτες να παραμείνουν εκεί. Παρά το γεγονός ότι η μουσική αναπτύχθηκε ταχέως στη Τάρτου, ήταν ακόμα δύσκολο να βρει δουλειά σαν δάσκαλα μουσικής, καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου μαθητές λόγω του πολέμου. Το 1917, η Χάρμα έγινε πάντως δασκάλα μουσικής σε ένα σχολείο που σήμερα έχει πάρει το όνομα της.

Η Μίινα Χάρμα πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1941 στο Τάρτου. Τάφηκε στο νεκροταφείο Ράαντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Miina Härma στο Wikimedia Commons