Κόλπος της Άκαμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°45′N 34°45′E / 28.750°N 34.750°E / 28.750; 34.750

Η χερσόνησος του Σινά με τον κόλπο της Άκαμπα ανατολικά και τον κόλπο του Σουέζ δυτικά
Δορυφορική εικόνα της χερσονήσου του Σινά με τον κόλπο της Άκαμπα δεξιά και τον κόλπο του Σουέζ αριστερά

Ο Κόλπος της Άκαμπα ή Κόλπος του Εϊλάτ (αγγλ. Gulf of Aqaba, αραβ. خليج العقبة και εβραϊκά מפרץ אילת) είναι μεγάλος κόλπος στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θαλασσας, ανατολικά της Xερσονήσου του Σινά και δυτικά της Αραβίας. Η ακτογραμμή του κόλπου είναι χωρισμένη σε τέσσερις χώρες: την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Έλαβε το όνομά της από την πόλη της Άκαμπα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόλπος βρίσκεται ανατολικά της χερσονήσου του Σινά και δυτικά της Αραβίας. Στο βόρειο τμήμα της Ερυθράς θάλασσας υπάρχουν δύο κόλποι, ο κόλπος της Άκαμπα, ανατολικά και ο Κόλπος του Σουέζ, δυτικά. Ο Κόλπος της Άκαμπα έχει μέγιστο βάθος 1.850 μέτρων στο κεντρικό τμήμα του ενώ ο κόλπος του Σουέζ, που είναι σημαντικά μεγαλύτερος, έχει μέγιστο βάθος λιγότερο από 100 μέτρα. Το μέγιστο πλάτος του κόλπου της Άκαμπα είναι 24 χλμ. ενώ το μήκος του είναι περίπου 160 χλμ., από το Στενό του Τιράν μέχρι τα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βόρειο άκρο του κόλπου βρίσκονται οι τρεις σημαντικότερες πόλεις: η Άκαμπα της Ιορδανίας με πληθυσμό 108.000 (2009), το Εϊλάτ του Ισραήλ με πληθυσμό 48.000 κατοίκων (2009) και η Τάμπα της Αιγύπτου. Και οι τρεις πόλεις χρησιμεύουν τόσο ως στρατηγικά και εμπορικά λιμάνια, όσο και ως δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους τουρίστες που αναζητούν να απολαύσουν το ζεστό κλίμα της περιοχής. Νοτιότερα, βρίσκεται το Χακλ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας στον κόλπο, ενώ στη χερσόνησο του Σινά βρίσκονται οι πόλεις Σαρμ ελ Σέιχ και Νταχάμπ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gulf of Aqaba στο Wikimedia Commons