Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κορράδος Α΄ της Βυρτεμβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κορράδος Α΄ της Βυρτεμβέργης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1081
Θάνατος1110[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαBruno von Beutelsbach
Liutgard von Beutelsbach
ΣυγγενείςΚορράδος Β΄ της Βυρτεμβέργης (ανιψιός)
ΟικογένειαΟίκος της Βυρτεμβέργης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαCount of Württemberg

O Κορράδος Α΄, γερμ. Conrad I (απεβ. 1110) από τον Οίκο της Βυρτεμβέργης ήταν κόμης της Βυρτεμβέργης (πριν το 1081 - 1110). Έγινε ο πρώτος που εξουσίασε το κάστρο Βίρτεμμπερκ και θεωρείται ο γενάρχης του Οίκου.

Ήταν γιος του ευγενούς φον Μπόιτελσμπαχ και πιθανώς απόγονος του Κορράδου Α΄ των Σαλίων δούκα της Καρινθίας. Ο αδελφός του Μπρούνο φον Μπόιτελσμπαχ (1105-1120) ήταν βοηθός ηγούμενος (prior) στο αββαείο του Χίρσαου.

Περί το 1083 έκτισε το κάστρο Βίρτεμμπερκ, πλησίον της Στουτγάρδης. Εγκαταστάθηκε εκεί και ονόμασε τον εαυτό του από το κάστρο. Το 1089-92 οι Κούνο και Λιούτολτ κόμητες φον Άχαμ υπέγραψαν Συμφωνία στο Μπέμπφλινγκερ με τον Βέρνερ κόμη φον Γκρύνινγκεν και ο Κορράδος Α΄ υπέγραψε ως μάρτυρας με τον νέο του όνομα. Το 1092 στο Ουλμ υπέγραψε ως μάρτυρας για τη μεταφορά ιδιοκτησίας στο αββαείο του Άλλερχαϊλινγκεν, κοντά στο Σάφχαουζεν. Αυτές είναι οι πρώτες φορές που αναφέρεται σε πλήρες έγγραφο. Και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται στενά συνδεδεμένος με εχθρoύς του Ερρίκου Δ΄ της Γερμανίας.

Ζήτησε τον καθαγιασμό του παρεκκλησίου του κάστρου του από τον επίσκοπο της Βορμς, εχθρό του Ερρίκου Δ΄ και όχι από τον επίσκοπο της Κωνσταντίας, στην περιοχή του οποίου ήταν το κάστρο. Η ενίσχυση με δωρεές που έκανε το 1080-87 στο αββαείο του Χίρσαου, φαίνεται στη Βίβλο Δωρεών της μονής, όπου αναφέρεται ως "ισχυρός άνδρας μεταξύ των Σουαβών".

Τον διαδέχθηκε ο γιος της αδελφής του Λούιτγκαρτ, ο Κορράδος Β΄ των Βέρινγκεν. Αυτός νυμφεύτηκε τη Χάντελβιχ και είχε τέκνα τον Λουδοβίκο Α΄ κόμη της Βυρτεμβέργης και τον Έμιχο.

Νυμφεύτηκε τη Βέρντρουτ.

  • Klaus Graf: 3.1.1 Heinrich, in: Sönke Lorenz, Dieter Mertens, Volker Press (eds.): Das Haus Württemberg. Ein biographisches Lexikon, Kohlhammer, Stuttgart 1997, ISBN 3-17-013605-4, pp. 123–124