Λουίζ Ρέννισον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουίζ Ρέννισον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Οκτωβρίου 1951[1][2][3]
Λιντς
Θάνατος29  Φεβρουαρίου 2016[4][5]
Μπράιτον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο[6]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[7]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μπράιτον
Leeds East Academy
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακωμικός[8]
συγγραφέας
δημοσιογράφος
συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αξιοσημείωτο έργοAngus, Thongs and Full-Frontal Snogging
It's OK, I'm Wearing Really Big Knickers
Knocked Out by My Nunga-Nungas
Dancing in my Nuddy-Pants
...And That's When it Fell Off in my Hand
Περίοδος ακμής1999
Ιστότοπος
www.louiserennison.com

Η Λουίζ Ρέννισον (11 Οκτωβρίου 1951 - 29 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και κωμικός που έγραψε τους Συλλογισμούς της Τζώρτζια Νίκολσον για έφηβα κορίτσια. Τα βιβλία καταγράφουν την ζωή ενός έφηβου κοριτσιού, της Τζώρτζια Νίκολσον, καθώς και των καλύτερων φίλων της. Τα δύο πρώτα βιβλία της, "Ο γάτος μου, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά", και το "Είναι τρελά αυτά τα αγόρια!" μετατράπηκαν σε ταινία, Angus, Thongs and Perfect Snogging. Έγραψε επίσης μια σειρά βιβλίων για την μικρότερη ξαδέρφη της Τζώρτζια, με τίτλο "Ανεμοδαρμένα Καλσόν".

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρέννισον μεγάλωσε στο Ληντς, στο Γιορκσαϊρ, σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων στο Σίκροφτ με την μητέρα της, τον πατέρα της, τους παππούδες της, τον θείο, την θεία της και τον εξάδελφό της. Πήγε στο σχολείο θηλέων του Παρκλαντς, από την ηλικία των 11 ετών, γεγονός που αργότερα την ενέπνευσε ως κωμικό συγγραφέα. Όταν ήταν 15 ετών, η οικογένειά της μετακόμισε στο Γουαρακεϊ της Νέας Ζηλανδίας, όπου έμεινε έγκυος και έκανε μια κόρη την οποία ανέθεσε για υιοθεσία. Στην επιστροφή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρέννισον έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Νότινγκ Χιλ ασχολούμενη με διάφορες δουλειές, ώσπου αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της στην υποκριτική και γράφτηκε σε ένα μάθημα Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον. Όσο ήταν εκεί, αποτελούσε μέρος του γυναικείου γκρουπ καμπαρέ με το όνομα «Γυναίκες με γένια», ένα θεατρικό γκρουπ που σατίριζε το αρσενικό φύλο, και εξηγούσε γιατί οι άνδρες είναι υπεύθυνοι «για όλα τα κακά της κοινωνίας».

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη νουβέλα της Ρέννισον, «Ο γάτος μου, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά», εκδόθηκε το 1999, έγινε παγκόσμιο μπεστ-σελλερ και μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες. Καθώς ήταν η πρώτη της νουβέλα, χρησιμοποίησε τα πραγματικά ονόματα ατόμων από την παιδική της ηλικία και ξέχασε να τα αλλάξει πριν την έκδοση του βιβλίου. Ως αποτέλεσμα, οι φίλοι της παιδικής της ηλικίας κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους στις ιστορίες. Η Ρέννισον είπε ότι δεν έγραφε με σκοπό να διδάξει, αλλά για να κάνει τον εαυτό της να γελάσει. Είπε «Ήθελα η Τζώρτζια να είναι ένα αξιοπρεπές άτομο. Ήθελα να μπορεί να είναι λίγο ανόητη, εγωκεντρική, αστεία και αγενής, ζηλιάρα και δύσκολος χαρακτήρας, αλλά ήθελα επίσης να έχει καλή καρδιά». Επίσης, η Ρέννισον δήλωσε ότι τα βιβλία της δεν προορίζονταν αποκλειστικά προς έφηβα κορίτσια, αλλά στόχευε και σε μια «δυνητική απήχηση και πέρα από τους νέους». Πιο συγκεκριμένα, η Ρέννισον συχνά περιλάμβανε στοιχεία του φεμινισμού στην γραφή της. Ήθελε τα βιβλία της να βοηθήσουν τα κορίτσια να μιλούν και να αποφασίζουν για τον εαυτό τους όσον αφορά στο με ποιόν επιθυμούν να είναι και το τι θέλουν να κάνουν, παρά να αφήνουν τους άνδρες να αποφασίζουν για αυτές. Η Ρέννισον έγραψε 10 βιβλία για τις περιπέτειες της Τζώρτζια Νίκολσον και το 2010 ξεκίνησε μια νέα σειρά, βασισμένη στην ξαδέρφη της Τζώρτζια, την Ταλούλα, με τίτλο «Ανεμοδαρμένα Καλσόν». Ο θάνατός της ανακοινώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2016 από τον εκδότη Χάρπερ Κόλλινς.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο της «Ο γάτος μου, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά», νίκησε το Nestlé Smarties Book Prize Bronze Award το 1999 και ονομάστηκε Printz Honor Book το 2001. Το 2004, το τέταρτο βιβλίο της σειράς, Dancing in my Nuddy-Pants μπήκε στην λίστα μπεστ-σελλερ των New York Times. To 2008, ονομάστηκε «Βασίλισσα των Εφήβων». Η Ρέννισον είχε επίσης επιβραβευτεί με το the Roald Dahl Funny Prize το 2010 για το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες της Ταλούλα Κέισι», «Ανεμοδαρμένα Καλσόν». Το 2008, βιβλίο της «Ο γάτος, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά» μετατράπηκε σε ταινία από τον Gurinder Chadha. Εκτός από την θετική αποδοχή που είχαν τα βιβλία της, η Ρέννισον αντιμετώπισε κατάκριση από δασκάλους και γονείς σχετικά με το περιεχόμενό της. Συνήθως, όποτε επισκεπτόταν σχολεία, είχε θερμή υποδοχή από τους μαθητές, αλλά το προσωπικό συχνά εξέφραζε δυσαρέσκεια για τα θέματα που έθιγε στα βιβλία της. Η Ρέννισον σπανίως απολογούταν για το γράψιμο της. Μιλούσε με 14χρονα κορίτσια σχετικά με το τι θα ήθελαν να διαβάσουν, και έτσι αποφάσιζε το τι θα γράψει. Η απάντησή της στους δασκάλους, ήταν ότι «Σίγουρα ξέρουν τι να περιμένουν, ξέρουν ότι τα βιβλία μου αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια και τις συναφή εμπειρίες. Για τί άλλο θα μπορούσα να μιλήσω;»

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Confessions of Georgia Nicolson

Angus, Thongs and Full-Frontal Snogging (1999)

It's OK, I'm Wearing Really Big Knickers (UK title) / On the Bright Side, I'm Now the Girlfriend of a Sex God (US title) (2001)

Knocked Out by my Nunga-Nungas (2002) Dancing in my Nuddy-Pants (2003)

...And That's When It Fell Off in My Hand (UK title) / Away Laughing on a Fast Camel (US title) (2004)

...Then He Ate My Boy Entrancers (2005) Startled by His Furry Shorts (2006)

Luuurve is a Many Trousered Thing (UK title) / Love is a Many Trousered Thing (US title) (2007)

Stop in the Name of Pants! (2008)

Are These My Basoomas I See Before Me? (2009)

Τα βιβλία διηγούνται λεπτομερώς την ζωή ενός έφηβου κοριτσιού, της Τζώρτζια Νίκολσον, η οποία μεγαλώνει στην Αγγλία μαζί με τις καλύτερες φίλες της. Η ιστορία έχει την μορφή αυτοβιογραφίας, μέσα από το ημερολόγιο της Τζώρτζια. Στο μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, η πλοκή αφορά τις σχέσεις της Τζώρτιζα και των φίλων της με τα αγόρια. Ένα θέμα που υπάρχει στα περισσότερα βιβλία, είναι το ότι η Τζώρτζια δυσκολεύεται να διαλέξει ανάμεσα στο αρχικό της αγόρι τον Ρόμπι, τον ιταλό Μάσσιμο, και τον καλύτερο φίλο της τον Ντέιβ. Τα βιβλία αφηγούνται επίσης τις σχέσεις των υπόλοιπων φίλων της Τζώρτζια, με λιγότερες λεπτομέρειες, και την επίδραση που έχει η ανταγωνίστριά τους, Λίντσευ σε αυτές. Μια μεγάλη πηγή χιούμορ μέσα στην σειρά, αποτελεί η οικογένεια της Τζώρτιζα: η μητέρα της, ο ντροπιαστικός πατέρας και παππούς της, η εκκεντρική μικρότερη αδερφή της, καθώς και ο φαλακρός θείος Έντι. Επίσης οι δύο άγριοι κατοικίδιοι γάτοι της, ο Άνγκους και ο Γκόρντι προσθέτουν την δική τους νότα χιούμορ στα βιβλία. Το περίεργο λεξιλόγιο της Τζώρτζια αξίζει να σημειωθεί. Υπάρχει ένα γλωσσάριο στο πισω μέρος κάθε βιβλίου όπου εξηγούνται οι ιδιαίτεροι όροι και φράσεις, άνθρωποι, πράγματα κ.α.

The Misadventures of Tallulah Casey

Withering Tights: (2010)[9]

A Midsummer Tights Dream (2012)

The Taming of the Tights (UK title) / Wild Girls, Wild Boys, Wild Tights (US title)[10] (2013)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]