Μάντις Κόιβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μάντις Κόιβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Δεκεμβρίου 1929[1]
Τάρτου
Θάνατος24  Σεπτεμβρίου 2014[2]
Τάλιν[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΕσθονία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕσθονικά[4]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τάρτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
συγγραφέας
φυσικός
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν
Περίοδος ακμής1953
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςHonorary Citizen of City of Tartu

Ο Μάντις Κόιβ (εσθονικά: Madis Kõiv, γεννηθείς στις 5 Δεκεμβρίου 1929 στο Τάρτου της Εσθονίας – 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο Τάρτου της Εσθονίας) ήταν Εσθονός συγγραφέας, φιλόσοφος και φυσικός.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόιβ παρακολούθησε το σχολείο στο Τάρτου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποφοίτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με πτυχίο πυρηνικής φυσικής. Ο Κόιβ εργάστηκε ως επιστήμονας και λέκτορας μέχρι το 1991.

Καριέρα ως θεατρικός συγγραφέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόιβ είχε πάντα μια αγάπη για τη λογοτεχνία. Έγραφε ως επί το πλείστον για προσωπική ψυχαγωγία μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισε να ασχολείται με τους εσθονικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Τα πρώτα του δημοσιευμένα έργα γράφτηκαν με φίλους από αυτούς τους κύκλους. Έγραψε επίσης με ψευδώνυμο για αρκετά χρόνια.

Το πρώτο του έργο ήταν το θεατρικό έργο Küüni täitmine, το οποίο γράφτηκε από συνεργασία μεταξύ του Κόιβ (χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό Γιάανους Αντρέους Νόορεμπ) και του Χάντο Ρούνελ το 1978. Το 1999 το θεατρικό έργο παρήχθη για πρώτη φορά με επιτυχία.

Ο Κόιβ έγραψε δύο κομμάτια με τον Βάινο Βάχινγκ. Το πρώτο ήταν ένα έργο με τίτλο Faehlmann. Keskpäev. Õhtuselgus. (Faehlmann, Μεσημέρι, Βραδινή Διαύγεια.) Και οι δυο έγραψαν το μυθιστόρημα διαλόγου Endspiel. Laskumine orgu. (Endspiel, Κάθοδος στην κοιλάδα.)

Λίγο πριν από το τέλος της δεκαετίας, ο Κόιβ άρχισε να δημοσιεύει έργα που είχε γράψει προηγουμένως για δική του διασκέδαση με το όνομά του. Ο Κόιβ έγινε ο πιο ουσιώδης εσθονός θεατρικός συγγραφέας της δεκαετίας του 1950 και του 1960.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Κόιβ άρχισε να κερδίζει φήμη. Το 1991 και το 1993 κέρδισε το βραβείο Τούγκλας για τα έργα του Ταινία και τη Ζωή Ενός Αιώνιου Φίσικους, αντίστοιχα. Κέρδισε το ετήσιο Εσθονικό λογοτεχνικό βραβείο το 1991 για το έργο του Η Συνάντηση. Κέρδισε το ετήσιο εσθονικό λογοτεχνικό βραβείο και πάλι το 1995 για την Ημέρα του Φιλόσοφου και την Επιστροφή στον Πατέρα. Ο Κόιβ κέρδισε το βραβείο για τρίτη φορά το 1999 για Σκηνές από τον Εκατονταετές Πόλεμο.

Ο Kõiv είχε κυκλοφορήσει μόνο 22 από τα έργα που είχε γράψει και είπε ότι αυτά αποτελούν το ήμισυ της δραματικής λογοτεχνίας που έχει δημιουργήσει.

Καριέρα ως συγγραφέας μυθιστορημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόιβ ήταν επίσης συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων. Η Χήρα και η Απορία της Αττικής, η Τραγωδία της Ελεάς είναι δύο από τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα. Το 1996 δημοσίευσε το Άκεν.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάντις Κόιβ ήταν ένας από τους πολλούς υποστηρικτές της αναλυτικής φιλοσοφίας στην Εσθονία. Το 1991, έγινε ένας από τους εμπνευστές του Σεμιναρίου Αναλυτικής Φιλοσοφίας.

Απομνημονεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα απομνημονεύματα του Κόιβ (η σειρά Studia memoriae) αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ενδοσκόπηση, σε έντονη αντίθεση με μια τυπική βιογραφία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]