Κοινωνική απόρριψη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κοινωνική απόρριψη είναι φαινόμενο που συμβαίνει όταν το άτομο αποκλείεται σκόπιμα από μια διαπροσωπικές σχέσεις ή κοινωνική αλληλεπίδραση. Ένα άτομο μπορεί να απορριφθεί από άτομα ή μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Επιπλέον, η απόρριψη μπορεί να είναι ενεργή, με εκφοβισμό, πειράγματα ή χλευασμούς, ή παθητική, με αγνόηση. Η εμπειρία της απόρριψης είναι υποκειμενική για τον αποδέκτη και μπορεί να γίνει αντιληπτή όταν εκλείπει.

Αν και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, κάποιο επίπεδο απόρριψης είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Παρ 'όλα αυτά, η απόρριψη μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν είναι παρατεταμένη, όταν η σχέση είναι σημαντική ή όταν το άτομο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην απόρριψη. Η απόρριψη από μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση.[1]

Η εμπειρία της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσμενών ψυχολογικών συνεπειών όπως η μοναξιά, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επιθετικότητα και η κατάθλιψη.[2] Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και αυξημένη ευαισθησία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Williams, Kipling D.· Joseph P. Forgas· William von Hippel (2005). The Social Outcast: Ostracism, Social Exclusion, Rejection, and Bullying. Psychology Press. σελ. 366 pages. ISBN 978-1-84169-424-5. 
  2. McDougall, P., Hymel, S., Vaillancourt, T., & Mercer, L. (2001). The consequences of childhood rejection. In M. R. Leary (Ed.), Interpersonal rejection. (pp. 213-247). New York, NY: Oxford University Press.