Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κούρος (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. 4890)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κούρος
 
ΟνομασίαΚούρος
Έτος δημιουργίας540-530 π.Χ.
Είδοςγλυπτό
Διαστάσεις1,89 μ.
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου4890
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο κούρος που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αριθμό 4890 είναι αρχαίο Ελληνικό γλυπτό που βρέθηκε το 1972 από τον Ευθύμιο Μαστροκώστα στη Μερέντα της Αττικής στον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Μυρρινούντος.

Είναι από Πάριο μάρμαρο. Διατηρείται σε καλή κατάσταση. Λείπουν τα πόδια, το δεξί χέρι και η βάλανος του πέους. Οι βραχίονες είχαν σπάσει στα μπράτσα και στους καρπούς, και έχουν κολληθεί ξανά στη θέση τους. Παρουσιάζει έναν γυμνό έφηβο στην χαρακτηριστική για την εποχή στάση, να βηματίζει με το αριστερό πόδι μπροστά. Οι βραχίονες κρέμονται σε φυσική κάθετη στάση με ελαφρώς λυγισμένο τον αγκώνα και τα χέρια κλειστά με τον αντίχειρα μπροστά. Η κόμη είναι λεπτομερώς επεξεργασμένη και διακοσμεί το κούτελο με μεγάλες κοχλιόμορφες μπούκλες, ενώ αστραγαλόσχημοι πλόκαμοι πέφτουν μέχρι πίσω από τους ώμους. Ένα διάδημα στολίζει το κεφάλι. Από τα υπολείμματα ζωγραφικής που διακρίνονται αμυδρά συμπεραίνουμε ότι το άγαλμα ή μέρος αυτού ήταν ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα στα μαλλιά, τα φρύδια, τις θηλές και την ήβη, ενώ στο λαιμό ήταν ζωγραφισμένο μια αλυσίδα κολιέ.

Ιστορική τοποθέτηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κούρος ήταν ταφικό άγαλμα. Βρέθηκε μαζί με την κόρη Φρασίκλεια, και πιστεύεται ότι ήταν έργο του Αριστίωνα από την Πάρο. Χρονολογείται μεταξύ 540 και 530 π.Χ.