Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κουμαραγκούπτα Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουμαραγκούπτα Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση399
Θάνατος455
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία Γκούπτα
ΘρησκείαΙνδουισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΠουρουγκούπτα
Σκανταγκούπτα
ΓονείςΤσαντραγκούπτα Β΄ και Ντρουβαντέβι
ΑδέλφιαΠραμπαβατιγκούπτα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααυτοκράτορας των Γκούπτα (415–455)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Kουμαραγκούπτα Α΄ (γραφή Γκούπτα: Kου-μα-ρα-γκού-πτα,[1] π. 415 - 455) ήταν αυτοκράτορας της αυτοκρατορίας των Γκούπτα της Αρχαίας Ινδίας. Ήταν γιός του αυτοκράτορα Τσαντραγκούπτα Β΄ και της βασίλισσας Ντρουβαντέβι. Φαίνεται ότι διατήρησε τον έλεγχο της επικράτειας που κληρονόμησε, η οποία εκτεινόταν από το Γκουτζαράτ στα δυτικά ως την περιοχή της Βεγγάλης στα ανατολικά.

Ο Kουμαραγκούπτα Α΄ πραγματοποίησε μια θυσία ασβαμέντα, την οποία συνήθως εκτελούσε, για να αποδείξει την αυτοκρατορική κυριαρχία, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα στρατιωτικά του επιτεύγματα. Με βάση τις επιγραφικά και νομισματικά τεκμήρια, μερικοί σύγχρονοι ιστορικοί έχουν θεωρήσει, ότι μπορεί να υπέκυψε τους Αουλικάρας της κεντρικής Ινδίας και τους Τραϊκουτάκας της δυτικής Ινδίας. Το Ναλάντα μαχαβιχάρα πιθανότατα κτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

Η επιγραφή του κίονα Μπιτάρι δηλώνει, ότι ο διάδοχός του Σκανταγκούπτα αποκατέστησε τις απώλειες της οικογένειας Γκούπτα, γεγονός που οδήγησε σε υποθέσεις, ότι κατά τα τελευταία του χρόνια ο Κουμαραγκούπτα υπέστη ήττες, πιθανότατα κατά των Πουσγιαμίτρας ή των Ούνων. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, και η κατάσταση που περιγράφεται στην επιγραφή Μπιτάρι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα γεγονότων, που συνέβησαν μετά το τέλος του.

Επιγραφή του κίονα Μπιλσάντ του Kουμαραγκούπτα, το έτος 96ο της εποχής Γκούπτα (415-416). [2]
Νόμισμα του Κουμαραγκούπτα Α΄, τύπου "τοξότη". Εμπρός όψη: ο βασιλιάς Κουμαραγκούπτα Α΄ με φωτοστέφανο, κρατά βέλος και τόξο με το λάβαρο του Γκαρούντα πίσω, επιγρ. σε βράχμι: Κου-μα-ρα κάθετα δεξιά. Πίσω όψη: η θεά Λάκσμι κάθεται απέναντι από έναν ανοιχτό λωτό, κρατώντας διάδημα και λωτό. Περί το 415-455.
Περιστρεφόμενο με επιγραφή αφιερωμένη στο έτος 117ο των Γκούπτα, που χρονολογείται από τη βασιλεία του Kουμαραγκούπτα Α¨[3][4].
Ο Μανκούβαρ Βούδας με επιγραφή πίσω: Ομ! Σεβασμός στους Βούδες! Αυτή η εικόνα του θείου, ο οποίος διεξοδικά απέκτησε τέλεια γνώση, (και) που ποτέ δεν διαψεύστηκε σε σχέση με τις αρχές του, εγκαταστάθηκε από το Μπίκσου Bουδαμίτρα, το έτος 100 και 20 και 9· στη βασιλεία του μαχαράτζα, του ένδοξου Κουμαραγκούπτα. Τον μήνα Τζγιέσθα· την ημέρα 10 και) 8, με σκοπό την αποτροπή κάθε δυστυχίας.
Αργυρό νόμισμα του Kουμαραγκούπτα.[5]
Εμπρός όψη: προτομή του βασιλιά Κουμαραγκούπτα με πίλο διακοσμημένο με ημισελίνους. Πίσω όψη: το πτηνό Γκαρούντα, γύρω του επιγρ. σε βράχμι "Παράμα-μπαγκαβάτα ρατζαντιράτζα σρι Κουμαραγκούπτα Μαχεντραντίτγια" ("Ο πιο αφοσιωμένος βασιλιάς βασιλέων Κουμαργαγκούπτα Μαχεντραντίτγια").[6]
Νόμισμα του Kουμαραγκούπτα Α΄. Εμπρός όψη: ελέφαντας με αναβάτη, επιγρ. "Ο Κουμαραγκούπτα, που κατέστρεψε τους εχθρούς του και προστάτευσε τους υποτελείς βασιλείς του, είναι νικητής επάνω στους εχθρούς του". [7]
Ο Κουμαραγκούπτα σε νόμισμα στον τύπο του ιππέα. Περί το 415-455.
Η επιγραφή Τουμάιν του Κουμαραγκούπτα Α΄, που ανακαλύφθηκε στο Μάντγια Πραντές. Χρονολογείται στο 117ο έτος της εποχής Γκούπτα (π. 463). Αρχαιολογικό Μουσείο Φρουρίου Γκουάλιορ.
Ένα λίνγκα αφιερωμένο στο 117ο έτος της εποχής Γκούπτα, κατά την περίοδο της βασιλείας του Κουμαραγκούπτα Α΄, από το Καραμντάντα, επαρχία Γκόντα, Ουτάρ Πραντές. Μουσείο Λάκνοου.
  1. Allen, John (1914). Catalogue of the coins of the Gupta dynasties. σελ. 61. 
  2. Fleet, John Faithfull (1888). Inscriptions Of The Early Gupta Kings And Their Successors. σελίδες 42-45. 
  3. «Collections-Virtual Museum of Images and Sounds». vmis.in. American Institute of Indian Studies. 
  4. Dokras, Dr Uday (2021-01-01). «Shiva Temples and the journey of Shaivism out of Bharat». Indo Nordic Author's Collective. https://www.academia.edu/50963407/Shiva_Temples_and_the_journey_of_Shaivism_out_of_Bharat. 
  5. Vincent Arthur Smith· Stephen Meredyth Edwardes (1924). The early history of India: from 600 B.C. to the Muhammadan conquest, including the invasion of Alexander the Great. Oxford : Clarendon Press. σελ. Coin plate No. 2. 
  6. Virji, krishnakumari J. (1952). Ancient History Of Saurashtra. σελ. 225. 
  7. CNG Coins

Εξωτερικές συνδέσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]