Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίντια Κουλικόφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίντια Κουλικόφσκι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Μαρτίου 1951
Nicoreni
Χώρα πολιτογράφησηςΜολδαβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας (έως 1973)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιοθηκονόμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα Εργατικής Δόξας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λίντια Κουλικόφσκι (γεννημένη στις 8 Μαρτίου του 1951) είναι Μολδαβή βιβλιοθηκάριος και βιβλιογράφος. Ως επικεφαλής της δημοτικής βιβλιοθήκης του Χασντέου, επέκτεινε το δίκτυο της βιβλιοθήκης ανοίγοντας εννέα υποκαταστήματα στο Κισινάου δίνοντας έμφαση κυρίως στη ρουμανική λογοτεχνία.

Η Κουλικόφσκι γεννήθηκε στο Νικορένι της επαρχίας Ντρόχια, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή (τμήμα βιβλιοθηκονομίας) τους Κρατικού Πανεπιστημίου της Μολδαβίας το 1973. Ανάμεσα στους καθηγητές της ήταν ο διαπρεπής φιλόλογος[1] Ίων Οσαντσένκο καθώς και ο Ανατόλ Τσιομπάνου. Το 2003, η Κουλικόφσκι απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Παιδαγωγική Επιστήμη, με διατριβή που επικεντρώθηκε στην «Εξέλιξη των υπηρεσιών βιβλιοθήκης για μειονεκτούντα άτομα στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας».

Επαγγελματική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή της, η Λίντια Κουλικόφσκι ορίστηκε υπεύθυνη ενός παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Κισινάου. Μεταξύ 1978–1982, διετέλεσε επικεφαλής του «κεντρικού συστήματος βιβλιοθηκών» του δήμου Καχούλ. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οποία παρέμεινε υπεύθυνη του τμήματος προσκτήσεων μέχρι το 1989. Είτε το 1989 είτε το 1990,[2] η Κουλικόφσκι έγινε διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Χασντέου, μια θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2013.

Lidia Kulikovski at a book premiere
Η Λίντια Χασντέου σε παρουσίαση βιβλίου

Η Λίντια Κουλικόφσκι μια συνέταξε σειρά από βιβλιογραφικά ερευνητικά έργα. Συντόνισε, σε εθνικό επίπεδο, ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των PULMAN[3] και Calimera.[4] Μεταξύ 2000 και 2004 ήταν επικεφαλής της Ένωσης Βιβλιοθηκών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Το 2002, η Κουλικόφσκι ίδρυσε το BiblioPolis, ένα περιοδικό για τη βιβλιοθηκονομία. Για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 1999, διετέλεσε αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του Magazin bibliologic, επίσης περιοδικού βιβλιοθηκονομίας.

Ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Κισινάου, η Κουλικόφσκι επισκέφθηκε μια σειρά από διεθνούς φήμης βιβλιοθήκες, όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας, καθώς και δημοτικές βιβλιοθήκες στη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Η Κουλικόφσκι έχει επίσης συντάξει περίπου 200 ερευνητικές εργασίες, βιβλιογραφίες, συνεντεύξεις, προλόγους βιβλίων και δοκίμια. Επιμελήθηκε την έκδοση 25 βιβλίων για Μολδαβούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, τα οποία εκδόθηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εκτός από την επιστημονική της δραστηριότητα, η Κουλικόφσκι είναι επίσης καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας, στη σχολή δημοσιογραφίας, τμήμα βιβλιοθηκονομίας, όπου διδάσκει βιβλιοθηκονομία, κοινωνιολογία βιβλίων και διαχείριση βιβλιοθηκών. Τα ίδια μαθήματα δίδαξε και στους μαθητές της σχολής βιβλιοθηκονομίας που λειτούργησε υπό την αιγίδα της Ένωσης Βιβλιοθηκών.

Επικεφαλής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Χασντέου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Λίντια Κουλικόφσκι (δεξιά) με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Έλενα Μπουτούκελ

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Χασντέου, η Κουλικόφσκι έγινε ευρέως γνωστή για την αποϊδεολογικοποίηση της συλλογής βιβλίων και εγγράφων της βιβλιοθήκης καθώς και για την επέκταση του δικτύου της βιβλιοθήκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε βοήθεια από τη Ρουμανία για να ανοίξει εννέα παραρτήματα της βιβλιοθήκης στο Κισινάου, που περιείχαν κυρίως ρουμανική λογοτεχνία. Επίσης, πρωτοστάτησε σε ένα έργο εθνοτικής πολυμορφίας, το οποίο οδήγησε στο άνοιγμα παραρτημάτων με ρωσική, ουκρανική, πολωνική, βουλγαρική, εβραϊκή και γκαγκαβουζική λογοτεχνία.

Στη Λίντια Κουλικόφσκι απονεμήθηκε ο τίτλος της «Επίτιμης εργάτριας του πολιτισμού» το 1987. Έλαβε το μετάλλιο «Meritul Civic» το 1996 καθώς και τη διάκριση «Gloria Muncii» το 2010. Είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού βραβείου «Διευθύντρια του 21ου αιώνα» (2001).

Η Λίντια Κουλικόφσκι παντρεύτηκε τον μηχανικό Βίκτορ Κουλικόφσκι το 1976. Έχουν δύο κόρες: η μία είναι φιλόλογος και ζει στην Ισπανία, η άλλη είναι αγοραλόγος.

  1. «The International Book Fair gathers a record number of visitors». IPN press agency. 2007. 
  2. Colesnic; Movilă, Iurie; Boris (2000). Femei din Moldova: enciclopedie. Museum. 
  3. «Public Libraries Mobilising Advanced Networks». CORDIS EU research results. Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 2005. 
  4. «Cultural applications: Local institutions mediating electronic resource access». CORDIS EU research results. Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 2007. 
  • Lidia Kulikovski: biobibliografie. Chișinău: Elan Poligraf. 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
  • Colesnic, Iurie· Movilă, Boris (2000). Femei din Moldova: enciclopedie. Museum. σελίδες 166–167. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lidia Kulikovski στο Wikimedia Commons